Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat joi, la Prima News, că în septembrie 2021 a citit că există anchete pentru achiziţia de vaccinuri şi a menţionat că spera că lucrurile se vor mişca mai rapid. El a precizat că este ciudat ca înainte de alegeri cu şase luni să apară comunicatul de presă al DNA, care anunţă ancheta. ”Cred că ar trebui să ne întrebăm sau să ne aducem aminte cui raporta preşedintele CNCAV, domnul Valeriu Gheorghiţă”, a mai afirmat fostul ministru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
“În septembrie 2021 am citit că există anchete pentru achiziţia de vaccinuri. Am salutat încă de pe 21 septembrie. Mă bucur că există o anchetă. Speram că lucrurile se vor mişca ceva mai repede. E un pic ciudat că cu şase luni înainte de alegeri avem un comunicat de presă. Altfel nu am auzit de nicăieri.  Nu ar fi primul meu contact cu DNA. Am avut contact în aceşti ultimi ani, mai degrabă sesizând nereguli”, a declarat Voiculescu. 
Întrebat dacă se aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să încuviinţeze cererea de DNA de urmărire penală, fostul ministru al Sănătăţii a răspuns: “Îl rog deja. Când vine în ţară, cât de curând”.
Vlad Voiculescu a precizat că printre persoanele care ar putea fi luate la întrebări se numără şi preşedintele Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă.
“Dacă ne uităm în anii 2020-2021, există achiziţii de vaccinuri făcute, cred că de fapt cele mai multe au fost achiziţionate chiar la sfârşitul mandatului domnului Tătaru.  Apoi au fost cu mult mai puţine achiziţionate în mandatul meu, în mandatul doamnei Mihăilă, din aprilie încolo nu ştiu câte au fost achiziţionate. Lucrurile astea cred că trebuiau lămurite de mult.  De asemenea,  dacă vă referiţi la persoanele care ar putea fi luate la întrebări acum, cred că ar trebui să ne întrebăm sau să ne aducem aminte cui raporta preşedintele CNCAV, domnul Valeriu Gheorghiţă. Valeriu Gheorghiţă nu îmi raporta mie, nu avea niciun fel de subordonare faţă de ministrul Sănătăţii şi subordonarea dânsului era că domnul ministru Ciucă, ministrul Apărării la momentul respectiv, faţă de premierul Cîţu şi se sfătuia cu preşedintele Iohannis şi cu consilierii domnului preşedinte Iohannis mult mai des decât o făcea cu mine sau cu oricine din Ministerul Sănătăţii”, a mai declarat Voiculescu. 
El a explicat şi cum funcţiona metoda de achiziţie a vaccinurilor. 
“Metoda de achiziţie a vaccinurilor funcţiona în felul următor. La nivelul Comisiei Europene s-au făcut contracte de achiziţie, apoi erau cantităţi de vaccinuri disponibile pentru fiecare ţară din Uniunea Europeană, cantităţi care erau raportate, în primul rând, la populaţia ţării, cred că după acest criteriu erau împărţite. Şi apoi fiecare ţară putea să aleagă să le cumpere sau nu. Lucrurile astea se întâmplau într-un comitet, care se întâlnea periodic, comitet din care nu făcea parte cineva subordonat mie, ci din nou era cineva care raporta către CNCAV. CNCAV apoi discuta cu premierul şi extrem de târziu, dacă întrebam eu, ajungeau informaţiile şi la mine”, a mai transmis fostul ministru al Sănătăţii. 
El a subliniat că toate deciziile privind achiziţia de vaccinuri au fost luate la nivel de premier. 
“România putea opta să cumpere şi cantităţi mai mici de vaccin. (…) Toate deciziile de achiziţie ale vaccinurilor au fost luate la nivel de premier, cel puţin, începând cu guvernul din care am făcut eu parte, începând cu Crăciunul 2020. Cum s-au întâmplat înainte, în mandatul domnului Tătaru, când premier era domnul Orban, nu ştiu”, a mai declarat Voiculescu. 
