Preşedintele Senatului Florin Cîţu a discutat, miercuri, cu Mareşalul Senatului Republicii Polone, Tomasz Grodzki despre planul de reconstrire a Ucrainei, sancţiuni mai dure împotriva Rusiei şi sprijinul pentru aspiraţiile Moldovei, Ucrainei şi ale Georgiei de a adera la UE. De asemenea, pe lângă consultările cu Mareşalul Senatului, Tomasz Grodzki, preşedintele Senatului Florin Cîţu s-a întâlnit cu Mareşalul Seim-ului, camera inferioară a Parlamentului polonez, Ełżbieta Witek, cu preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu România din Seim-ul Poloniei, Barbara Bartus, cu vice-premierul, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Henryk Kowalczyk, cu ministrul finanţelor, Magdalena Rzeczkowska, precum şi cu Pawel Szalamacha, membru în Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Poloniei
UPDATE „Vizita a prilejuit o serie de întâlniri şi schimburi de vederi aprofundate pe teme importante de pe agenda de cooperare bilaterală, regională şi internaţională, într-o perioadă marcată de schimbări geopolitice profunde, generate de agresiunea militară continuă a Rusiei în Ucraina. Astfel, pe lângă consultările cu Mareşalul Senatului, Tomasz Grodzki, preşedintele Senatului României s-a întâlnit cu Mareşalul Seim-ului (camera inferioară a Parlamentului polonez), Ełżbieta Witek, cu preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu România din Seim-ul Poloniei, Barbara Bartus, cu vice-premierul, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Henryk Kowalczyk, cu ministrul finanţelor, Magdalena Rzeczkowska, precum şi cu Pawel Szalamacha, membru în Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Poloniei”, arată un comunicat de presă al Senatului.
În cadrul vizitei oficiale, preşedintele Senatului României a subliniat importanţa consolidării rolului diplomaţiei parlamentare, respectiv a schimburilor la nivelul comisiilor sectoriale, în vederea consolidării Parteneriatului Strategic dintre România şi Republica Polonă. În context, a adresat Mareşalului Senatului Poloniei invitaţia de a efectua o vizită oficială în România, la o dată ce va fi convenită de părţi, invitaţie acceptată de oficialul polon.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Florin Cîţu a exprimat apreciere pentru coordonarea eficientă şi durabilă în domeniul securităţii şi al apărării dintre România şi Republica Polonă, ca state aliate care împărtăşesc o viziune comună asupra riscurilor de securitate din regiunea euroatlantică, inclusiv în formatele de cooperare regională (I3M, B9), cu atât mai relevantă în actuala paradigmă securitară, definită proeminent de ameninţarea pe care o reprezintă agresiunea militară a Rusiei în Ucraina.
De asemenea, au fost abordate teme actuale privind impactul profund al acesteia asupra economiilor naţionale şi perspectivelor de creştere, măsurile de asigurare a rezilienţei populaţiei şi contracararea eficientă a consecinţelor negative ale agresiunii ruse. În context, preşedintele Senatului României a pledat ferm pentru sancţiuni UE consolidate şi dure vizând Rusia, menite să oprească finanţarea războiului Rusiei în Ucraina şi acţiunile de violare flagrantă a normelor şi principiilor dreptului internaţional, dreptului umanitar şi dreptului internaţional al drepturilor omului.
„Întrevederile au revelat convergenţa evaluărilor şi poziţiilor celor două state referitoare la evoluţiile din Ucraina, fiind discutate, totodată, modalităţi concrete de consolidare a relaţiei bilaterale în direcţia reducerii consecinţelor economice ale războiului, menţinerii sprijinului pentru Ucraina şi pentru milioanele de ucraineni care fug din calea războiului, România şi Polonia fiind statele din prima linie care şi-au deschis graniţele şi au luat măsuri pentru primirea fluxurilor de refugiaţi”, mai indică sursa citată.
ŞTIREA INIŢIALĂ „Prima întâlnire din cadrul vizitei în Polonia a fost cu Mareşalul Senatului Republicii Polone, Tomasz Grodzki. Am discutat despre planul de reconstrucţie a Ucrainei, sancţiuni mai dure împotriva Rusiei şi sprijinul nostru deplin pentru aspiraţiile Moldovei, Ucrainei şi ale Georgiei de a adera la UE. De asemenea, am discutat şi despre intenţiile Suediei şi ale Finlandei de a adera la NATO”, a scris Florin Cîţu, miercuri pe Facebook.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.