USR cere, din nou, PSD-PNL să convoace sesiune extraordinară pentru corectarea aberaţiilor din legea pensiilor şi anunţă că a redepus, astăzi, în Senat, solicitare oficială pentru convocarea unei sesiuni extraordinare, dedicată exclusiv acestui subiect. USR acuză că legea pensiilor, anunţată de PSD ca fiind o mega petrecere cu artificii, se dovedeşte mai degrabă o bombă care explodează în faţă şi că legea este foarte prost făcută, iar marii pierzători ai pseudo-reformei PSD-PNL sunt cei care au lucrat în condiţii grele de muncă, în minerit, siderurgie, pe platforme maritime.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Sute de mii de români care au lucrat zeci de ani în condiţii deosebite sau grele de muncă îşi văd, zilele acestea, când primesc deciziile de recalculare, pensiile micşorate cu sume ce depăşesc în unele cazuri chiar şi 4.000 de lei. USR cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru corectarea aberaţiilor care au generat aceste situaţii, mai ales că, în cazul acestor oameni, este încălcat flagrant principiul contributivităţii”, arată USR într-un comunicat oficial.

USR anunţă că a redepus, astăzi, în Senat, solicitare oficială pentru convocarea unei sesiuni extraordinare, dedicată exclusiv corectării aberaţiilor din noua lege a pensiilor. O cerere similară a fost depusă la finalul lunii iunie, dar PSD şi PNL au respins-o.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

”Dacă lui Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă le pasă câtuşi de puţin de pensionari, corecţiile necesare pot fi adoptate de Parlament până la 1 septembrie. În acest fel, nu doar că s-ar face dreptate pensionarilor care au lucrat în condiţii grele, dar s-ar preveni crearea unei nedreptăţi suplimentare celor care vor ieşi la pensie după 1 septembrie 2024 după ce au lucrat în condiţii deosebite sau speciale”, precizează USR.

”Pentru aproape 800.000 de oameni, noua lege a pensiilor nu ţine cont de contributivitate. Aproape 800.000 de oameni care au lucrat în grupe de muncă trăiesc zilele acestea, alături de familiile lor, adevărate drame când deschid plicurile cu deciziile de recalculare. Pierd chiar şi peste 4.000 de lei la pensie, după cum rezultă din deciziile pe care le-am primit de la oamenii disperaţi. Dau doar un exemplu: la un stagiu de cotizare de 37 ani şi aproape 8 luni, a rezultat la recalculare o reducere a pensiei cu 4.192 lei”, declară deputatul USR de Gorj Radu Miruţă.

Parlamentarul USR atrage atenţia că, la nivel naţional, 17,44% dintre pensionari sunt afectaţi de noua lege a pensiilor. În Gorj, judeţ pe care îl reprezintă în Parlament, este cel mai mare procent din ţară: 65%.

”Ştiu că în 2025 nu vor mai avea bani şi, în loc să facă economii la bugetul public, fac la buzunarul pensionarilor din industrie. Schimburile de noapte, riscurile de accidente lângă cuptoare încinse, munca zilnică cu substanţe periculoase sau în subteran, în spitale, toate sunt şterse cu buretele din calculul pensiei. Oamenii care au muncit şi au contribuit «prea mult» sunt pedepsiţi acum la bătrâneţe. Am votat împotriva acestor nedreptăţi şi am depus legea corectă care să le repare. Nu este doar despre bani, ci şi despre respect”, precizează deputata USR Oana Ţoiu.

USR spune că ”nedreptatea făcută de Guvernul Ciolacu românilor care au lucrat zeci de ani în condiţii deosebite sau speciale este cu atât mare cu cât aceştia oameni au contribuit mai mult decât ceilalţi”.

”Concret, când contribuţia pentru condiţii normale a fost între 20-35% din salariu, cei care au lucrat în condiţii speciale au plătit 10% în plus. Iar din 2018, când contribuţia pentru condiţii normale a devenit 25%, au plătit suplimentar 8%. Contribuţia suplimentară pentru condiţii deosebite şi condiţii speciale a urmărit cumpărarea de vechime suplimentară şi multiplicarea punctajului lunar, în condiţiile în care în aceste domenii grele oamenii au o speranţă de viaţă mai mică, numeroase boli profesionale. Şi tocmai de la ei taie Guvernul Ciolacu, în vreme ce pensiile speciale ale unor salariaţi la stat, unii pensionaţi la 45 de ani, au rămas bine mersi pentru următorii 40 de ani”, afirmă USR.

”Legea pensiilor, anunţată de PSD ca fiind o mega petrecere cu artificii, se dovedeşte mai degrabă o bombă care explodează în faţă. Legea este foarte prost făcută, iar marii pierzători ai pseudo-reformei PSD-PNL sunt cei care au lucrat în condiţii grele de muncă, în minerit, siderurgie, pe platforme maritime şi aşa mai departe, în locuri în care şi-au riscat viaţa şi sănătatea. Cerem lui Ciolacu şi Ciucă ca, măcar acum, în ceasul al 12-lea, înainte ca bomba pensiilor să explodeze definitiv la 1 septembrie, să întrunească Parlamentul şi să corecteze erorile fundamentale din lege. Orice vot împotriva dezbaterii şi a corectării legii din partea coaliţiei PSD-PNL înseamnă o inconştienţă crasă şi o nepăsare faţă de vârstnici absolut condamnabilă”, afirmă senatorul USR Ştefan Pălărie, vicelider al grupului USR din Senat.

USR mai menţionează că a depus proiect de corectare a legii pensiilor, sub semnătura parlamentarilor Oana Ţoiu, Radu Miruţă şi Irineu Darău, după ce a atras atenţia asupra aberaţiilor din legea PSD-PNL încă din timpul dezbaterii acesteia în Parlament, în noiembrie 2023. Proiectul USR a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ şi Consiliul Economic şi Social, dar nici măcar nu a fost dezbătut în comisiile din Senat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.