Guvernul condus de Mihai Tudose a fost învestit de către Parlament cu 275 de voturi favorabile şi 102 "împotrivă". Premierul desemnat Mihai Tudose a declarat, în plenul comun al celor două Camere, că România nu are nevoie de un guvern relaxat, ci de unul în stare permanentă de alertă. El a mai spus că nu există ”alte obiective” în ceea ce îl priveşte decât implementarea programului de guvernare şi recuperarea întârzierilor ”apărute pe parcurs”, enumerând câteva dintre obiectivele pe care guvernul pe care îl va conduce le va avea în vedere, printre acestea fiind absorbţia de fonduri europene, consolidarea parteneriatului strategic cu SUA şi dezvoltarea relaţiilor cu Germania şi Franţa. Tudose a ţinut să sublinieze că guvernul Grindeanu a dus lucrurile într-o direcţie bună, dar pentru ceea ce şi-a propus guvernarea PSD-ALDE nu este de ajuns.Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că, în urma moţiunii de cenzură împotriva cabinetului Grindeanu, Parlamentul este mai puternic şi a revenit pe locul pe care îl merita în raport cu puterea executivă, în condiţiile în care, mult timp, Legislativul a fost tratat ca o anexă a Guvernului. Dragnea, a mai spus că premierul desemnat este un manager bun şi rămâne să demonstreze această calitate prin felul în care va gestiona actul de guvernare. Deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat că formaţiunea pe care o reprezintă nu va susţine în niciun fel modificarea cotei unice prin creşterea impozitării, indiferent sub ce nume va veni iniţiativa, ci doar dacă este vorba despre o scădere a impozitării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Guvernul Tudose a primit votul de încredere al Parlamentului 

Guvernul condus de Mihai Tudose a fost învestit de către Parlament cu 275 de voturi favorabile şi 102 "împotrivă".

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Vă asigur că votul dumneavoastră va fi valorificat printr-o guvernare responsabilă efectiv către interesul cetăţenilor români. Aşa să ne ajute Dumnezeu şi Dumnezeu să ajute România!”, a declarat Mihai Tudose după anunţarea în plen a rezultatului.

După primirea votului de încredere al Parlamentului, membrii Guvernului Mihai Tudose vor merge la Palatul Cotroceni pentru ceremonia de depunere a jurământului în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Opt parlamentari PSD, absenţi de la votul pentru Guvern, printre care Ponta şi Pleşoianu, care au spus că nu-l susţin

Un număr de opt parlamentari PSD nu au fost prezenţi la votul privind învestirea Guvernului Tudose, printre care şi Victor Ponta şi Liviu Pleşoianu, care au anunţat că nu vor susţine acest Executiv.

Potrivit anunţurilor secretarilor celor două Camere, care au făcut numărătoarea şi au împărţit bilele pentru vot parlamentarilor prezenţi, din PSD au lipsit deputaţii Marina Coste, Camelia Gavrilă, Mihaela Huncă, Liviu Pleşoianu şi Victor Ponta, precum şi senatorii Adrian Nicolae Diaconu, Cristian Dumitrescu şi Vasile Ilea.

Victor Ponta şi Liviu Pleşoianu au anunţat că nu vor vota Guvernul Tudose.

Pambuccian: Membrii grupului minorităţilor votează cum doreşte fiecare ; nu avem de făcut niciun fel de comentarii, ar fi foarte urâte

Deputatul minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian a declarat, joi în plenul Paralmenului, înainte de votul de învestitură a Guvernului, că fiecare dintre membri grupului va vota aşa cum doreşte, precizând că alte comentarii nu va face pentru că acestea ar fi foarte urâte.

”Singurul lucru pe care vreau să-l anunţ este că fiecare dintre membrii grupului va vota aşa cum doreşte. Nu avem de făcut niciun fel de comentarii, ar fi foarte urâte, iar dacă ar să spun o impresie absolut personală ar fi că m-aş uita în stânga mea, m-aş uita în dreapta mea şi singurul lucru la care m-aş gândi ar fi o frază foarte veche: ex nihilo nihil fit (din nimic nu se crează nimic - n.r.)”, a afirmat Varujan Pambuccian.

