Alex Găvan, activist de mediu şi alpinist, acuză că angajaţi ai Primăriei Corbeanca descarcă ilegal deşeuri pe câmpul din apropierea localităţii, prezentând imagini şi dialogul pe care l-a purtat cu aceştia. Ca urmare a acestui incident, el adresează mesaje preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, ministrului Mediului Mircea Fechet şi prefectului de Ilfov Tudorel Zamfir cerându-le să intervină pentru combaterea poluării provocate atât prin depozitarea ilegală a deşeurilor, dar şi prin arderea acestora, tărierea pădurii, invocând din nou necesitatea realizării unei centuri verzi a Capitalei. ”Bucureştiul este inima României. Această inimă este acum bolnavă şi trebuie tratată”, afirmă el. Găvan adresează un apel oamenilor să transmită, în comentariile la postarea sa, imagini cu deşeuri ilegale din zonele lor, ”pentru a pune presiune pozitivă pe autorităţi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Dragi prieteni, după ziua de ieri, 17 noiembrie, 2020, era să nu mai apuc scrierea acestui mesaj. Alergam pe un câmp de langă Corbeanca când, la un moment dat, m-am impiedicat de o bucată de moloz abandonat, ascunsă în iarbă. Am reuşit să cad “ca la carte”, dar era cât pe ce să mă lovesc la cap de o altă bucată de moloz şi să rămân acolo, lucru care i s-ar fi putut întâmpla oricăruia dintre noi. Era să o păţesc “big time”, nu în Himalaya sau pe vreun perete de stâncă cu sute de metri de abis sub mine, ci chiar lângă casă, pe orizontală. Primăria Corbeanca aruncă deşeurile pe acest câmp aflat în apropiere de Paradisul Verde, chiar lângă Bucureşti. Imaginile foto şi video vorbesc de la sine. La fel şi conversaţia cu angajaţii primăriei Corbeanca, ameninţarea voalată, logo-ul primăriei pe una dintre maşini şi sfidătorul “degeaba ne filmaţi”, scrie alpinistul şi activistul de mediu Alex Găvan pe pagina sa de Facebook.
 

 
El acuză că „autorităţile criminale şi corupte ale statului român, ca de atatea ori, nu respectă propriile legi, ne pun viaţa noastră, a tuturor, în fiecare zi, în pericol”. 
 
Activistul de mediu relatează că pe acelaşi câmp pe care erau aruncate deşeuri, mergând puţin mai departe, se ajunge la Periş, care ”a ţinut capul de afiş cu poluarea generată în ultima vreme prin arderile ilegale care s-au petrecut acolo”, iar marţi seară, în jurul orei 11, ca în multe alte dăţi în ultimele luni, aerul din zonă a fost iarăşi de nerespirat. Mirosul de ars era unul extrem de puterninc, lucru confirmat şi de aplicaţia Airly.
”Luni seară, aceeaşi aplicaţie arăta indicele CAQI, cel care raportează calitatea aerului pe oră, ca fiind de 153, scara europeană constând în cinci niveluri de la 0 la 100„, susţine Găvan.
În acest context, el are mesaje pentru preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, ministrul Mediului Mircea Fechet şi prefectul de Ilfov, Tudorel Zamfir.
 
Alex Găvan, preşedintelui Klaus Iohannis: Cotele de nepermis la care a ajuns această poluare în Bucureşti şi în alte oraşe sunt chestiuni care ţin de siguranţa naţională
 
”Un mare virus tronează peste Bucureşti. Un virus care chiar acum ne afectează pe toţi. Un virus care uşor, uşor, ne ucide pe toţi. Poluarea. Cotele de nepermis la care a ajuns această poluare în Bucureşti şi în alte oraşe sunt chestiuni care ţin de siguranţa naţională. Te rog frumos şi cu blândeţe îţi cer acum public să pui pe masa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării această chestiune. De ce ai face asta? Îţi dau un singur argument. Klaus, dragul meu Klaus, dragă domnule preşedinte, ai cea mai puternică voce din această ţară. Te rog, te implor, fă-o să conteze! Este oare capabil “guvernul tău” să pună cu adevărat pe primul loc sănăatea noastră, a tuturor, sau în continuare se va ocupa de exerciţii de imagine?”, se adresează Alex Găvan preşedintelui Iohannis.
 
