Valer Dorneanu a fost ales, miercuri, preşedinte al Curţii Constituţionale pentru un mandat de 3 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mandatul de preşedinte al Curţii Constituţionale (CCR) este de 3 ani şi poate fi reînnoit.

Valer Dorneanu a fost ales preşedinte al CCR într-o şedinţă cu uşile închise a Curţii în noua componenţă, după ce Livia Stanciu, Attila Varga şi Marian Enache au depus jurământul ca judecători.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Plenul Curţii Constituţionale s-a reunit miercuri, la ora 14.00, pentru prima dată după reînnoirea CCR cu trei judecători, pentru a alege, prin vot, noul preşedinte al forului. Conform unor surse politice, Livia Stanciu, propusă de Preşedinţie, şi Valer Dorneanu, propus de Camera Deputalor, au candidat pentru funcţia de preşedinte al CCR.

Surse politice au declarat pentru News.ro că votul a fost şase la trei în favoarea lui Valer Dorneanu.

Cei trei noi judecători ai Curţii Constituţionale, Livia Stanciu, Attila Varga şi Marian Enache, au depus jurământul, miercuri, la Palatul Cotroceni. Livia Stanciu a fost propusă în CCR de către preşedintele Klaus Iohannis, Attila Varga a fost propus de Camera Deputaţilor, iar Marian Enache, de Senat.

În urma noilor numiri, în componenţa Curţii Constituţionale sunt patru judecători susţinuţi de PSD (Marian Enache, Attila Varga, Valer Dorneanu şi Simona Maya Teodorescu), doi desemnaţi de Parlament la propunerea PNL (Mona Pivniceru şi Ştefan Minea - acesta din urmă fiind numit cu susţinerea fostului PDL), doi judecători numiţi de către fostul preşedinte Traian Băsescu (Daniel Morar şi Petre Lăzăroiu) şi unul, Livia Stanciu, desemnat de actualul preşedinte, Klaus Iohannis.

Judecătorii CCR sunt numiţi pe o perioadă de 9 ani, înnoirea mandatelor având loc o dată la trei ani pentru un număr de trei membri. Aceştia sunt numiţi de Camera Deputaţilor, Senat şi Preşedinţie.

Valer Dorneau şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională în anul 2013, astfel că urmează să îl încheie în anul 2022.

În vârstă de 71 de ani, Dorneanu a fost, în perioada 1967-1974, procuror la Procuraturile locale ale sectoarelor 5 şi 6 din Municipiul Bucureşti, iar până în 1980 a fost expert pe probleme de legislaţia muncii în Uniunea Generală a Sindicatelor din România. Pentru următorii 5 ani, Dorneanu a fost procuror la Direcţia Recursuri Extraordinare Civile din Procuratura Generală. Apoi, până în 1989, a fost consilier la Consiliul Legislativ.

După Revoluţie, Valer Dorneanu a fost membru în Comisia juridică şi Constituţională a Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN), iar în perioada 1990-1992, consilier pe probleme de legislaţie la Preşedinţie.

În perioada 1992-1995, Dorneanu a fost ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, iar în perioada 1995-2000 a fost preşedintele Consiliului Legislativ.

Valer Dorneanu a fost membru PSD, fiind deputat în două legislaturi, din 2000 până în 2008. În legislatura 2000-2004, Valer Dorneanu a fost preşedintele Camerei Deputaţilor.

La alegerile parlamentare din 2008, a candidat pentru un nou mandat de deputat, însă nu a fost ales. El a deţinut însă, până în 2010, funcţia de secretar general adjunct al Camerei Deputaţilor.

În perioada 2010-2013, a fost adjunct al Avocatului Poporului, iar în iulie 2012 a fost numit interimar la conducerea instituţiei, după revocarea lui Gheorghe Iancu.

Valer Dorneanu este doctor în Drept.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.