Kelemen: Votul acordat guvernului Tudose nu e un cec în alb; UDMR nu e de acord cu modificarea programului de guvernare

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, la şedinţa plenului reunit în care urmează să se acorde votul de încredere guvernului Tudose, că parlamentarii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România vor susţine cabinetul, dar acest vot nu este un cec în alb, în condiţiile în care nu pot fi de acord cu mai multe modifcări din programul de guvernare, precum impozitul pe cifra de afaceri şi cel pe venitul global.

„Azi, pe baza protocolului de colaborare, vom da un vot pozitiv pentru învestirea guvernului condus de Mihai Tudose. Acest vot nu este un cec în alb, am văzut câteva modificări substanţiale ale programului de guvernare, care necesită mai multe explicaţii şi mai multe discuţii”, a afirmat deputatul UDMR.

El a mai spus că parlamentarii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România nu susţin impozitul pe cifra de afaceri şi cel pe venitul global.

„Vă spun de acum, nu vom putea susţine introducerea impozitului pe cifra de afaceri şi ar trebui să ştim la ce se referă taxa de solidaritate. Cum nici impozitul pe venitul global nu mi se pare o iniţiativă care ar schimba ceva în bine”, a subliniat liderul UDMR.

În încheiere, Kelemen Hunor a afirmat că parlamentarii UDMR aşteaptă „un dialog din partea guvernului, un dialog sincer pe toate temele care vor intra în circuitul decizional”. 

PNL: Acest guvern nu poate fi altceva decât braţul armat al unui adevăr strâmb şi incult, pendulând între utopie şi distopie

Liberalul Ben-Oni Ardelean a criticat joi, de la tribuna Parlamentului, noul guvern propus de majoritatea PSD-ALDE, despre care au spus că este braţul armat al unui adevăr strâmb şi incult, comparând comportamentul lui Liviu Dragnea cu ”tirania comunistă nord-coreeană”, iar despre programul de guvernare al noului Cabinet au spus că este unul inept.

”Acest guvern nu poate fi altceva decât braţul armat al unui adevăr strâmb şi incult, pendulând între utopie şi distopie (...) sunt scene demne de tirania comunistă nord-coreeană. Conduceţi prin frică şi teroare, domnule Dragnea, iar lucru acesta se va îndrepta împotriva dumneavoastră. La revoluţie au murit mulţi oameni pentru a avea dreptul de a vorbi liber, de a vota, însă, dumneavoastră aţi reuşit contraperformanţa să faceţi cele mai mari proteste după revoluţia din 89, plus performanţa de a avea o moţiune împotriva propriului guvern”, a declarat de la tribuna Parlamentului, deputatul PNL Ben Oni Ardelean.

Acesta a criticat dur programul de guvernare al noului Cabinet, despre care a spus că social-democraţii l-au modificat ”noaptea ca hoţii”.

”Înţeleg că azi noapte ca hoţii aţi schimbat şi programul de guvernare prin care vreţi să aruncaţi în aer toată economia românească. (...) bunul, simţ, civilizaţia, onoarea, curajul sunt lucruri, concepte departe de acest moment penibil (…) Aţi minţit populaţia sinceră, o înşiruire de utopii, vestitul program de guvernare, demonizând însuşi conceptul ce l-aţi prezentat drept adevăr absolut, cunoscut doar de dumneavoastră domnul Dragnea, mistic pentru toţi ceilalţi, ce astăzi produce deja alergie când cineva pronunţă aceste cuvinte. Plus că autorul ne spune că este inaplicabil acum şi trebuie revizuit, iar pe baza acestuia i-aţi băgat la această cică evaluare, promovând prim-ministru pe repetentul clasei ce a luat fix nota zero.Din păcate, ne aflăm în faţa unui partid îndrăgostit de propriul program de guvernare, un program inept în esenţa lui, ce demonstrează că obsesia îndeplinirii planului cincinal pare să nu fi dispărut din reflexele comuniste ale PSD”, a mai spus Ardelean. 

