USR anunţă că a ajuns la un acord de principiu cu sindicatele şi patronatele pentru a cere un control de constituţionalitate asupra Legii salarizării unitare propuse de PSD.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În urma dezbaterii organizate, miercuri, de partidul Uniunea Salvaţi România pe proiectul de lege a salarizării unitare propus de PSD, sindicatele, patronatelele şi parlamentarii USR au ajuns la un acord de principiu de a solicita un control de constituţionalitate pentru această viitoare lege cu impact major asupra pieţei muncii din România”, anunţă USR.  

Conform sursei citate, sindicatele, indiferent de domeniul de activitate, au identificat diverse articole neconstituţionale în proiectul de lege propus de PSD şi au reclamat public că toate recomandările şi propunerile pe care le-au făcut Ministerului Muncii cu privire la viitoarea lege a salarizării unitare au fost ignorate total. 

„Este evident faptul că PSD şi-a bătut joc de această lege şi mai ales de actorii sociali, în condiţiile în care Guvernul nu şi-a asumat acest proiect de lege şi a aruncat pisica în curtea Parlamentului. Mai mult, PSD vrea să treacă legea în procedură de urgenţă, timpul pentru o dezbatere reală fiind foarte scurt. În proiectul propus de PSD nu există nicio viziune, acesta nu are la bază nicio fundamentare sau studii de impact, din contră conţine prevederi neconstituţionale, ce adâncesc inegalităţile şi discriminarea”, a declarat Florina Presadă, senator USR şi membră în Comisia de muncă.   

Sindicatele din administraţia locală au avut cele mai multe nemulţumiri faţă de actualul proiect de lege deoarece reprezintă singura categorie de bugetari pentru care nu există o grilă de salarizare, iar aleşii locali, primari şi preşedinţii de consilii judeţene, pot dispune în mod discreţionar de bugetele instituţionale, fără să existe o corelaţie între instituţii de acelaşi tip. Astfel, reprezentanţii sindicatelor au făcut apel la aplicarea prin lege a principiului muncă egală – plată egală, susţine USR. 

Potrivit Uniunii, la fel de nemulţumite de proiectul legii salarizării au fost şi sindicatele din sănătate, care au evidenţiat diferenţele mari de remunerare pe care legea PSD le creează între diferite tipuri de bugetari, de exemplu între medici şi judecători.

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), a arătat că această lege a reuşit să împartă societatea românească în mai multe tabere. 

„În proiectul de lege, bugetarii sunt împărţiţi în mai multe tipuri de familii ocupaţionale, unele mai protejate, altele mai puţin protejate, din ultima categorie fac parte şi bugetarii din administraţia locală. Dacă vrem să avem o lege a salarizării bugetare ar trebui, fără spasme şi chinuri politice, să retragem acest proiect de lege şi ar trebui să realizăm audituri instituţionale pe fiecare categorie de bugetari în parte – educaţie, sănătate, administraţie publică – pentru a lua în considerare nu doar salarizarea, ci şi investiţiile sau dotările din fiecare domeniu. Acest proiect, dacă va trece prin Parlament, va fi o lege strâmbă care în loc să repare, va agrava tensiunile inter-sectoriale”, a declarat Dumitru Costin, preşedintele BNS, citat de USR. 

Dezbaterea pe proiectul de lege a salarizării propus de PSD a relevat nevoia unui acord social şi politic naţional şi nevoia de transparenţă în elaborarea unei legii cu impact major în societate, precizează sursa citată.

„Cea mai mare problemă a acestei legi este faptul că nici măcar Guvernul nu ştie care este impactul ei bugetar, pentru că pur şi simplu nu are informaţiile complete. O parte a reprezentanţilor sindicali prezenţi la dezbaterea pe care am iniţiat-o noi, USR, pentru a suplini incapacitatea unui asemenea demers la nivel guvernamental, au fost de acord să publice grilele salariale din sectorul public pentru a da un exemplu de transparenţă”, a declarat Cristian Seidler, deputat USR, membru în Comisia de muncă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.