El a menţionat că “niciodată ministrul Sănătăţii nu a putut de unul singur să ia sau nu a fost în general nici măcar nu era implicat în decizii, cu atât mai puţin să ia decizii sau de unul singur sau să ia ultima decizie”. 
Voiculescu a precizat că a aflat cu întârziere că a fost făcută o achiziţie din bugetul Ministerului Sănătăţii. 
“S-a folosit practic bugetul ministerului Sănătăţii de multe ori fără acordul ministrului Sănătăţii. (…) Am aflat cu întârziere ce se întâmplă atunci când a fost o achiziţie, care fusese deja agreată. Ceea ce am făcut în acel moment a fost să merg în şedinţa de Guvern şi să prezint un memorandum în care toate lucrurile au fost expuse pentru ca decizia să fie asumată de cel care şi-o asumase de facto şi anume premierul Cîţu”, a mai explicat Vlad Voiculescu. 
 El a afirmat că dacă va fi desecretizată o şedinţă de Guvern atunci se va putea stabili cum a fost făcută singura achiziţie de vaccinuri din mandatul său. 
“Exact asta i-am reproşat premierului Cluţu în şedinţa de guvern. E o şedinţă de guvern în care spun foarte clar că atunci când au fost achiziţionate vaccinuri, la una dintre achiziţii, am atras atenţia asupra numărului de vaccinuri, dar mai ales asupra faptului că în bugetul ministerului Sănătăţii nu erau credite de angajament suficiente. Asta înseamnă că trebuia o asumare în Guvern a premierului respectiv, a ministrului Finanţelor, că lucrurile astea trebuie corectate.  Dacă vrei să iei o decizie asupra unui minister ca premier, atunci trebuie să-ţi asumi decizia asta. Dacă şedinţa va fi desecretizată, atunci una dintre achiziţii va fi perfect lămurită şi este singura din mandatul meu”, a adăugat fostul ministrul al Sănătăţii. 
El consideră că decizia de a cumpăra vaccinuri ar fi trebuit să treacă şi pe la Ministerul Sănătăţii. 
“Am adus în discuţie acest lucru,  că mecanismul nu este în regulă respectiv că decizia de achiziţie a unor vaccinuri trebuie să treacă şi pe la Ministerul Sănătăţii. Am arătat care sunt cantităţile de vaccinuri cumpărate.  Am spus că nu sunt suficiente credite de angajament în bugetul Ministerului sănătăţii şi eram în luna martie, pentru vaccinuri. Într-o anumită măsură lucrurile astea sunt înţeles. Nu poţi să prevezi la începutul unui an, atunci când ai o primă versiune de buget sau atunci când încă nici n-a fost aprobat bugetul, nu pot să prevezi care o să fie cheltuielile, mai ales dacă priveşte o situaţie excepţională, aşa cum este o pandemie. Şi sigur că deciziile trebuie să fie luate de aceia care au cel mai bun acces la informaţii. Ei bine, eu n-am făcut altceva decât să spun, aceste decizii nu pot fi asumate decât în mod explicit de către premier”, a mai explicat Voiculescu. 
Întrebat dacă în momentul când va începe urmărirea penală pe numele său se va retrage din toate funcţiie politice, Vlad Voiculescu a răspuns: “Asta e o decizie a mea şi a partidului din care fac parte şi vom vedea la momentul respectiv. Dar lucrurile sunt cât se poate clare. Dacă există vreo suspiciune că eu aş fi luat vreun ban, că eu aş fi comis orice fel de faptă de corupţie, dacă există suspiciuni rezonabile, orice fel de dovadă, evident că atunci altfel se pune problema, dar asta nu are cum să existe. Lucrurile sunt cât se poate de clare şi sper să se clarifice şi public cât de repede”.

DNA a solicitat, joi, Senatului şi Preşedinţiei avizarea cercetării fostului premier Florin Cîţu şi a foştilor miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, ambii fiind la USR la momentul comiterii faptelor. Procurororii îi acuză de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în legătură cu achiziţiile de vaccinuri din pandemie, prejudiciul depăşind un miliard de euro.

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.