USR arată, joi, că proiectul de lege depus de PSD la Senat, în contextul deciziei abuzive prin care Curtea Constituţională cenzurează dreptul de a candida, nu conţine nicio propunere de reformă a CCR, aşa cum anunţase premierul. Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion precizează că este doar o nouă dovadă de ticăloşie politică marca PSD, prin care partidul se face că lucrează.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Proiectul depus de PSD la Senat, în contextul deciziei abuzive prin care Curtea Constituţională cenzurează dreptul de a candida, nu conţine nicio propunere de reformă a CCR, aşa cum a susţinut premierul Ciolacu. Este doar o nouă dovadă de ticăloşie politică marca PSD, care una spune şi alta face, în timp ce ţine blocat în continuare proiectul USR care ar schimba modul în care funcţionează această instituţie esenţială, transformată, în ultimii ani, într-un instrument politic, spre beneficiul specialilor cu numeroase privilegii şi al infractorilor”, arată USR într-un comunicat.

Proiectul depus de PSD modifică doar Legea pentru alegerea preşedintelui (nr. 370/2004) pentru a muta la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal toată procedura de soluţionare a contestaţiilor privind candidaturile, precizează USR.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Ca întotdeauna, Ciolacu şi PSD zic una şi fac altceva. Asta nu este reformă a CCR, aşa cum a tot lăsat Marcel Ciolacu să se înţeleagă zilele acestea. Este tot o ticăloşie politică marca PSD, prin care partidul se face că lucrează. Proiectul nu conţine nimic despre reformarea CCR. De fapt, Ciolacu şi PSD nu vorbesc niciodată despre ruperea legăturilor dintre judecătorii CCR şi politicieni şi nici despre numirea judecătorilor CCR pe criterii de meritocraţie, nu pentru slujirea partidului. Ciolacu nu spune nimic nici despre cum a respins PSD în Camera Deputaţilor şi, apoi, a blocat în Senat proiectul nostru de reformare a CCR”, declară Stelian Ion, deputat USR şi fost ministru al Justiţiei.

Potrivit acestuia, proiectul depus de USR în 2022, la iniţiativa deputaţilor Stelian Ion şi Silviu Dehelean, conţine mai multe propuneri de reformă reală a CCR, până la o eventuală revizuire a Constituţiei în ceea ce priveşte mecanismul de numire a judecătorilor Curţii.

”USR a propus introducerea pentru judecătorii CCR a obligaţiei de a-şi îndeplini funcţia cu imparţialitate şi în respectul Constituţiei, fără a se supune organizaţiilor politice sau instituţiilor care i-au propus. Totodată, aceştia ar fi obligaţi să-şi facă cunoscut public orice interes care ar putea să le afecteze activitatea sau deciziile. De asemenea, USR a cerut reducerea puterii preşedintelui CCR, un singur mandat pentru acesta, stabilirea judecătorilor raportori prin tragere la sorţi şi introducerea unei proceduri care să permită revenirea asupra deciziilor mai vechi ale CCR atunci când lucrul acesta este impus de o decizie CEDO sau a CJUE. Nu în ultimul rând, proiectul USR prevede anularea superimunităţii pe care PSD a acordat-o judecătorilor CCR în 2017 şi mai multe măsuri pentru o transparenţă mai mare în activitatea CCR”, menţionează USR.

„Reforma Curţii Constituţionale se face doar schimbând din temelii modul în care aceasta lucrează. Un început este proiectul depus de USR de modificare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR. Pasul următor este posibil prin revizuirea Constituţiei, iar depolitizarea CCR este unul dintre angajamentele asumate de USR”, precizează Stelian Ion.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.