Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, luni, cu Alteţa Sa Mohamed bin Zayed Al Nahyan, preşedintele Emiratelor Arabe Unite, şeful statului transmiţând că ”România şi Emiratele Arabe Unite sunt parteneri angajaţi să aprofundeze şi să diversifice în continuare legăturile bilaterale”. Preşedintele României a adresat Preşedintelui Emiratelor Arabe Unite invitaţia de a efectua o vizită oficială în ţara noastră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE: Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, din delegaţia oficială care l-a însoţit pe Preşedintele României au făcut parte ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, Directorul general Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, Preşedintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, şi directorul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, Dan Cîmpean.

”Preşedintele Klaus Iohannis a accentuat că această vizită oficială reprezintă un nou pas important spre dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale, pornind de la tradiţia solidă dintre cele două state. Cu prilejul discuţiilor, Preşedintele României a salutat ritmul susţinut al contactelor politico-diplomatice şi sectoriale bilaterale la toate nivelurile, remarcând dinamizarea deosebită din ultima perioadă care a creat un cadru propice pentru dezvoltarea cooperării economice româno-emirateze la un nou nivel”, se arată în comunicat. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că Emiratele Arabe Unite reprezintă principalul partener economic al României în zona Golfului, statut care trebuie consolidat prin noi proiecte bilaterale concrete, în domenii de interes comun precum energia, inclusiv sursele regenerabile, agricultura, infrastructura de transport, conectivitatea digitală, securitatea cibernetică şi combaterea schimbărilor climatice. Preşedintele României a apreciat soluţiile inovative, eficiente, bazate pe dezvoltare sustenabilă, inclusiv în mediul urban, promovate de autorităţile emirateze. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru intensificarea schimburilor comerciale şi creşterea nivelului investiţiilor emirateze în ţara noastră, mai arată Administraţia Prezidenţială. 

”Preşedintele României a felicitat Emiratele Arabe Unite pentru asumarea organizării reuniunii COP28 în Dubai, la finalul acestui an, aspect ce reflectă implicarea de substanţă a autorităţilor emirateze în efortul comun la nivel global de combatere a schimbărilor climatice. Preşedintele Klaus Iohannis a avansat propunerea de a coopera în vederea promovării educaţiei pentru climă şi a competenţelor pentru tranziţia verde. Preşedintele României a prezentat obiectivele Summitului Iniţiativei celor Trei Mări pe care ţara noastră îl va găzdui în luna septembrie, la Bucureşti, şi oportunitatea pe care Forumul de afaceri al acestei Iniţiative îl oferă investitorilor privaţi şi fondurilor de investiţii, încurajând în acest sens implicarea investitorilor din Emiratele Arabe Unite”, se mai menţionează în comunicat. 

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite, Alteţa Sa Seicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, a mulţumit Preşedintelui României pentru vizită, care va da un impuls puternic relaţiilor bilaterale şi va asigura o punte de legătură între cele două ţări. Relaţiile dintre România şi Emiratele Arabe Unite sunt vechi, bazate pe o comunicare permanentă. De asemenea, Preşedintele Emiratelor Arabe Unite a menţionat dialogul fructuos la nivel înalt şi interesul de a consolida şi aprofunda cooperarea bilaterală în domeniile de interes comun, dialogul şi dezvoltarea relaţiilor cu România fiind un obiectiv permanent, mai arată Cotroceniul. 

”Alteţa Sa Şeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan a subliniat importanţa limitării schimbărilor climatice şi rolul activ al României în domeniu, invitând autorităţile române să se implice şi să participe la COP 28, un eveniment de referinţă în lupta împotriva schimbărilor climatice. Cei doi Preşedinţi au convenit că este necesar un dialog politic mai strâns între cele două ţări, inclusiv pe plan internaţional, în vederea gestionării eficiente a provocărilor regionale şi internaţionale de securitate. În acest sens, discuţiile au prilejuit şi un schimb aprofundat de opinii cu privire la evoluţiile recente de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul războiului din Ucraina şi, respectiv, din Orientul Mijlociu”, spune Administraţia Prezidenţială. 

Preşedintele României a adresat Preşedintelui Emiratelor Arabe Unite invitaţia de a efectua o vizită oficială în ţara noastră.

