Reprezentanţii USR condamnă ferm compromiterea de către PSD şi PNL a instituţiilor statului, prin numirea unor persoane cu probleme de integritate în Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
După ce mai întâi au încercat desfiinţarea lui, pentru a-l proteja pe prim-plagiatorului ţării iar apoi, prin noua lege a învăţământului superior, i-au lăsat doar un rol decorativ, fără atribuţii reale de sancţionare a plagiatului, PSD şi PNL îl populează cu personaje compromise din punct de vedere academic şi moral, arată comunicatul de presă al USR.

„Ministerul Educaţiei Naţionale a numit recent în CNATDCU mai multe persoane care fie că au plagiat, fie au condus lucrări plagiate sau au girat lucrări cu valoare pseudoştiinţifică scrise în închisoare de persoane condamnate pentru corupţie:

- Melania-Gabriela Ciot, de la Universitatea «Babeş-Bolyai» din Cluj-Napoca este de 20 de ani membru PSD, şi, conform presei, a plagiat masiv un articol scris împreună cu conducătorul de doctorat, fostul negociator şef în relaţia cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş, conducătorul ei de doctorat

- Murzea Cristinel Ioan, de la Universitatea «Transilvania» din Braşov, care a supervizat lucrări pseduo-ştiinţifice ale unor persoane condamnate pentru trafic de influenţă sau înşelăciune, pentru a le scurta pedepsele.

- Deac Ioan Petru, de la Academia Naţională de Informaţii «Mihai Viteazul» din Bucureşti - conducătorul ştiinţific al unei lucrări plagiate”, mai precizează sursa citată.

Senatoarea USR Silvia Dinică, membră în comisia pentru educaţie din Senat, consideră că prin membrii săi, CNATDCU ar trebui să fie garantul probităţii ştiinţifice şi eticii academice.

Silvia Dinică: „CNATDCU ar trebui să contribuie la menţinerea încrederii în sistemul educaţional superior şi la promovarea excelenţei în cercetare şi învăţământ. Pentru că trăim în ţara doctorilor însă, coaliţia PNL-PSD îl transformă, pe zi ce trece, într-o sinecură pentru personaje controversate. Au fost numite în comisii de specialitate persoane suspecte de plagiat, persoane care au girat lucrări suspecte de plagiat sau au fost protectori ai aşa-zişilor scriitori din închisori. Este o insultă la adresa integrităţii academice şi un dezastru pentru învăţământul superior din România. Este o palmă dată tuturor celor care muncesc cinstit în România. O palmă care ne ustură de 33 de ani încoace”, a explicat Silvia Dinică potrivit sursei menţionate.

La rândul său, senatorul USR Ştefan Pălărie, membru al comisiei pentru învăţământ din Senat, consideră că numirile controversate de la CNATDCU sunt semnul că şi acest ministru al educaţiei a sucombat în a face lucrurile corect în sistemul universitar.

„Nu poţi să pui lupul paznic la oi. Nu poţi să promovezi la infinit nume cu probleme, acolo unde era vârful integrităţii academice. Astfel de numiri arată că mai degrabă ministerul este captiv în lupta cu reţele de interese care au cangrenat şi distrus universităţile prin plagiat. Declaraţiile sforăitoare despre reforma educaţiei pot fi încă odată aruncate la coş. Din păcate, actualul ministru al educaţiei nu dă semnale că vrea sau că poate să fie mai mult decât un funcţionar care îndeplineşte ordinele altora”, a spus Ştefan Pălărie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.