Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat marţi că cetăţenii nu pot vota cu paşaportul simplu în ţară, ci cu cartea de identitate sau alt document echivalent. În străinătate, cetăţenii români trebuie să facă dovada că au cetăţenia şi reşedinţa în acea ţară, la alegerile parlamentare şi prezidenţiale, a mai spus preşedintele AEP, arătând că MAE are o listă de documente pe care fiecare ţară le eliberează cetăţenilor de altă cetăţenie care se află temporar sau definitiv acolo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Preşedintele AEP a explicat în conferinţa de presă că în străinătate, românii trebuie să demonstreze reşedinţa pentru a vota doar la parlamentare şi prezidenţiale.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Preşedintele AEP a declarat că cetăţenii pot vota la alegerile din 9 iunie numai în baza unui document eliberat de statul român.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

”În ţară, paleta este destul de lărguţă, mă refer la cărţi de identitate, cărţi de identitate electronice, cărţi provizorii de identitate şi electronice de identitate, paşaport diplomatic şi paşaportul de serviciu, în toate variantele lui, iar pentru militarii şcolilor militare, pot să voteze şi pe baza carnetului de serviciu”, a spus Toni Greblă.

El a precizat că la alegerile parlamentare si prezidentiale, în străinătate, cetăţenii români trebuie să facă dovada că au cetăţenia şi reşedinţa în străinătate şi acest lucru poate fi făcut şi în funcţie de ţara gazdă”.

”Sau au reşedinţa acolo sau sunt cetăţeni români, pot să voteze cu o carte de identitate care diferă de la ţară la ţară. MAE are o listă de documente pe care fiecare ţară le eliberează cetăţenilor de altă cetăţenie care se află temporar sau definitiv acolo”, a arătat Greblă, referindu-se la alegerile pentru alegerea membrilor Parlamentului şi a preşedintelui României. 

Întrebat dacă în ţară cetăţenii pot vota cu paşaportul simplu, preşedintele AEP a răspuns: ”Cu paşaportul simplu nu pot vota deoarece probabil legiuitorul a vrut să evite, paşaportul simplu în acelaşi timp se află la cetăţean ca şi cartea de identitate şi atunci el trebuie să aleagă şi este cel mai simplu ca în ţară să voteze cu cartea de identitate sau alt document echivalent, fără paşaportul simplu, turistic. Pot să voteze în ţară cu paşaportul diplomatic”, a mai spus Toni Greblă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.