Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidenţiale, susţine că legea care urma să taie pensiile speciale pentru parlamentari a fost scrisă de PSD şi de PNL ”intenţionat” pentru a pica la Curtea Constituţională. De asemenea, Victor Ponta acuză că Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, liderii coaliţiei de guvernare în toamna anului trecut, le-au promis militarilor majorarea pensiilor, apoi ”au sunat-o pe Renate Weber”, Avocatul Poporului, să conteste legea la CCR, unde a fost respinsă. ”De asta n-a intrat Marcel Ciolacu în turul doi, pentru că i-au păcălit pe militari şi pe poliţişti ”, susţine Ponta, care promite că, odată ajuns preşedinte, va acorda drepturile ”ciuntite”. Anul trecut, pensiile speciale pentru militari au blocat o tranşă de peste 1 miliard de euro din PNRR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidenţiale, a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată la Prima TV, dacă se pot tăia pensiile speciale. 
 
„Da, cele parlamentare, cu siguranţă. Au făcut legea ca să pice la CCR. Au făcut-o intenţionat aşa. Mult mai grav, dar vorbeşte prea puţin, au făcut porcăria aia cu pensiile şi drepturile pentru militari şi poliţişti. A fost o oroare şi asta l-a costat pe Marcel Ciolacu, de-asta n-a intrat în turul doi, pentru că i-au păcălit pe militari şi pe poliţişti. I-au chemat, au zis : ”Gata, ne-am înţeles, vă dăm înapoi Legea 223 din 2015”. Cea pe care eu am adoptat-o în acel timp. După care au sunat-o pe doamna Renate Weber: ”Contestă la Curtea Constituţională şi să n-o mai aplicăm”. Ceva groaznic. Ca preşedinte, nu voi accepta niciun fel de rectificare bugetară în anul 2025 care nu cuprinde toţi banii pentru militari şi poliţişti. Toate drepturile lor, pe care le-au obţinut prin legea din 2015, le-au fost treptat ciuntite. Şi în final ciuntite de tot”, a spus Victor Ponta. 
 
 
 
Fostul premier susţine că banii de la bugetul de stat pentru pensiile speciale dedicate militarilor şi poliţiştilor ”nu se trec” în deficitul bugetar. 
 
”În cazul lor, nu există explicaţia că n-avem bani. Sau că nu putem, nu ne încadrăm în deficit. De ce? Pentru că anul acesta a ieşit doamna Ursula von der Leyen (preşedintele Comisiei Europene – n.r.) şi a zis : ”Cheltuielile militare nu vi le trecem în deficit”. Deci cheltuielile cu drepturile poliţiştilor şi militarilor nu se trec în deficit. Nu poate Ministerul de Finanţe să zică ”nu putem”. În luna iulie trebuie să facă rectificarea şi trebuie să vină la mine, la promulgare. Dacă nu cuprinde toţi banii pentru militari şi poliţişti, le-o dau înapoi. Dar nu va fi cazul, pentru că noul guvern îşi va ţine cuvântul faţă de militari”, a promis Victor Ponta. 
 
La începutul lunii noiembrie, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale, majoritatea PSD-PNL din Parlament a adoptat un proiect de lege prin care pensiile militare aflate în plată se indexau în raport cu solda, salariul de grad sau de funcţie. Decizia a venit în contextul în care liderii coaliţiei de guvernare, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, concurau pentru funcţia de preşedinte şi încercau să atragă de partea lor rezerviştii militari. Indexarea ar fi majorat cheltuielile statului pentru bugetul de pensii cu aproape 7 miliarde de lei anual. 
 
Drept consecinţă, legea pensiilor militare a blocat o plată de 1,1 miliarde de euro din PNRR, în condiţiile în care Guvernul României se angajase la Bruxelles să demareze reforma pensiilor speciale şi să reducă deficitul bugetar. La Bucureşti, liderii coaliţiei de guvernare acţionaseră exact invers. 
 
Legea adoptată de coaliţia PSD-PNL a fost ulterior contestată la CCR de Avocatul Poporului, Renate Weber, pe motiv că Guvernul nu a indicat şi sursa de finanţare pentru majorarea pensiilor speciale din sectorul militar. În baza acestui argument, CCR a declarat proiectul de lege neconstituţional, iar prevederile nu s-au mai aplicat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.