USR: Este Guvernul Tudose tot ce are mai bun PSD-ALDE? Zero? Respingeţi Legea graţierii, ziua, ca ispăşiţii

Deputatul USR Cristian Seidler a criticat, joi, în cadrul dezbaterilor privind învestirea Guvernului, că Executivul propus de Mihai Tudose este "zero", aşa cum arată evaluarea făcută de liderii PSD, şi a cerut premierului desemnat să ceară respingerea Legii graţierii, "ziua, ca ispăşiţii".

"Domnule Mihai Tudose, puteţi conta pe USR, pentru că dacă veţi avea iniţiative similare cu OUG 13 vom fi aici şi în Piaţa Universităţii, la dvs. (...) Dacă aveţi intenţii oneste, solicitaţi colegilor dvs. deputaţi respingerea Legii graţierii. Ziua, ca ispăşiţii", a spus Seidler.

El i-a criticat punctual pe unii dintre miniştri, precum Florian Bodog, care nu a rezolvat criza vaccinurilor. "Chiar nu aţi găsit la PSD-ALDE o persoană mai competentă la ministerul Sănătăţii decât Florian Bodog?", a spus el.

Deputatul a adăugat că Mihai Tudose şi Florian Bodog au ceva în comun: "o fraudă". "Vă uneşte această frăţie a fraudei. O ţară întreagă ştim asta şi vă vedem", a spus Seidler.

Parlamentarul USR a criticat întregul Guvern, spunând că tot ce oferă este "zero competenţe, dar fraudă".

"Zero realizări. asta e tot ce are mai bun PSD-ALDE în momentul de faţă? Zero? Da, zero. Domnule Tudose, alături de PSD-ALDE v-aţi pierdut legitimitatea de a conduce România. România are nevoie de o altă majoritate, onestă, competentă şi responsabilă", a conchis Seidler.

Vosganian, către Tudose: Orice modificarea a cotei unice prin creşterea impozitării nu va găsi un partener în ALDE

"În ce priveşte cota unică, nu trebuie să facem nicio concesie. Noi, ALDE, credem că important este relaxarea fiscală. Dacă va exista o discuţie privind redefinirea cotei unice prin trepte de impozitare sub actualele cote, suntem dispuşi să discutăm, dar orice modificare a cotei unice în sensul creşterii impozitării, indiferent cum îi spunem acestei abateri de la cota unică, nu va găsi în ALDE un partener", a spus Vosganian.

Toate firmele din România vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea, prevede noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALD. Măsura, o mare noutate fiscală, aduce beneficii statului, care încasează bani indiferent dacă firmele fac sau nu profit, şi dezavantajează puternic companiile, care vor plăti sume tot mai mari pe măsură ce se dezvoltă.

Dacă va fi aplicată, măsura va elimina cota unică de 16%, în vigoare din 2005, şi va schimba complet modul de taxare a afacerilor din România.

Vosganian: ALDE îl sprijină pe Mihai Tudose cu discernământ şi condiţionat de agenda sa privind statul de drept

"PSD este partid de stânga şi are agenda sa. ALDE e partid de dreapta şi are agenda sa. Între cele două agende există un element comun: apărarea democraţiei, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, apărarea statului de drept şi echilibrului puterilor în stat", a spus Vosganian.

Deputatul ALDE a spus că prioritatea formaţiunii sale este legată de drepturile cetăţenilor, şi va aştepta măsuri de la Guvern în acest sens, cu "onestitate".

"Onestitatea înseamnă însă parteneriat, discernământ. Domnule Tudose, vă încredinţăm că spriijinul nostru va fi cu discernământ, condiţionat de această agendă pe care o avem, statul de drept", a spus el.

Vosganian s-a referit la modificarea codurilor penale, redefinirea abuzului în serviciu, separarea conflictului de interese de lobby şi statutul funcţionarului public. El a precizat că Executivul va fi "monitorizat sever".

Deputatul a adăugat că speră în succesului acestui Guvern: "Dacă acest Guvern va performa, va fi argumentul decisiv pentru moţiunea de cenzură".

