USR i-a trimis joi o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis prin care îi solicită retrimiterea în Parlament a iniţiativelor legislative ce modifică Legea administraţiei publice locale şi Legea privind statutul aleşilor locali, argumentând că respectivele acte normative vor avea un impact major asupra transparenţei în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici, la nivelul administraţiei locale.
În scrisoarea deschisă trimisă şefului statului, USR îi cere acestuia să trimită la reexaminare sau să atace la Curtea Constituţională modificările aduse legii administraţiei publice locale şi legii privind statutul aleşilor locali.
”Apreciem că modificările aduse prin această lege Legii Administraţiei Publice Locale şi Legii privind Statutul Aleşilor Locali vor avea un impact major asupra transparenţei decizionale a aleşilor locali în ceea ce priveşte cheltuirea banului public şi contravin principiilor unor documente programatice şi de politici publice multianuale asumate de România cu parteneri europeni şi internaţionali. Subliniem faptul că modificările aduse prin această lege vor avea un impact semnificativ asupra luptei împotriva corupţiei şi favorizează un mediu propice corupţiei în administraţia publică”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă de USR preşedintelui Klaus Iohannis.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Partidul atrage atenţia asupra faptului că anumite prevederi din legea administraţiei publice locale sunt contrare principiului gestionării responsabile a riscurilor generate de comportamente lipsite de integritate din Strategia Naţională Anticorupţie 2016 – 2020.
”Art. 128 alin. (3) al Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, modificat, prevede că «aprecierea necesităţii şi oportunitatea adoptării şi emiterii actelor administrative aparţine exclusiv autorităţilor deliberative, respectiv executive şi nu pot face obiectul controlului altor autorităţi. Întocmirea rapoartelor prevăzute de lege, contrasemnarea sau avizarea pentru legalitate şi semnarea notelor de fundamentare angajează răspunderea administrativă, civilă sau penală, după caz, a semnatarilor, în cazul încălcării legii, în raport cu atribuţiile specifice». Semnalăm faptul că acest alineat acordă aleşilor locali dreptul de a decide discreţionar asupra necesităţii şi oportunităţii unor acte administrative şi îi absolvă de responsabilitatea de a răspunde în faţa controlului autorităţilor competente, lucru care contravine ideii de gestionare responsabilă a riscurilor de comportamente lipsite de integritate şi, mai mult, încurajează comportamente lipsite de integritate”, se mai arată în scrisoarea deschisă.
De asemenea, USR atrage atenţia asupra faptului că prevederea conform căreia ”aprecierea necesităţii şi oportunitatea adoptării şi emiterii actelor administrative aparţine exclusiv autorităţilor deliberative, respectiv executive şi nu pot face obiectul controlului altor autorităţi” din legea administraţiei publice locale contravine Constituţiei, care statuează că formarea, administrarea şi întrebuinţarea resurselor financiare ale statului sunt controlate de Curtea de Conturi.
”Mai mult, modificările promovate în forma actuală riscă să compromită progresele, încă insuficiente, din recomandările MCV, care cer măsuri suplimentare de prevenire şi combatere a corupţiei, în special în cadrul administraţiei locale”, mai explică USR în scrisoarea deschisă trimisă preşedinteluui Iohannis.
USR atrage atenţia şi asupra încălcării principiului bicameralismului în ceea ce priveşte adoptarea legii administraţiei publice locale, deoarece în forma adoptată de Senat apar deosebiri majore de natură juridică faţă de forma adoptată de Camera Deputaţilor.
Nu în ultimul rând, un alt viciu de constituţionalitate sesizat de USR este încălcarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legalităţii.
”Prin conţinutul alin. (5) introdus de Senat în completarea art. 128 al Legii nr. 215/2001, prin care „actele autorităţilor publice locale aprobate sau emise fără a fi fundamentate, semnate, contrasemnate sau avizate din punct de vedere tehnic sau al legalităţii, produc efecte juridice depline” creează premisele încălcării/afectării regimului juridic al disciplinei în aplicarea legii de către administraţia publică”, se mai arată în scrisoarea deschisă semnată de preşedintele USR, Nicuşor Dan.
Senatul a adoptat, pe 15 mai, cu 97 de voturi favorabile şi opt voturi împotrivă, proiectul de lege de modificare a Legii administraţiei locale prin care toţi semnatarii unui document emis de către o unitate administrativ-teritorială sunt responsabili, civil sau penal, pentru legalitatea acestuia, nu doar primarii sau preşedinţii de consilii judeţene. În schimb, secretarii UAT pot refuza motivat să semneze un act, dacă îl socotesc ca nerespectând prevederile legale în vigoare.
Proiectul a fost iniţiat în timpul legislaturii precedente de către deputatul PNL Grigore Crăciunescu şi susţinut de aproximativ 30 de parlamentari PNL şi ALDE.
”Pentru orice document pe care secretarii din primării sau consiliile judeţene şi-a u pus avizul de legalitate şi au semnat, considerăm că este necesar să se prevadă că aceştia răspund exclusiv în cazul în care, printr-un document emis de primărie sau consiliul judeţean, s-a încălcat legea”, se arată în expunerea de motive.
Astfel, semnăturile primarilor sau preşedinţilor CJ atestă faptul că a fost respectat circuitul documentelor în UAT pe care o conduc şi sunt că sunt toate semnăturile celor responsabili în domeniu.
În cazul în care secretarul UAT consideră că documentul pe care trebuie să îl semneze încalcă prevederile legale, el poate refuza, motivat, însă cu riscul de a fi sancţionat dacă refuzul său nu a fost întemeiat. Iniţiatorii cred că astfel ar putea fi împiedicate presiunile politice asupra funcţionarilor pentru a semna documente nelegale.
Senatul a adoptat legea, în calitate de for decizional, cu sprijinul senatorilor coaliţiei guvernamentale. ”Prin această propunere şi prin amendamentele aduse s-a clarificat şi pentru cei ce interpretează legile că semnătura primarului este o semnătură de autenticitate a documentului emis şi nu o semnătură de legalitate sau de specialitate în ceea ce priveşte urbanismul şi alte domenii (...) Mai mult decât atât, se responsabilizează toţi funcţionarii din aparatul de specialitate pe domeniile fiecăruia prin care se stipulează foarte clar că acea semnătură pe care o pun pe acel document este o semnătură prin care răspundă pe acel domeniu pe care a semnat”, a declarat, în plen, senatorul PSD Ioan Deneş.
El a apreciat că, prin această lege, vor dispărea situaţiile în care aleşii locali erau traşi la răspundere pentru erori comise de către funcţionarii din primării sau consilii judeţene.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.