Senatul a adoptat, în plenul de marţi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, după ce comisiile de specialitate au emis raport favorabil cu amendamente admise. Liderii senatorilor USR şi AUR, Radu Mihail şi Claudiu Târziu au solicitat retrimiterea la comisii a iniţiativei legislative, USR a cerut pentru trei săptămâni, iar AUR măcar pentru două săptămâni, însă ambele solicitări au fost respinse de către senatori. După votarea proiectului, reprezentanţii USR au spus că senatorii partidului au votat împotriva propunerii de lege. Totodată, liderul senatorilor AUR Cladiu Târziu a anunţat că senatorii formaţiunii s-au abţinut la vot, pentru că „o mărire cât de cât e mai bună decât nimic”. Propunerea de lege se află în procedură de urgenţă în Parlament, iar Camera Deputaţilor este for decizional pe proiect.
UPDATE - Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 85 de voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi 19 abţineri.
USR a anunţat că s-a abţinut la votul în plen.
În schimb, liderul senatorilor AUR Claudiu Târziu a explicat că senatorii AUR s-au abţinut la vot, pentru că „o mărire cât de cât e mai bună decât nimic”.
„Am avertizat de la început că legea nu este ce trebuie, că nu face dreptate deloc, că dimpotrivă păstrează inechităţile, păstrează confuziile, nu e nicio garanţie că va fi aplicată nici aşa. În concluzie, nu putea fi susţinută decât dacă era îmbunătăţită de amendamente. Amendamentele nu au fost adoptate. Prin urmare, nu avem cum să votăm pentru lege. Totuşi nu am votat contra legii, pentru că o mărire cât de cât e mai bună decât nimic. Ne-am abţinut ca să dăm un semnal politic că nu suntem de acord cu maniera în care s-a votat această lege şi cu ce conţine legea”, a precizat Târziu, în plenul de marţi al Senatului.
Senatorul PNL Marcel Vela a precizat că liberalii au votat pentru acest proiect de lege, pentru că partidul susţine creşterea sustenabilă a pensiilor.
ŞTIREA INIŢIALĂ - „Nu ştiu dacă aţi văzut, dar raportul a apărut acum trei minute. Deci Senatul nu a fost în stare să se ţină nici măcar de orele pe care le-a stabilit. Dat fiind că această lege este atât de importantă şi atât de multe milioane de pensionari aşteaptă să vadă cum şi dacă statul român poate să le crească bunăstarea, în condiţiile în care în comisii nu a existat niciun reprezentant al MFP, nu s-a dat niciun fel de informaţie privind impactul bugetar al acestei legi, vă rog să dăm o şansă Guvernului României să îşi facă treaba şi să scoatem de pe ordinea de zi proiectul de lege. Să dezbatem atunci când Guvernul României, Ministerul de Finanţe va fi capabil să răspundă la întrebările normale şi anume de unde iau banii şi ce fac cu ei”, a afirmat liderul senatorilor USR Radu Mihail, în plenul de marţi al Senatului.
La rândul său, senatorul USR Irineu Darău a lansat o serie de întrebări privind proiectul de lege, în special referitor la impactul bugetar a măsurii de indexare a pensiilor.
„De ce punem aceste întrebări? Pentru că vrem fapte şi nu vorbe. Am avut o lege făcută de PSD şi Olguţa Vasilescu în 2019 că pensiile cresc cu 60%. Au ajuns la această creştere în anul 2023, această majorare fiind complet mâncată de inflaţie. Care e impactul bugetar din 2024? Care e impactul bugetar pe 2025, la fel faţă de ce se plăteşte azi? Cum va fi afectat pilonul II de aplicarea acestei iniţiative legislative. Cum aţi stabilit formula de calcul şi cum aţi ales acel numitor de 25. Vă rog să răspundeţi la aceste întrebări care sunt cu da şi nu”, a afirmat Darău.
Ulterior, liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a cerut retrimirerea la Comisii a acestei legi, pe un termen de trei săptămâni.
Solicidarea lui Radu Mihail a fost respinsă cu 74 de voturi „împotrivă”, 27 de voturi „pentru” şi nouă abţineri.
Imediat, de la tribuna Senatului, şi liderul senatorilor AUR Claudiu Târziu a solicitat retrimiterea comisii, măcar pentru două săptămâni, dacă nu este posibil pentru trei săptămâni, însă şi cererea acestuia a fost respins că 75 de voturi „împotrivă”, 30 „pentru” şi nouă abţineri.
La rândul ei, senatoarea Diana Şoşoacă i-a reproşat reprezentantului Guvernului prezent în plen, secretarul de stat în Ministerul Muncii Marius Stanciu, că nu răspunde la întrebările senatorilor cu privire la proiectul de lege al pensiilor şi că sfidează astfel instituţia Senatului şi senatorii care sunt aleşi de către popor şi nu numiţi în funcţii, cum este cazul lui.
„Am auzit de la reprezentantul de la Guvern, să ştiţi că dacă veniţi aici răspunsurile la întrebările senatorilor, noi suntem aleşi, voi sunteţi numiţi şi trebuie să şi răspundeţi, indiferent dacă vă place sau nu senatorul respectiv. Aşa că vă rog frumos nu ne spuneţi că ne veţi răspunde în scris, pentru că noi nu votăm în scris, ci ne obligaţi acum să votăm, iar raportul a fost depus în timp ce eram în şedinţa de plen, iar legea nu poate fi studiată în trei-patru. Dvs vă bateţi joc de Senatul României. E inacceptabil ce faceţi dumneavoastră reprezentanţii Guvernului României.”, a afirmat Diana Şoşoacă.
Legea pensiilor a primit, marţi, raport de admitere în comisiile reunite de buget-finanţe şi muncă din Senat, cu 18 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi opt abţineri. Amendamentele Opoziţiei nu au fost admise.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.