Mesajul adresat premierului Ludovic Orban: Împrejurări excepţionale, precum cea în care ne aflăm acum, context care include şi faptul că răspândirea virusului COVID19 este amplificată de poluare, cer acţiuni şi măsuri excepţionale, cer viziune excepţională şi îndrăzneală excepţională. Şi etică excepţională
 
Argumentele transmise premierului Ludovic Orban se referă la faptul că Bucureştiul este inima României, nu geografic, nu poetic, ci este ”motorul care pompează energie în corpul ţării”, iar această inimă ”este acum bolnavă şi trebuie tratată”, ”este intoxicată, durata de viaţă a celulelor scade şi în acest ritm, nu peste mulţi ani va deveni un pacient cronic, nemaiputându-şi împlini sensul” şi că ”nu e prea târziu pentru a o recondiţiona, dar nici timp de tărăgănare nu mai este”.
 
”Un oraş nu poate fi sănătos atât timp cat oamenii săi sunt bolnavi. Şi în acelaşi timp, oameni sănătoşi nu pot vieţui într-un oraş bolnav. Bucureştiul înregistrează anual pierderi în costuri sociale de 6,35 miliarde de euro, pierderi generate de impactul poluării aerului asupra sănătăţii locuitorilor, iar tot din pricina asta, locuitorii săi trăiesc, în medie, cu patru ani mai puţin decât cei din restul ţării. Bucureştiul este de ani buni în topul celor mai poluate capitale din Europa, şi una dintre capitalele cu cel mai putin spaţiu verde. Desigur, în Bucureşti putem să sancţionăm marii poluatori, putem să reducem numarul de maşini ce funcţioneaza pe bază de combustibil fosili, putem merge mai mult cu bicicleta, dacă am şi avea piste pentru asta, putem să plantăm acoperişuri verzi pe blocuri”, scrie Găvan.
 
 
El aminteşte că nu vom avea aer în Bucureşti până când Ilfovul nu va găzdui o centură verde pentru capitală, iar dezvoltarea oraşului este strans legată de ceea ce se întâmplă în Ilfov, o abordare integrată fiind singura care poate crea premisele sănătoase ale Noului Bucureşti. 
 
”Te rog frumos şi îti cer, cu blândeţe îţi cer, să faci toate diligenţele necesare pentru a începe negreşit şi neîntârzâiat realizarea atât a Centurii Verzi a Bucureştiului, cât şi pe cea a a altor oraşe, acolo unde condiţiile o impun ca pe o urgenţă. Te rog ca în cel mai scurt timp să faci public alcătuirea unui grup de lucru care să contureze acest proiect şi paşii concreţi pentru realilzarea lui. Banii din Green Deal-ul European vor fi de mare ajutor pentru asta. Ludovic,  dragă domnule prim ministru, împrejurări excepţionale, precum cea în care ne aflăm acum, context care include şi faptul că răspândirea virusului COVID19 este amplificată de poluare, cer acţiuni şi măsuri excepţionale, cer viziune excepţională şi îndrăzneală excepţională. Şi etică excepţională”, i se adresează alpinistul premierului.
 
Găvan, lui Mircea Fechet, ministrul Mediului: Timpul declaraţiilor venite dinspre minister despre protecţia pădurilor din jurul oraşului a expirat. Doar faptele concrete sunt cele care mai contează acum, vorbele sunt zero
 
Lui Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, îi transmite că ”pădurea înseamnă oxigen” şi îl avertizează în legătură cu lipsa acestei păduri din jurul Capitalei.
 
”Astfel de păduri din jurul localităţilor îndeplinesc un rol social deosebit, îndeosebi cele din jurul localităţilor urbane. Prin reducerea prafului şi a particulelor aflate în suspensie, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin diminuarea zgomotului şi prin reducerea extremelor termice, ele contribuie în mod decisiv la un mediu sănătos, dar în egală măsură, aceste păduri sunt importante atât în alcătuirea unui peisaj armonios, cât şi pentru recreere, sport şi educaţie. Conform chiar prevederilor legale în vigoare, funcţia principală atribuită prin amenajamentele silvice acestor păduri este cea socială, iar toate celelalte funcţii, cum ar fi obţinerea de lemn, sunt secundare şi subordonate acesteia”, explică activistul de mediu, subliniind că, potrivit propriilor constatări, ”ultimele rămăşiţe ale codrilor Vlăsiei sunt zilnic sub asaltul drujbelor”. 
 
