USR îl acuză de ipocrizie de la ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, arătând că că acesta putea încă din 2021 să modifice metodologia de concurs pentru medici şi asistenţi medicali. Parlamentarul USR subliniază că partea de comunicare empatică cu persoana vulnerabilă, pacientul, nu trebuie să ţină de bunăvoinţa medicului, ci trebuie să fie parte a actului medical. Alexandru Rafila trebuie să înceteze să mai comenteze dramele din sistemul sanitar ca şi cum ar fi un analist, un observator extern, şi să vină cu soluţii concrete, pe care să le şi implementeze, afirmă USR.
”În nota obişnuită, de spectator-comentator în faţa camerelor de filmat, ministrul Sănătăţii explică românilor că ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Sf. Pantelimon, unde sunt anchetate 17 decese suspecte, „ţine foarte mult de partea de comunicare cu pacientul” şi că „trebuie să existe dialog cu familia pacientului”. Or, Alexandru Rafila putea să ia măsuri în acest sens încă din primele zile de mandat, în condiţiile în care deputatul USR Adrian Wiener a solicitat, încă din ianuarie 2021, ca medicii şi asistenţii medicali să aibă probă de comunicare cu pacienţii şi rudele acestora”, arată USR într-un comunicat oficial.
”Încă o dovadă de ipocrizie pură din partea ministrului Rafila. Am solicitat în 2021 modificarea metodologiei de concurs pentru intrarea în sistemul medical - şi pentru medici, şi pentru asistenţii medicali -, în sensul introducerii unei probe de comunicare cu pacientul şi aparţinătorii. Era vorba de nişte ordine de ministru şi de voinţă politică. Evident, această schimbare ar fi atras după sine şi modificarea curriculei şi deprinderea din facultate a câtorva repere esenţiale. Răspunsul pe care l-am primit? «Vom analiza implicaţiile», «Ministerul a luat act de aspectele învederate de dumneavoastră», «cu proxima ocazie vor fi înaintate propuneri legale». Adică, sluţirea limbii române pentru a transmite indiferenţa, pasivitatea - zidul instituţional al neputinţei. Rafila nu a făcut nimic, bineînţeles”, declară Adrian Wiener, deputat USR şi medic.
Parlamentarul USR subliniază că partea de comunicare empatică cu persoana vulnerabilă, pacientul, nu trebuie să ţină de bunăvoinţa medicului, ci trebuie să fie parte a actului medical. Codul Deontologic prevede la art. 7: „Relaţia medicului cu pacientul va fi una exclusiv profesională şi se va clădi pe respectul acestuia faţă de demnitatea umană şi pe înţelegere şi compasiune faţă de suferinţă”, arată acesta.
”Alexandru Rafila trebuie să înceteze să mai comenteze dramele din sistemul sanitar ca şi cum ar fi un analist, un observator extern, şi să vină cu soluţii concrete, pe care să le şi implementeze. Iar dacă nu ştie ce să facă, să susţină propunerile USR de reformă a Sănătăţii, începând cu proiectele pentru instalarea de camere video şi butoane de panică în spitale şi continuând cu introducerea Pilonului 2 în Sănătate”, mai spune deputatul USR.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.