Senatul se reuneşte miercuri pentru a vota împotriva controversatului proiect referitor la autonomia Ţinutului Secuiesc, adoptat tacit la Camera Deputaţilor. Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că PSD nu susţine legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc şi va respinge proiectul la Senat, camera decizională, acuzând Guvernul că a transmis un punct de vedere după mai bine de două luni, după ce trecuse termenul de adoptare tacită. "Deşi reprezentanţii PNL mimează acum naţionalismul, chiar ei sunt vinovaţi pentru neîntrunirea la timp a plenului care să respingă această lege", spune el. Adoptarea tacită a proiectului de lege privind autonomiaŢinutului Secuiesc este un troc politic ascuns, între PSD şi UDMR, afirmă liderul deputaţilor PNL, Florin Roman.
”Astăzi, de la ora 14.00, am convocat plenul Senatului cu un singur punct pe ordinea de zi. Senatorii PSD vor vota ÎMPOTRIVA proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc!”, anunţă preşedintele Senatului, Robert Cazanciuc, într-o postare pe Facebook.
Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, în condiţiile în care avea avize negative de la comisiile parlamentare de specialitate, precum şi de la Consiliul Legislativ. Şi Guvernul s-a pronunţat împotriva proiectului
Iniţiatori sunt deputaţii UDMR Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza, care argumentează că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a identităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare. Kulcsar Gyorgy a mai iniţiat un proiect similar, care a fost respins de Camera Deputaţilor în 11 aprilie 2018.
Regiunea autonomă va include judeţele Covasna şi Harghita şi scaunul istoric Mureş.
Autonomia regională este exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta, se arată în proiect.
Printre prevederile incluse în proiect se numără cea potrivit căreia Statutul de Autonomie al Ţinutului Secuiesc, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.