”Şi ştii care este marea, marea ironie? După ani şi ani de atenţionari, România este în procedură de infringement şi a şi fost condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru aerul toxic din Bucureşti. Mircea, dragul meu Mircea, cu blândeţe te rog frumos şi îţi cer, pune neîntârzaiat sub protecţie strictă toate pădurile din jurul capitalei. Protecţie strictă, nu altceva, nu cârpeli. Timpul declaraţiilor venite dinspre minister despre protecţia pădurilor din jurul oraşului a expirat. Doar faptele concrete sunt cele care mai contează acum, vorbele sunt zero. Acţiune şi intenţii curate, manifestate în real.  În acelaşi timp, te rog şi îţi cer ţie şi ministerului pe care îl conduci ca împreună cu Ministerul Agriculturii, cu Primaria Municipiului Bucureşti şi primăriile localităţilor din preajmă, precum şi cu Consiliul Judeţean Ilfov, să identificăm soluţii realiste şi să facem disponibile suprafeţe de teren pe care să reîmpădurim, astfel încât să conectăm pădurile deja existente şi să creăm astfel o centură verde a capitalei, asemănatoare cu celebra centură verde a Vienei. Spun asta pentru că toate soluţiile luate în interiorul oraşului nu vor fi suficiente astfel încât să putem preveni amenzile potenţiale de multe zeci de milioane de euro pe care va trebui sa le plătim către UE până în momentul în care vom remedia situaţia infringementului legat de poluare”, i se adresează el ministrului Mediului.
 
De asemenea, Alex Găvan îi cere ministrului Mediului ca, prin Garda Naţională de Mediu, instituţie aflată direct în subordinea acestuia, să aplice legea neîntârziat în cazul deşeurilor abandonate şi poluării cauzate de către Primăria Corbeanca, prin sancţiunile necesare aplicate cât şi prin măsurile care se impun pentru ecologizarea zonei.
”Câmpul dintre Corbeanca şi Periş este plin de astfel de deşeuri depozitate ilegal. În acelaşi timp, te rog frumos să faci toate diligenţele necesare pentru impunerea legii şi ecologizarea tuturor zonelor ţării sufocate de deşeuri ilegale prin complicitatea, indiferenţa sau ignoranţa primăriilor”, afirmă alpinistul. 
 
El solicită şi crearea unui “task force” interinstituţional care să rezolve rapid problema arderilor ilegale din Bucureşti şi împrejurimi. 
 
Alex Găvan îi cere prefectului judeţului Ilfov să iniţieze o anchetă la Primăria Corbeanca legată de modul în care primarul Valeriu Anton şi primăria îşi îndeplinesc atribuţiile în slujba comunităţii
 
Găvan are un mesaj şi pentru Tudorel Zamfir, prefect al judeţului Ilfov: ”Te rog frumos şi pe tine şi îţi cer să iniţiezi de îndată o anchetă la Primăria Corbeanca legată de modul în care primarul Valeriu Anton şi primăria îşi îndeplinesc atribuţiile în slujba comunităţii, respectând legile statului român”. 
 
Invocând prevederile constituţionale pe care îşi bazează cererile, Alex Găvan anunţă că se pune în slujba autorităţilor pentru orice fel de ajutor ar avea nevoie acestea pentru a manifesta în concret îndeplinirea atribuţiilor care le revin faţă de cetăţenii României odată cu învestirea în înaltele demnităţi pe care vremelnic le ocupă.
Apelul adresat celor care îi citesc postarea: Trimiteţi fotografii cu deşeurile abandonate în mod ilegal în comunităţile voastre, precizand locul exact unde este făcută fotografia (de preferat să aveţi locaţia activată la telefonul mobil). Semnalaţi orice arderi ilegale de deşeuri
 
”Iar pentru voi, cei  ce cititi acum aceste rânduri, vă rog şi vă cer ajutorul şi implicarea, oriunde v-aţi afla în ţara aceasta. Pentru a putea pune presiune pozitivă pe autorităţi, postaţi, vă rog, în rubrica de comentarii a acestui mesaj, fotografii cu deşeurile abandonate în mod ilegal în comunităţile voastre, precizand locul exact unde este făcută fotografia (de preferat să aveţi locaţia activată la telefonul mobil). De asemenea, vă rog să semnalaţi orice arderi ilegale de deşeuri. Şi daţi mai departe acest mesaj ca sa ajungă la cât mai mulţi dintre noi. Haideţi cu ţoţii să dăm o mâna de ajutor autorităţilor pentru a-şi putea face treaba cât mai temeinic şi a-şi indeplini astfel menirea existenţei lor”, conchide Alex Găvan.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.