USR solicită Guvernului Tudose să nu modifice legislaţia de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, amintind că legea în forma actuală a fost adoptată de Parlament în urmă cu un an, cu susţinerea puternică a PSD.
”Partidul Uniunea Salvaţi România îşi exprimă îngrijorarea cu privire la declaraţiile recente ale ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu şi dezaprobă intenţia Guvernului Tudose de a modifica din nou regulile pentru acordarea indemnizaţiei pentru mame şi taţi în concediu de creştere copil”, se arată într-un comunicat al USR.
USR aminteşte că aceste schimbări ar surveni la doar un an de când legislaţia a suferit modificări adoptate de Parlament, care au fost puternic susţinute de PSD la acel moment. Uniunea aminteşte ministrului Vasilescu poziţia colegilor de partid de acum un an, exprimată prin vocea Rovanei Plumb: „Nu putem ţine cont de efortul bugetar dacă vorbim de copii”.
”Cred că suntem cu toţii de acord că România are o reală problemă demografică, iar natalitatea trebuie impulsionată prin politici publice responsabile şi consecvenţă, stabilitate, investiţii în sănătate, educaţia, infrastructura. Indemnizaţiile constituie doar un mic capitol în acest ansamblu, însă unul care contează în decizia tinerilor activi în piaţa muncii de a avea un copil. Nu este posibil să schimbăm anual regulile şi să ne aşteptăm ca românii să-şi dorească să devină părinţi, în ciuda acestui aspect”, a declarat deputatul USR Oana Bîzgan, preşedintele Comisiei pentru egalitatea de şanse, citată în comunicat.
USR remarcă inechitatea tratamentului de către guvernarea PSD a celor care muncesc şi contribuie cu sume importante la bugetul de stat – se plafonează doar beneficiile, nu şi contribuţiile.
”Mai mult, această iniţiativă se adaugă altora care sunt de natură a ceşte povara fiscală asupra angajaţilor, în condiţiile în care guvernarea PSD în 2016 a dus până acum la creşterea deficitului bugetar, creşterea împrumuturilor pe piaţa externă, scăderea colectării de taxe şi impozite la bugetul de stat, plus niveluri record ale cursului valutar în devafoavrea leului sau un nivel minim al investiţiilor guvernamentale în ultimii 10 ani”, se mai arată în comunicat.
Totodată, USR atrage atenţia că indemnizaţia pentru creşterea copilului are un impact bugetar minor faţă de noua Lege a salarizării, susţinută de Olguţa Vasilescu şi votată în Parlament de coaliţia majoritară PSD+ALDE, pe baza căreia unele administraţii locale deja şi-au dublat, triplat sau înzecit chiar propriile venituri salariale. Mai mult, pensiile speciale pentru parlamentari, pe care USR le-a contestat, de asemenea, au un impact fiscal important faţă de aceste indemnizaţii.
”În aceste condiţii, îndemnăm Ministerul Muncii şi pe doamna ministru să găsească soluţii viabile alături de colegii din Guvern pentru gestionarea cu responsabilitate a bugetului de stat în aşa fel încât să nu existe un impact direct nejustificat asupra indemnizaţiilor pentru părinţii şi viitorii părinţi din România. Mai mult, solicităm Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi întregului Guvern să se preocupe de problemele mamelor, taţilor şi copiilor din România: sărăcie, lipsa accesului la infrastructură modernă de educaţie, sănătate, asistenţă socială, nu în ultimul rând, violenţă domestică, discriminare”, se mai arată în comunicat.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare, că indemnizaţiile pentru creşterea copilului trebuie plafonate, în condiţiile în care, în prezent, există posibilitatea ca românii să primească indemnizaţii cu nişte cifre „complet ieşite din orice zonă rezonabilă”.
„Guvernul ne-a informat că doreşte să plafoneze indemnizaţiile pentru creşterea copilului pentru că, în momentul de faţă, se ia în calcul salariul plus alte venituri. Alte venituri însemnând orice venit şi, în acest fel, există posibilitatea unor indemnizaţii de creştere a copilului cu nişte cifre care sunt complet ieşite din orice zonă rezonabilă şi ne-au informat că analizează comparativ care sunt valorile indemnizaţiei de creştere a copilului în ţări europene, începând cu Germania şi terminând cu ţările din zona noastră, şi vor face o analiză şi vor decide o anumită plafonare, cum e şi normal de fapt, pentru că nu putem să avem 25.000 de euro indemnizaţie de creştere a copilului chiar dacă ne dorim acest lucru”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat duminică, la Antena 3, că Guvernul va "intra cu celeritate” şi în indemnizaţiile pentru creşterea copilului, astfel încât acestea să fie plafonate la un maximum de 1.800 de euro pe lună, urmând ca în aproximativ două săptămâni să fie adoptată o OUG prin care să se reglementeze această chestiune.
Olguţa Vasilescu a declarat, pe 28 mai, că, imediat după ce intră în vigoare Legea salarizării, va veni cu proiectul prin care va fi stabilit din nou un plafon pentru indemnizaţia de creştere a copilului, ea spunând că, de exemplu, dacă argentinianul Lionel Messi ar veni să joace la o echipă din România pentru un salariu de 30 de milioane euro şi ar avea un copil, statul român ar putea fi nevoit să îi plătească acestuia o indemnizaţie lunară de aproximativ 28 de milioane de euro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.