Admiterea României în Schengen ar putea fi amânată pentru Consiliul JAI din luna martie sau ar putea fi decisă în şedinţa de joi a Consiliului o aderare etapizată începând de anul viitor, decizia depinzând de atitudinea Austriei care şi-a reconfirmat joi dimineaţă opoziţia faţă de acceptarea ţării noastre în Schengen, declară surse politice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Conform surselor citate, există varianta în care Austria votează împotriva aderării României şi propune ca subiectul sa fie discutat la JAI în martie.
O altă situaţie este aceea în care  Austria votează o solutie de compromis, respectiv aderarea României etapizată anul viitor.
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană s-au reunit joi la Bruxelles, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Interne (JAI), având ca prim punct pe ordinea de zi Spaţiul Schengen şi extinderea sa către România, Bulgaria şi Croaţia, o temă care în ultimele săptămâni a stârnit foarte multe discuţii, controverse şi agitaţie politică, mai ales după ce Austria a anunţat că îşi menţine împotrivirea faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie.
Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat joi, înainte de Consiliul JAI, că Viena se va opune în continuare aderării României şi Bulgariei la Schengen.
"Voi vota astăzi împotriva extinderii Schengen către România şi Bulgaria", a declarat Karner, citat de Wiener Zeitung. "Este greşit ca un sistem care nu funcţionează în multe locuri să fie extins în acest moment", a reamintit el care este argumentul Vienei.

Karner a pledat pentru o amânare a votului privind aderarea Bulgariei şi României: "Acum nu este momentul potrivit pentru a face acest pas", a spus el.

Ministrul a reluat cifrele imigraţiei ilegale pe care Austria la vehiculează de câteva săptămâni - 75.000 de imigranţi care au sosit în Austria fără să fi fost înregistraţi anterior de ţările prin care au trecut.

O dovadă suplimentară a faptului că sistemul nu funcţionează în prezent, potrivit Vienei, o constituie numeroasele controale la frontierele interne din spaţiul Schengen. 

Reacţionând la această declaraţie, ministrul german de interne, Nancy Faeser, a spus că nu înţelege poziţia Vienei şi n-o împărtăşeşte, Germania susţinând aderarea tuturor celor trei ţări - Croaţia, România şi Bulgaria. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.