Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva organizează marşi, la intrarea Izvor a Camerei Deputaţilor, o acţiune de protest prin care solicită elaborarea de legi pentru întărirea autorităţii personalului silvic. La această adunare publică va fi adus un omagiu pentru cei cinci silvicultori care în ultimii ani şi-au dat viaţa pentru apărarea pădurii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva a transmis luni, printr-un comunicat de presă, că organizează în data de 24 septembrie, la sediul Camerei Deputaţilor, între orele 10:00 – 14:00, o adunare publică pentru a aduce un omagiu celor 5 silvicultori care în ultimii ani şi-au dat viaţa apărând pădurea şi pentru susţinerea mai multor revendicări.

“Se solicită Parlamentului şi Guvernului României să elaboreze legi pentru întărirea autorităţii personalului silvic, având în vedere creşterea presiunii asupra pădurii şi intensificarea cazurilor de agresiune de o violenţă fără precedent asupra personalului silvic”, se arată în comunicat.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Sursa citată menţionează că în ultimele zile au avut loc trei evenimente tragice, în urma cărora un silvicultor - pădurarul Gorcioia Răducu, din cadrul Ocolului Silvic Paşcani, Direcţia Silvică Iaşi, şi-a pierdut viaţa în timpul exercitării activităţii de pază a pădurii, fiind ucis de mai multe persoane surprinse la furat de lemn, alţi doi silvicultori – maistrul de vânătoare Bostan Mihai, din cadrul Ocolului Silvic Borca, Direcţia Silvică Neamţ, a fost bătut de mai multe persoane care i-au sustras şi arma de serviciu, ameninţându-l cu moartea, iar pădurarul Fratean Raul, din cadrul Ocolului Silvic Turda, Direcţia Silvică Cluj, a fost agresat şi ameninţat cu cuţitul de trei persoane care fuseseră sancţionate în repetate rânduri pentru tăiere şi sustragere ilegală de arbori.

“Apărând pădurea, în ultimii ani 5 pădurari au fost omorâţi (pădurar Oul Ieronim - Bistriţa-Năsăud, pădurar Boboc Dănel - Gorj, pădurar Chiriţă Victor - Dolj, pădurar Dogaru Gheorghe – Braşov, pădurar Răducu Gorcioaia - Iaşi), iar peste 650 de pădurari, tehnicieni şi ingineri silvici au fost atacaţi de infractorii surprinşi în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos, suferind agresiuni şi vătămări corporale grave, ameninţări cu moartea, precum şi distrugerea unor bunuri (maşini, locuinţe, anexe gospodăreşti, sedii administrative, etc.)”, mai precizează Federaţia Sindicatelor Silva.

Începând din anul 2017 şi până în prezent au fost înregistrate peste 90 de cazuri de agresiuni deosebite îndreptate împotriva personalului silvic, din care peste 40 de cazuri au necesitat îngrijiri medicale speciale, a menţionat sursa citată.

Astfel, Federaţia Sindicatelor Silva solicită Camerei Deputaţilor modificarea în regim de urgenţă a Statutului Personalului Silvic şi a cadrului legislativ existent pentru a asigura o protecţie reală a personalului silvic.

“Prin modificarea Statutului Personalului Silvic trebuie obligatoriu redată demnitatea profesiei de silvicultor, întărită autoritatea silvicultorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu, asigurată dotarea cu armament de serviciu şi mijloace tehnice de apărare, cu mijloace de transport şi comunicaţii adecvate, cu uniforme de serviciu, includerea în condiţii speciale de pensionare a silvicultorilor, reducerea vârstei de pensionare şi asigurarea unor condiţii decente de muncă şi salarizare pentru întreg personalul silvic”, mai precizează comunicatul

Sindicaliştii din acest sector mai solicită Camerei Deputaţilor respingerea Proiectului de lege de modificare şi completare a Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, prin care se urmăreşte legiferarea împroprietăririi fără drept cu terenuri agricole sau forestiere a formelor asociative ale comunităţilor din fostele regiuni grănicereşti, respectiv împroprietărirea fără drept cu terenuri forestiere în suprafaţă de până la 30 de hectare din fondul forestier proprietate publică a statului, a unităţilor de cult care au deţinut în folosinţă sau administrare şi nu în proprietate astfel de suprafeţe.

Conform evaluării administratorului fondului forestier proprietate publică a statului transmisă Ministerului Apelor şi Pădurilor, în cazul legiferării Pl-x nr. 9/2019 de modificare şi completare a Legii nr. 1/2000, Statul Român va pierde o suprafaţă de peste 650.000 de hectare de păduri, cu care vor fi împroprietărite fără drept formele asociative ale comunităţilor din fostele regiuni grănicereşti şi unităţile de cult, iar efectul social va fi dispariţia a peste 3.000 locuri de muncă, a explicat Federaţia Silva.

Sindicaliştii mai cer respingerea Propunerii legislative PL-x nr. 361/2019 pentru completarea art. 11 din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic şi pentru modificarea anexei nr. 1 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, precizând că prin legiferarea acestei iniţiative, proprietatea publică a statului român se va diminua cu o suprafaţă de peste 1.200.000 hectare păduri care vor rămâne fără administrare şi fără pază.

De asemenea, Federaţia Sindicatelor Silva mai solicită Parlamentului respingerea proiectului de lege L409/2019, prin care se urmăreşte legiferarea interzicerii exportului de buştean, lemn rotund, cherestea şi lemn de foc pe o perioadă de 10 ani, începând cu 1 ianuarie 2020, dar şi înfiinţarea unei comisii pentru cercetarea retrocedărilor abuzive de păduri şi luarea de măsuri pentru stoparea retrocedărilor ilegale de păduri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.