Vineri seara, cu mai puţin de 48 de ore înaintea deschiderii urnelor, Biroul Electoral Central (BEC) a deschis tiparniţa de buletine de vot suplimentare chiar în ziua alegerilor, spun reprezentanţii USR. BEC a adoptat, cu majoritate, o hotărâre prin care permite tipărirea suplimentară de buletine de vot în ziua alegerilor, după o şedinţă care a durat mai bine de şase ore. Decizia a fost luată ca urmare a solicitării Ministerului Afacerilor Interne, condus de Cătălin Predoiu, şi a unor prefecţi, mai precizează aceştia. Ei adaugă că hotărârea BEC încalcă art. 60 din Legea 115/2015, dar şi art. 42 din Legea 33/2007. Legea prevede că buletinele de vot pot fi tipărite cel târziu cu 10 zile înainte de alegeri şi nu mai mult de 110% din numărul de alegători deja înscrişi pe liste.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin decizia BEC, luată cu mai puţin de 48 de ore înainte de alegeri, legea din România devine opţională şi poate fi rescrisă de orice instituţie condusă politic de o majoritate, conform comunicatului de presă al USR.

Mai mult, hotărârea prevede şi posibilitatea de transfer de buletine de vot între secţiile aceleiaşi circumscripţii, printr-o procedură netransparentă şi controlată de MAI şi prefect.

„PNL nu mai are nicio limită şi loveşte în procesul electoral democratic chiar prin instituţia care ar trebui să aplice legea şi ordinea în această ţară: MAI. Hotărârea BEC, luată la cererea PNL-istului Predoiu, deschide larg poarta pentru fraudă. Să îţi dai decizie oficială, împotriva legilor acestui stat, ca să poţi tipări buletine de vot după bunul plac, chiar în ziua alegerilor, este fără precedent pentru o ţară democratică europeană şi e o decizie specifică regimurilor autocratice. BEC s-a erijat în Parlament, a adăugat la lege şi a consfinţit turismul electoral”, a declarat Cătălin Drulă, potrivit sursei citate.

 

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.