Alpinistul şi activistul de mediu Alex Găvan anunţă într-o postare pe pagina sa de Facebook că a fost împreună cu directorul deneral al Administraţiei Bazinale de Ape Argeş-Vedea Bogdan David pe Valea Vâlsanului, unde trăieşte aspretele, peştele fosilă vie, vechi de 65 de milioane de ani şi aflat în pragul dispariţiei şi pentru a cărui salvare Găvan duce o intensă campanie. Conform activistului de mediu, întâlnirea a fost concentrată pe impunerea şi respectarea legislaţiei apelor în general şi pe particularităţile specifice date de legislaţia ariilor protejate, particularităţi care se impun în Rezervaţia Naturală Valea Vâlsanului şi a sitului de importanţă comunitară Valea Vâlsanului.
”Zilele trecute am făcut o vizită pe minunata vale a Vâlsanului împreună cu Bogdan David - Director General ABAAV (Administraţia Bazinala de Ape Argeş-Vedea) şi Adrian Dăscălescu, colegul meu de echipă. Vâlsanul îşi are obârşia sub vârful Moldoveanu – 2544m, cel mai înalt din ţară şi reprezintă împărăţia aspretelui, peştele fosilă vie, vechi de 65 de milioane de ani şi aflat în pragul dispariţiei din cauza modului cum noi, oamenii, alegem să utilizăm resursele planetei într-un mod care ne îndreaptă spre propria noastră dispariţie”, scrie Găvan pe Facebook.
El subliniază că potrivit documentelor statului român “pentru asprete, cea mai importantă specie de peşte din zonă, principalul pericol îl reprezintă nerespectarea debitului de servitute de la barajul Vâlsan” şi a celui de la barajul Dobroneagu.
”ABAAV este autoritatea de reglementare în domeniul apelor, iar întâlnirea noastră a fost concentrată pe impunerea şi respectarea legislaţiei apelor în general şi particularităţile specifice date de legislaţia ariilor protejate, particularităţi care se impun în Rezervaţia Naturală Valea Vâlsanului şi a sitului de importanţă comunitară Valea Vâlsanului”, precizează activistul de mediu.
El îşi exprimă încrederea că administrarea şi protejarea resurselor de apă, a habitatelor acvatice şi a aspretelui intră într-o nouă etapă, ”o etapă mai luminoasă, în care viitorul arată bine pentru că este construit astfel”.
”Contribuţia colectivă a oamenilor care se identifică parte din natură şi nu în opoziţie cu ea este definitorie”, conchide alpinistul, care la începutul lunii august atrăgea atenţia asupra distrugerilor pe scară largă care au loc Valea Vâlsanului, unde nerespectarea debitului de servitute, exploatarea neautorizată a pietrişului în albia râului, lucrările neautorizate în albia râului şi trecerea buştenilor prin vadul apei puneau în pericol mediul în care trăieşte aspretele, considerat cel mai rar peşte din Europa şi, după unele estimări, chiar din lume.
Găvan remarca atunci faptul că mai multe râuri au de suferit din cauza lucrărilor care se fac fără respectarea legii, avertizând că ”asistăm la o crimă de mediu ce se cronicizează pe zi ce trece, deoarece lipsa apei în aval de barajele din ţară înseamnă lipsa condiţiilor necesare pentru existenţa habitatelor acvatice, implicit dispariţia biodiversităţii şi lipsa vieţii pe aceste văi”.
Performer de top al României în alpinismul de altitudine extremă, Alex Găvan a escaladat şapte vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya prin mijloace corecte, fără oxigen suplimentar şi fără porteri de altitudine. Alex este sau a fost, de asemenea, implicat în numeroase cauze de mediu, printre care se numără stoparea tăierilor ilegale de păduri, protecţia ultimelor pădurilor virgine, Parcul Natural Văcăreşti, Centura Verde a Bucureştiului, salvarea Aspretelui, o specie rară de peşte, sau interzicerea utilizării cianurii în minerit.
Alex Găvan este de asemenea implicat şi în numeroase cauze sociale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.