Mai multe contre au avut loc între senatorul PSD Daniel Zamfir şi ministrul propus la Mediu, Costel Alexe, tema centrală a discuţiilor fiind poluarea din Bucureşti. Zamfir a cerut să se oprească "manipularea" conform căreia din cauza primarului general există poluare în Bucureşti, iar Alexe a spus că speră ca Daniel Zamfir să nu se priceapă la economie aşa cum se pricepe la mediu. Ministrul a mai spus că, dacă primarii ar fi aplicat măsurile din planul integrat de calitate a aerului, atunci aerul era mai respirabil în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară. Costel Alexe a primit aviz pozitiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La începutul audierii, senatorul Daniel Zamfir a vrut să ştie dacă Costel Alexe vrea sau nu să fie ministru şi în funcţie de acest răspuns să se stabilească modul cum se face audierea.

Costel Alexe a spus în faţa comisiei că va mai reveni la audieri ori de câte ori va fi cazul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Aş vrea să vă spun din capul locului că sunt a treia oară în faţa dumneavoastră, este o bucurie, mă bucur foarte mult să ne revedem, iar pentru domnul Zamfir şi toţi ceilalţi colegi, vă asigur că ne vom mai revedea ori de câte ori va fi cazul, iar în cadrul acestor audieri cu siguranţă ne vom vedea dacă majoritatea din Parlament nu va vota Guvernul şi data viitoare şi evident de cel puţin încă o dată pentru că îmi doresc să continui munca pe care am început-o la minister şi voi vrea să fiu ministru, domnule Zamfir”, a spus Alexe.

El a mai spus, în cadrul audierii, că doreşte stoparea importurilor de deşeuri în ţara noastră.

"În acest an, 31 de staţii noi plus modernizarea reţelei naţionale de modernizare a calităţii aerului şi după cum aţi simţit şi dumneavoastră şi bucureştenii acest episod de poluare a aerului din noaptea de duminică spre luni, avem speranţa că odată cu implementarea acestui plan amplu de control al colegilor de la Garda Naţională de Mediu, împreună cu cei de la Poliţie, cu cei de la Jandarmerie, în Portul Constanţa cu cei de la Paza de Coastă, pe graniţa României cu inspectorii vamali, prima dată să stopăm importurile de deşeuri în ţara noastră”, a afirmat Costel Alexe.

El a precizat că Garda Naţională de Mediu şi alte autorităţi ale statului trebuie să îi verifice pe operatorii economici care au în activitatea lor procese de ardere, pentru a se asigura că aceştia respectă reglementările în vigoare şi nu îi otrăvesc pe cetăţenii României.

"Aş vrea să vă spun că implementând acest sistem de prognoză a calităţii aerului peste care vom suprapune harta cu toţi cei care sunt astăzi operatori poluanţi, de exemplu, în municipiul Bucureşti avem 69 şi în judeţul Ilfov 47, îi avem pe fiecare categorie în parte în funcţie de poluanţii pe care îi emit în atmosferă, suprapuse peste prognoza meteo pe care o dau cei de la Administraţia Naţională de Meteorologie vom şti cu o zi, două, trei înainte cum va fi calitatea aerului în Bucureşti şi celelalte oraşe ale României”, a explicat ministrul.

El a mai afirmat că peste 20 de containere cu deşeuri au intrat în ţara noastră ca obiecte de uz casnic, venite majoritatea din Marea Britanie.

“În mod normal ajung fie pe gropile de gunoi din România, fie pe câmpuri sau îngropate în locuri în care ar trebui să avem vegetaţie sau păduri. 20 de containere descoperite, a câte 20 de tone fiecare. Reţeta era simplă, pleca din Marea Britanie unde eliminarea unei tone de deşeuri costă nu mai puţin de 400 de lire, în România după cum bine ştiţi oscilează între 30 şi 40. Astăzi avem percheziţii ale Gărzii Naţionale de Mediu, Poliţie, în locaţii din Constanţa şi din Bucureşti şi Ilfov. Plecau din Anglia, destinaţia era Afumaţi. Ce nu putea fi folosit, ajungeau pe gropile de gunoi. (…)   Eu sper că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor împreună cu legislativul, Camera Deputaţilor şi Senatului să transmitem tuturor semnalul că România nu este groapa de gunoi a Europei”, a mai spus Alexe. 

Apoi senatorul Daniel Zamfir i-a cerut ministrului să pună capăt asaltului pe care mai mulţi liberali îl au asupra Primăriei Capitalei deoarece prin ce a spus la audieri reiese că Primăria Capitalei nu are atribuţii în a gestiona acest lucru.
 
"Sunteţi mâhnit că nu îşi fac treaba comisarii de mediu, că intră deşeuri periculoase in Portul Constanţa, Primăria Bucureşti nu poate controla şi Garda de Coastă, nici comisarii de mediu”, a spus Zamfir.
 
El i-a reproşat ministrului că nu este îngrijorat de poluarea din Iaşi şi din Cluj-Napoca, ci doar de cea din Bucureşti. 
 
"Opriţi-vă cu manipularea că din cauza gestionării primarului general avem poluare în Bucureşti, datele arată că nu este aşa”, a spus Zamfir. 
 
Costel Alexe i-a replicat, afirmând: "În 2012, când am intrat în Parlament, Daniel Zamfir părea un politician care promitea mult. (…) Sper din tot sufletul să nu se priceapă domnul Zamfir şi la economie aşa cum se pricepe la mediu”. 
 
Alexe a continuat spunând că, dacă măsurile din planul integrat de calitate a aerului ar fi implementate de primari, aerul ar fi mai respirabil în oraşele din România şi în Capitală, menţionând că pentru Bucureşti există o procedură de infrigement. Alexe a mai spus că în Bucureşti este problemă cu poluarea din cauza traficului, dar şi pentru faptul că administraţiile publice de sector nu fac o salubrizare eficientă.

Costel Alexe a fost avizat favorabil, cu 19 voturi "pentru" şi 18 "împotrivă".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.