Dragnea: Tudose e un manager pe care îl consider bun; trebuie să demonstreze prin felul în care va gestiona guvernarea

„Îi transmit domnului prim-ministru desemnat, Mihai Tudose, că vom urmări cu mai multă atenţie, dar în acelaşi timp vom fi şi mai aproape ca termenele din programul de guvernare să fie respectate (...) Atrag atenţia viitorului cabinet că angajamentul pe care noi, oamenii politici, ni l-am asumat în faţa cetăţenilor a fost de a creşte veniturile pentru toţi românii, nu doar pentru cei care lucrează în sectorul public”, a spus Liviu Dragnea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut că, în opinia sa, premierul desemnat, Mihai Tudose, este un manager bun. „Domnul Mihai Tudose e un manager pe care îl consider bun, pe care îl desemnăm azi să pună în aplicare strategia noastră de dezvoltare a României pentru următorii ani. Am credinţa că va fi un manager bun, rămâne însă să demonstreze prin felul în care va gestiona actul de guvernare”, a completat liderul PSD.

Liviu Dragnea şi-a exprimat încrederea că guvernul Tudose va fi mai performant, eficient şi determinat în realizarea prevederilor din programul de guvernare.

Dragnea:  Pentru prima dată, Guvernul a primit un semnal clar că în Parlament se află puterea politică

„După aproape şase luni de guvernare, coaliţia PSD-ALDE vine în faţa dumneavoastră cu o nouă formulă de guvern şi cu un nou prim-ministru pentru a cere din nou votul de încredere al Parlamentului. Este într-adevăr o premieră în politica românească ca o majoritate parlamentară să-şi schimbe prin moţiune de cenzură premierul pe care l-a învestit. Da, este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru, dar eu spun cu toată convingerea că este un lucru bun că această clasă politică a utilizat şi această opţiune pe care nu a folosit-o nicio altă majoritate parlamentară”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Liviu Dragnea a susţinut că, în urma adoptării moţiunii de cenzură împotriva guvernului Grindeanu, Parlamentul a devenit mai puternic.

„Le spun tuturor că azi, în urma moţiunii de cenzură adoptată împotriva fostului guvern, Parlamentul este mai puternic şi a revenit pe locul pe care îl merită în raport cu puterea executivă. Mult timp, Parlamentul a fost tratat ca o anexă a Guvernului, ca o maşină de vot care trebuia să aprobe pe bandă rulantă OUG emise de guvern”, a completat liderul PSD.

El a susţinut că, pentru prima dată, Guvernul „a primit un semnal clar că în Parlament se află puterea politică şi legitimitarea dată de votul românilor”.

„Lucrurile au început să se schimbe serios în această nouă legislatură. În primul rând, numărul de ordonanţe a fost redus considerabil şi am văzut legi importante care s-au dezbătut serios în Parlamentul României, au fost dezbateri parlamentare reale, încărcate cu legitimitatea politică primită prin vot”, a subliniat preşedintele PSD. 

 Tudose: Înţeleg că a fost o frână; mi s-a spus să transform această frână în acceleraţie şi asta am să fac

”Mi s-a încredinţat azi o sarcină grea să conduc un nou guvern al coaliţiei PSD-ALDE. E un moment politic pe care probabil viitorul îl va explica mai bine decât putem noi acum. Sunt un om tehnic, un om al cifrelor şi pot să vă spun că Ronia se află într-un moment economic bun. Avem creştere economică, creştere a industriei, avem creştere a veniturilor, o creştere a consumului. Ceea ce ne lipseşte e o creştere viguroasă a investiţiilor şi o creştere a veniturilor la buget. Pentru acest lucru îmi place să cred că am fost adus în fruntea acestui guvern”, a declarat permierul desemnat la prezentarea programului de guvernare în penul Parlamentului.

Mihai Tudose a dat asigurări că nu există ”alte obiective” în ceea ce îl priveşte decât implementarea programului de guvernare şi recuperarea întârzierilor ”apărute pe parcurs”.

El a spus că guvernul Gindeanu a dus lucrurile într-o direcţie bună, dar pentru ceea ce şi-a propus guvernarea PSD-ALDE nu este de ajuns.

