USR anunţă că vine în sprijinul pensionarilor şi prin punerea la dispoziţie a unui model de contestaţie prin care să atace, în instanţă, deciziile greşite de recalculare a pensiilor. Formularul poate să fie completat şi depus la tribunalul din judeţul de domiciliu. USR acuză PSD şi PNL că tărăgănează în continuare dezbaterea şi adoptarea propunerilor USR de corectare a aberaţiilor din lege.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În timp ce persoanele cu dizabilităţi îşi strigă disperarea în stradă, asemenea minerilor, siderurgiştilor şi altor categorii grav nedreptăţite de noua lege a pensiilor, PSD şi PNL tărăgănează în continuare dezbaterea şi adoptarea propunerilor USR de corectare a aberaţiilor din lege. Cerem lui Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă să asculte vocea acestor oameni, iar PSD şi PNL să adopte, de urgenţă, modificările propuse de USR. Totodată, USR vine în sprijinul pensionarilor şi prin punerea la dispoziţie a unui model de contestaţie prin care să atace, în instanţă, deciziile greşite de recalculare. Formularul poate să fie completat şi depus la tribunalul din judeţul de domiciliu”, anunţă USR.

”Pentru că am discutat cu mulţi pensionari care ne-au spus că nu au banii necesari pentru a apela la un avocat şi pentru că aceştia au la dispoziţie doar 45 de zile în care să conteste deciziile de recalculare, chiar dacă au cerut sau nu lămuriri de la casele de pensii şi chiar dacă nu au primit răspuns, am venit cu un formular general de contestaţie. Încurajăm toţi pensionarii care au dubii serioase că deciziile lor de recalculare sunt întocmite corect să se adreseze instanţei în termen de 45 de zile de la primirea deciziei, altfel este pierdut orice alt demers ulterior”, afirmă deputatul USR Cristian Seidler, vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Formularul-tip pus la dispoziţie de USR acoperă patru situaţii, cele mai frecvente, după cum a reieşit din discuţiile cu pensionarii: - calcularea eronată a punctajelor anuale - calcularea greşită a punctelor de stabilitate - calcularea greşită a punctelor cuvenite pentru gradul I, II sau III de invaliditate - calcularea eronată a numărului suplimentar de puncte pentru munca în grupele de muncă/în condiţii deosebite sau condiţii speciale.

USR arată că pensionarii mai trebuie să ştie că aceste contestaţii sunt scutite de taxă judiciară de timbru şi că, în anumite condiţii, statul le poate acoperi cheltuielile cu un avocat.

”Anul trecut a fost adoptată legea USR privind ajutorul public judiciar, lege care oferă acces mai facil la justiţie. Cei care au un venit net pe membru de familie de până la 925 de lei pot cere Baroului să le acorde un avocat plătit de stat. Dacă venitul net pe membru de familie este de până la 1.850 de lei, statul poate acoperi jumătate din cheltuieli. Pensionarii să ceară sprijin, este dreptul lor”, explică deputata USR Oana Murariu, membră a Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.

USR reaminteşte că a pus la dispoziţia pensionarilor şi o cerere-tip prin care să poată solicita caselor de pensii buletinul de calcul care stă la baza deciziilor lor de recalculare, cu detalierea pe luni şi ani a stagiilor de cotizare (contributiv şi necontributiv), precum şi a stagiului asimilat. De un an de zile, USR arată ce probleme sunt în noua lege a pensiilor şi a venit cu soluţii pentru toate nedreptăţile provocate de noul act legislativ.

”Deşi am semnalat încă din noiembrie anul trecut, noua lege a pensiilor – menită să elimine inechităţile din sistemul public de pensii – a creat noi inechităţi, în special pentru cei care au lucrat în grupe de muncă şi pentru cei cu dizabilităţi. Soluţiile legislative au fost depuse de USR, în urma discuţiilor cu pensionarii, coaliţia PSD-PNL le are pe masă şi nu există niciun motiv pentru care să nu le adopte rapid”, declară deputatul USR Cristian Seidler.

USR a formulat, prin proiectul de lege depus acum câteva luni, mai multe propuneri de îndreptare a aberaţiilor din noua lege a pensiilor, atât în beneficiul persoanelor cu dizabilităţi, cât şi al celor care au lucrat în grupe de muncă. Reamintim că, odată cu aplicarea legii PSD-PNL a pensiilor, aceste categorii s-au trezit cu pensii recalculate mai mici şi cu 60%.

”În cazul celor care au muncit în grupe de muncă, USR cere recunoaşterea condiţiilor deosebite şi speciale de muncă, astfel încât aceste persoane să beneficieze în continuare de reducerea vârstei de pensionare şi de modul mai avantajos de calcul al pensiei. În cazul celor cu dizabilităţi, USR cere stabilirea valorii punctului de referinţă în funcţie de stagiul de cotizare conform legilor în vigoare la data pensionării, precum şi dublarea punctelor suplimentare pentru persoanele cu handicap grav sau handicap mediu, astfel încât să fie compensate corect eforturile suplimentare pe care acestea le depun în activitatea lor profesională. Din păcate, PSD şi PNL refuză celor cu dizabilităţi şi celor care au lucrat în grupe de muncă dreptul de a avea un trai decent şi blochează în continuare, în comisiile din Senat, dezbaterea şi adoptarea propunerilor USR”, mai spune formaţiunea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.