Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 191 de voturi "pentru", 83 de voturi ”contra” şi o abţinere, proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii, primul din pachetul legilor justiţiei. Puterea actuală se bucură precum un copil care a pus mâna pe chibrituri şi ar vrea să se joace cu ele, a spus după vot deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei. ”Nu ştiţi ce creaţi, doamnelor şi domnilor deputaţi”, a mai arătat el. Şi liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban a arătat că prin acest proiect de lege, în loc să avem un CSM care să garanteze independenţa justiţiei vom avea un CSM care se va transforma într-o inchiziţie la adresa magistraţilor independenţi.
Gabriel Andronache, preşedintele Comisiei Speciale pentru examinarea iniţiativelor legislative din domeniul Justiţiei, liderul Grupului parlamentar al deputaţilor PNL a precizat în cadrul dezbsterilor că ”nimeni nu poate invoca că proiectul de lege privind CSM nu a fost unul dezbătut în amănunt”.
”Proiectul a fost în dezbatere publică, ca şi celelalte două propuneri legislative privind legile justiţiei, timp de doi ani de zile. Iar în acest context asociaţiile profesionale, organizaţiile neguvernamentale, CSM-ul şi-au exprimat punctul de vedere. Ca atare, Ministerul Justiţiei, printr-un proces de sinteză ce merită subliniat, a reuşit să includă în acest proiect opiniile majoritare de la toate autorităţile relevante din domeniul Justiţiei”, a spus preşedintele comisiei speciale pentru legile justiţiei.
Andronache a menţionat că la dezbaterea acestei legi din Comisia Specială au participat reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, ai CSM, ai Ministerului Public, ai DNA, ai DIICOT, ai Asociaţiei Magistraţilor din România, ai Uniunii Judecătorilor din România, ai Coaliţiei pentru Apărarea Statului de Drept, ai Asociaţiei Procurorilor din România, ai altor asociaţii profesionale.
Gradul de reprezentativitate în cadrul dezbaterilor a fost unul ridicat. De asemenea, în mod evident, dezbaterile au fost unele aplicate pe textele de lege şi au fost desprinse concluzii care au fost susţinute de către majoritatea parlamentară. Majoritatea opiniilor în comisie au fost unele favorabile acestei propuneri legislative. Grupul parlamentar PNL susţine la vot această iniţiativă.
Deputaţii independenţi de dreapta au votat împotriva acestui proiect de lege care este contrar evoluţiei de 30 de ani, a spus liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, după votul din plenul Camerei Deputaţilor.
”Prin acest proiect de lege, în loc să avem un CSM care să garanteze independenţa justiţiei vom avea un CSM care se va transforma într-o inchiziţie la adresa maguistraţilor independenţi, iar acest proiect de lege consfinţeşte înfiinţarea funcţiei de inchizitor şef”, a spus Orban.
”Puterea actuală se bucură precum un copil care a pus mâna pe chibrituri şi ar vrea să se joace cu ele. Nu ştiţi ce creaţi, doamnelor şi domnilor deputaţi. Am spus mai devreme retreziţi din ADN-ul sistemului judiciar de pe vremea Stănoiu-Năstase acel monstru şi se va întoarce împotriva noastră, a tuturor, şi împotriva dumneavoastră, ca societate”, a spus fostul ministru al Justiţiei, deputatul USR Stelian Ion.
El a menţionat că şi celalte proiecte din pachet au o viziune, şi anume de ”centralizare a puterii în sistemul judiciar, deosebit de nocivă pentru perioada următoare”.
”Este un proiect care ne aruncă cu mulţi ani în urmă, nu am putut vota aşa ceva, vom propune şi la Senat amendamente şi vom merge cu contestarea acestor legi până la capăt. Legile nu vor rămâne în această formulă pentru că nu au cum să rămână, sunt retrograde iar domnul ministru Predoiu a ales să fie de partea retrogradă a justiţiei”, a mai spus Stelian Ion.
AUR a transmis că a votat împotriva acestui proiect de lege, deputatul Stoica Ciprian Titi arătând în plen că acest proiect trebuia votat în bloc cu celelalte legi din pachetul legislativ iar procedura de urgenţă nu este fundamentată.
”Au fost doar 48 de ore pentru depunerea amendamentelor”, a spus reprezentantul AUR, arătând că reprezentanţii asociaţiilor din justiţie au fost chemaţi de faţadă la dezbaterile din comisie, fără a putea aduce amendamente.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.