Preşedintele USR, Dacian Cioloş, nemulţumit că nu se poate impune în partid pentru că nu are majoritate în forurile de conducere, a propus, în şedinţa de joi a partidului, un program politic cu numeroase modificări. El a afirmat că, dacă programul nu va fi votat, va demisiona din funcţie. Cioloş şi-a anunţat colegii că va supune proiectul votului Biroului Politic în cursul zilei de luni. Ulterior şedinţei, între Dan BArna şi Dacian Cioloş a existat un schimb de mesaje pe grupurile interne. Barna îl acuză pe Cioloş de iresponsabilitate şi că aruncă partidul în aer în lupta pentru putere, în schimb Cioloş afirmă că funcţia de preşedinte al USR este mai degrabă decorativă, iar promisiunea sa a fost de a dezvolta partidul. Cioloş le atrage atenţia colegilor că USR nu este pregătit pentru alegerile din 2024, fiind ”departe de a fi un partid capabil de a creşte electoral”.
Potrivit unor surse politice, sunt mai multe tensiuni în USR, între preşedintele partidului, Dacian Cioloş, şi gruparea Dan Barna.
Liderului partidului i se reproşează că nu are reacţii imediate la scandalurile politice ale zilei, în timp ce Cioloş reclamă lipsa de putere în partid, deoarece majoritatea funcţiilor de conducere sunt ocupate de către susţinători lui Dan Barna.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În şedinţa de joi a formaţiunii, Dacian Cioloş a propus un program politic care i-ar creşte puterea în partid şi a ameninţat că, dacă programul nu va fi votat, va demisiona din funcţie.
”A fost oarecum o surpriză în şedinţa de Birou Naţional în sensul că preşedintele partidului, conform Statului, a prezentat un program al domniei sale, cu mai multe puncte de vedere, legate de cum ar trebui făcute diverse modificări în cadrul structurii şi funcţionării partidului. Elementul surprinzător a fost, dacă nu votaţi acest program eu îmi depune mandatul. Ceea ce a fost o surpriză pentru colegii din Biroul Naţional pentru că e preşedinte proaspăt ales, ne aşteptam să discutăm despre programul şi despre strategia USR pentru a confirma alternativa de partid de opoziţie consistent pe care reprezentăm şi a fost cumva o reacţie surprinzătoare. Nu a fost o reacţie, a fost o decizie comunicată foarte calm şi explicit de preşedintele partidului”, a declarat, joi seară, la Digi 24, Dan Barna.
Acesta a anunţat că luni este următoarea şedinţă de Biroul Naţional.
”Ne-a anunţat că va supune acel program pe care l-a prezentat şi ne-a comunicat că luni va solicita votul Biroului Naţional asupra lui”, a mai declarat BArna.
Întrebat dacă Dacian Cioloş are probleme în a prelua partidul, Dan Barna a afirmat: ”Eu zic că nu, tocmai de asta a fost surprinzătoare poziţionarea de azi pentru că, cu excepţia unor elemente de management intern, care sunt total irelevante pentru cetăţenii României, toate propunerile legate de poziţionările politice au fost susţinute în umanimitate în Biroul Naţional. Poziţia preşedintelui a fost susţinută. 98% dintre poziţiile susţinute de preşedinte au avut susţinere”.
”Poziţionarea de astăzi pentru mine a fost foarte surprinzătoare şi sper să fie doar o încercare de a face politică într-un fel personal”, a adăugat Dan Barna.
Preşedintele USR Dacian Cioloş a declarat, în 25 ianuarie, la emisiunea Talk News de la Profit TV, că USR are nevoie să îşi rezolve nişte probleme interne şi să depăşească fracturile care încă există după fuziune.
”Există o majoritate în Biroul Naţional, care este alta decât a preşedintelui”, a spus Cioloş, arătând că ”există dispute şi în unele filiale”.
Noua conducere a USR a fost aleasă în cadrul Congresului desfăşurat la Romexpo. Biroul Naţional are 24 de membri, dintre care primii şapte, în ordinea numărului de voturi, sunt vicepreşedinţi. Au obţinut cele mai multe voturi Cătălin Drulă, Vlad Voiculescu, Dan Barna, Anca Dragu, Ionuţ Moşteanu, Allen Coliban şi Claudiu Năsui.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.