”Nu vreau să critic ceea ce a fost, dar înţeleg că a existat o frână, iar mie mi s-a spus să transform această frână în acceleraţie şi asta am să fac. La învestirea fostului guvern, în ianuarie, premierul Grindeanu a vorbit despre o guvernare normală. A fost un discurs normal, frumos, l-am aplaudat cu toţii atunci. Înţeleg că problema principală a acestui guvern a fostt tocmai acea normalitate relaxată. Eu cred că azi România are nevoie de un guvern nerelaxat”, a arătat Tudose.

Premierul desemnat a ţinut să precizeze că ”scopurile mari rămân intacte”.

”Ceea ce am promis în campanie va fi realizat! Noul guvern şi-a sporit, după cum vedeţi, forţele. Sunt acum în câteva poziţii de miniştri oameni de la vârful partidului, oameni cu greutate şi cu experienţă. Asta arată că PSD îşi asumă în mod clar, cert, în cel mai mare grad, responsabilitatea politică a supra programului. Guvernului îi va fi mai uşor să stăpânească administraţia centrală, să  comunice cu partidul, să fie mai bine reprezentat politic. Guvernul va fi mai eficient”, a mai spus Tudose.

De asemenea, premierul desemnat a vorbit şi despre Fondul Suveran de Investiţii şi Dezvotare despre care a spus că este ”unul dintre cele mai puternice instrumente investiţionale şi este gata de ceva timp”.

”Ca ministru al Economiei m-am ocupat de construcţia lui. Acum Fondul va deveni operaţional în cel mai scurt timp şi acesta va reprezenta un semnal foarte puternic dat de România mediului de afaceri intern şi internaţional. Un alt obiectiv important al Guvernului după şase luni de guvernare este creşterea gradului de colectare, în condiţiile unei creşteri economice susţinute şi a creşterii investiţiilor. Vor fi luate foarte rapid măsuri pentru creşterea eficienţei ANAF”, a adăugat Tudose.

De asemenea, el a vorbit şi despre alte obiective pe care Guvernul pe care îl va conduce le va avea în vedere, printre acestea enumerând fondurile europene, consolidarea parteneriatului strategic cu SUA şi dezvoltarea relaţiilor cu Germania şi Franţa, dar şi cu celelate state din UE.

Tudose a mai spus că crede cu tărie că totul trebuie să plece de la respectarea legii fundamentale.

”Legile trebuie să fie clare, în acord cu Constituţia şi reglementările europene, iar cei care împart dreptatea să fie independenţi în spiritul şi litera legii fără nicio imixtiune din partea nimănui sau nicio presiune din partea nimănui”, a mai afirmat Tudose.

Tudose: Cine vrea să normalitate, să-şi ia un loc de muncă cu program fix

Mihai Tudose a spus, în discursul susţinut în faţa Parlamentului, că noul guvern va trebui să depăşească starea de ”normalitate relaxată” a guvernului condus de către Sorin Grindeanu.

”Cred că România are nevoie de un guvern nerelaxat, aflat în stare de alertă, de efort permanent, preocupat de termene şi realizări (...) Cine vrea normalitate, să-şi ia un loc de muncă cu program fix”, a spus Tudose.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

El i-a asigurat pe parlamentari că se va angaja ”cu toată energia” în atingerea programului de guvernare, care a fost modificat pentru corecta întârzierile din ultimele două luni. 

”Am fost propus de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi acceptat de preşedintele Iohannis pentru a da un curs cerinţei de creştere a fondurilor la buget şi nu vreau să înşel încrederea acordată”, a mai spus Mihai Tudose.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

La şedinţă sunt prezenţi 329 din 465 de senatori şi deputaţi.

Invitaţi la şedinţă sunt Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu şi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

Toţi miniştrii propuşi de către Mihai Tudose au primit avizul comisiilor de specialitate care i-au audiat în cursul acestei dimineţi.

Guvernul Tudose va fi învestit dacă va primi voturile favorabile a jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor şi senatorilor. În acest caz, membrii cabinetului vor merge la Cotroceni pentru a depune jurământul în faţa preşedintelui, cel mai probabil în cursul serii de joi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.