Parlamentul European va vota, ,a iniţiativa Grupului Renew, o rezoluţie care cere statelor membre ale Uniunii Europene să ofere orice asistenţă este necesară pentru ca Republica Moldova să poată contracara ameninţările hibride din partea Rusiei înainte de scrutinul prezidenţial şi referendumul privind aderarea ţării la UE, anunţă USR. De asemenea, rezoluţia legislativului european cere Moscovei să îşi retragă aceste trupe, să sisteze operaţiunile de subminare a democraţiei din Moldova şi să sprijine soluţionarea conflictului îngheţat transnistrean în acord cu dreptul internaţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Textul rezoluţiei, la care europarlamentarul USR Dan Barna a condus negocierile, solicită şi Consiliului European să extindă lista de sancţiuni aplicate unor entităţi din Rusia în aşa fel încât să cuprindă actorii responsabili de campania de dezinformare care urmăreşte să destabilizeze procesul electoral democratic.
 
Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
„Sprijinirea Republicii Moldova să se opună interferenţelor şi destabilizărilor ruseşti este o datorie morală pe care toţi europenii trebuie să o respecte. Cerem în Parlamentul European, de asemenea, accelerarea procesului de finalizare a primului capitol de negocieri de aderare la UE şi asigurarea instrumentelor financiare care să ajute ţara să facă reformele necesare”, declară Dan Barna.
 
Rezoluţia recunoaşte şi aplaudă efortul extraordinar pe care l-a făcut Republica Moldova preluând 1,5 milioane de refugiaţi ucraineni de la începutul războiului, dintre care 125.000 au ales să rămână în ţară. 
 
”Republica Moldova este prima ţară care a semnat cu Uniunea Europeană un Parteneriat pentru Securitate şi Apărare, iar rezoluţia Parlamentului European mai cere şi extinderea finanţării din Facilitatea Europeană pentru Pace pentru ca autorităţile de la Chişinău să poată face investiţiile necesare în apărare”, precizează USR.
 
Din 1992, după războiul de secesiune al Transnistriei, trupe ruseşti sunt staţionate în regiunea separatistă sub pretextul menţinerii păcii. Rezoluţia legislativului european cere Moscovei să îşi retragă aceste trupe, să sisteze operaţiunile de subminare a democraţiei din Moldova şi să sprijine soluţionarea conflictului îngheţat transnistrean în acord cu dreptul internaţional.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.