USR cere Curţii Constituţionale să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia în privinţa celor trei legi ale justiţiei, solicitându-i preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, ca după această opinie să renunţe la planurile de “a arunca complet în aer ordinea politică şi legală privind adoptarea prin OUG a Codurilor penale sau a legilor justiţiei”.
“Uniunea Salvaţi România cere CCR să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia în privinţa celor trei legi ale justiţiei. În caz contrar, după promulgare, USR va iniţia în procedură de urgenţă modificarea lor potrivit recomandărilor Comisiei. Comisia de Veneţia confirmă ceea ce USR a strigat, inclusiv la portavoce, în Parlamentul României: legile justiţiei date de majoritatea PSD-ALDE ştirbesc independenţa justiţiei şi reprezintă un mare pas înapoi pentru România!”, transmite formaţiunea printr-un comunicat de presă.
Liderul USR, Dan Barna, a susţinut că ceea ce “s-a făcut că nu vede CCR”, a văzut Comisia de la Veneţia.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Ceea ce Curtea Constituţională a României s-a făcut că nu vede, ba dimpotrivă, a dat şi o mână de ajutor la subordonarea justiţiei unui ministru numit politic, a văzut clar Comisia de la Veneţia. Poate că puţină distanţă faţă de Liviu Dragnea l-ar ajuta şi pe Valer Dorneanu să observe mai limpede că legile justiţiei şi codurile penal şi de procedură penală nu servesc statului de drept şi interesului superior al României şi cetăţenilor ei”, a declarat preşedintele USR Dan Barna.
Formaţiunea îi cere lui Liviu Dragnea să renunţe, după punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia, la planurile de “a arunca complet în aer ordinea politică şi legală privind adoptarea prin OUG a codurilor penale sau a legilor justiţiei”
“Uniunea Salvaţi România consideră că CCR se află în faţa unui test al adevărului: îşi va respecta această instituţie misiunea şi va lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia sau va continua să asculte ordinele PSD-ALDE de a submina independenţa justiţiei prin modificările nocive ale legilor justiţiei? Toate cele trei legi ale justiţiei se află în acest moment pe masa CCR. Preşedintele Klaus Iohannis a depus sesizare pe 29 iunie cu privire la legea 304, pe 7 iulie a contestat legea 317 şi pe 13 iulie a atacat legea 303. Toate aceste legi se pot întoarce în Parlament dacă CCR ia în considerare recomandările Comisiei de la Veneţia”, se mai arată în comunicat.
Comisia de la Veneţia a emis, vineri, o opinie preliminară în legătură cu modificările la cele trei legi ale justiţiei din România, formulând o serie de recomandări, între care menţinerea rolului preşedintelui şi al CSM în numirea/revocarea procurorilor de rang înalt, renunţarea la schema de pensionare anticipată a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor. Experţii Comisiei de la Veneţia consideră că noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesivă asupra judecătorilor şi procurorilor, subminând independenţa sistemului judiciar şi a membrilor săi
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.