Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, marţi seară, că industria de apărare are ”două viteze”, una în sectorul privat care s-a modernizat şi alta în sectorul de stat care a rămas ”la nivelul tranziţiei”. Dâncu a precizat că un program de înzestrare a Armatei ar dura şapte ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Vasile Dîncu a declarat, marţi seară, la Realitatea Plus, că industria de apărare din România a rămas fără specialişti.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Industria noastră de apărare are două viteze.  Avem o industrie de apărare care s-a modernizat prin privatizare, prin firme importante din străinătate. Şi avem o industrie de apărare care a rămas cumva la nivelul tranziţiei, ca să spunem aşa, în care nu a mai fost modernizată tehnica, foarte mulţi oameni şi-au pierdut locurile de muncă, nu mai avem specialişti şi avem încă foste întreprinderi de stat din domeniul armamentului care nu sunt la cel mai înalt nivel al performanţei”, a declarat Vasile Dîncu.
 
Dîncu a mai declarat că a fost făcut un parteneriat cu Ministerul Economiei care deţine fabricile de armament din România.
 
”Am făcut un parteneriat cu Ministerul Economiei care deţine toate aceste fabrici, majoritatea fabricilor sunt la Ministerul Economiei acum, pentru a revigora ceea ce este viu în economia noastrăşi a reface economia noastră pentru că astăzi avem mai multe atuuri pentru asta. În primul rând că avem tradiţie. Încă există oameni, chiar dacă din păcate statistica pe care mi-au adus-o colegii mei astăzi arată că  media angajaţilor din industria de apărare este  peste 50 de ani. Este deja prea mult, trebuie să vină generaţia din urmă. Avem însă învăţământul dual care ne permite şi în anumite locuri am văzut că încearcă să folosească, pe baza învăţământului dual, să folosească această oportunitate pentru a reconstrui, a aduce forţă de muncă, tehnicieni tineri care să înveţe în domeniul acesta”, a declarta Dîncu.
 
Ministrul Apărării a precizat că un program de dotare a Armatei ar dura şapte ani.
 
”Avem, în acest moment, o urgenţă, până la urmă. Pe mine, ca ministru al Apărării mă interesează nu să cumpăr tehnică din afară, chiar dacă nu putem să producem totul. Nu numai preţurile sunt mari. Nu poţi să comanzi acum tehnică militară, trebuie să faci programe de înzestrare care durează şapte ani pentru că nu există produse pe piaţă şi atunci ai o problemă şi de oportunitate. Achiziţionăm din afară tehnică importantă, am luat baterii Patriot, rachete, sisteme de UAV-uri, drume, baterii de artilerie, vehicule”, a declarat Vasile Dîncu.
 
Dîncu a adpugat că România ar avea nevoie de o fabrică de pulberi.
 
”Ne-am tot propus, avem nevoie de o fabrică de pulberi. Este foarte greu pentru că în sectorul privat... nu am reuişit nici în corespondenţă cu Guvernul, cu Ministerul Economiei, să facem o articulare între sistemul de stat şi cel privat”, a declarat Vasile Dîncu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.