Administraţia Prezidenţială mai arată că, cu prilejul vizitei oficiale a Preşedintelui Klaus Iohannis au fost semnate mai multe documente bilaterale în domeniul energiei, domeniul securităţii cibernetice, al educaţiei şi cel al protecţiei civile.

”Astfel, ţinând cont de potenţialul semnificativ de cooperare între Ministerul Energiei din România şi Ministerul Energiei şi Infrastructurii din Emiratele Arabe Unite în domeniul energiei din surse regenerabile, al eficienţei energetice, al energiei nucleare, al aprovizionării cu produse petroliere şi gaze naturale, inclusiv hidrogen din surse regenerabile, precum şi al dezvoltării infrastructurii energetice, a fost semnat Memorandumul de Înţelegere în domeniul energiei între Ministerul Energiei din România şi Ministerul Energiei şi Infrastructurii din Emiratele Arabe Unite. Memorandumul de Înţelegere în domeniul energiei urmăreşte intensificarea cooperării bilaterale în vederea consolidării securităţii energetice, în domenii precum: eficienţa energetică şi promovarea surselor de energie cu emisii reduse de carbon, inclusiv sursele regenerabile de energie; aprovizionarea cu produse petroliere şi cu gaze naturale; producerea şi transportul de hidrogen produs din surse regenerabile, dezvoltarea de noi tehnologii energetice cu emisii reduse de gaze cu efect de seră”, se afirmă în comunicat. 

Tot în domeniul energiei, a fost semnat un Acord de asociere de participaţiune între MASDAR (Abu Dhabi Future Energy Company), companie de energie regenerabilă deţinută de guvernele Emiratelor Arabe Unite, şi Hidroelectrica, pentru producţia de energie regenerabilă. Prin acest Acord, părţile vor înfiinţa o societate mixtă în scopul dezvoltării, investiţiei, construcţiei şi exploatării în domeniu în România, cu obiectivul de a accelera implementarea proiectelor de energie regenerabilă.

Totodată, a fost semnat şi un Memorandum de Înţelegere între SN Nuclearelectrica şi Emirates Nuclear Energy Corporation, care vizează evaluarea parteneriatelor potenţiale în domeniul proiectelor din România, Emiratele Arabe Unite şi posibil în regiunea Europei Centrale şi de Est, inclusiv cele privind reactoarele modulare mici (SMR), participarea la lanţul de furnizori pentru susţinerea operării centralelor nuclearoelectrice, dezvoltarea capabilităţilor în domeniul managementului de proiect, dezvoltarea capabilităţilor de planificare, pregătire şi formare a resursei umane specializate.

În domeniul securităţii cibernetice a fost semnat Memorandumul de Înţelegere privind cooperarea în domeniul securităţii cibernetice între Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică din România şi Consiliul pentru Securitate Cibernetică din Emiratele Arabe Unite. Cele două instituţii îşi propun să coopereze în vederea consolidării eforturilor reciproce pentru detectarea, prevenirea, eliminarea efectelor atacurilor informatice şi îmbunătăţirii cooperării în răspunsul la incidentele privind securitatea cibernetică.

De asemenea, a fost semnat un Memorandum de Înţelegere pentru cooperarea în domeniul educaţiei universitare, care va asigura cadrul general al cooperării bilaterale în domeniul educaţiei. Cele două ministere vor promova schimbul de informaţii şi bune practici în ceea ce priveşte asigurarea calităţii în educaţie şi recunoaşterea reciprocă a calificărilor şi vor susţine dezvoltarea de parteneriate între instituţiile educaţionale din cele două state, arată Cotroceniul. 

Totodată, cele două structuri de protecţie civilă ale României şi Emiratelor Arabe Unite au semnat un Memorandum de înţelegere, reprezentând un demers solid de intensificare a bunei cooperări existente între cele două state, precum şi pentru crearea unor noi premise pentru îmbunătăţirea sistemelor de răspuns la situaţii de urgenţă. Documentul de cooperare va oferi părţilor semnatare un cadru legal pentru întărirea cooperării în plan bilateral, inclusiv prin schimburi periodice de informaţii şi experienţe, lecţii învăţate şi bune practici cu privire la managementul situaţiilor de urgenţă, îmbunătăţirea rezilienţei organizaţionale şi societale, respectiv pentru creşterea gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la riscurile existente şi emergente, se precizează în comunicat. 

 

 

ŞTIREA INIŢIALĂ: ”Am fost onorat să mă întâlnesc cu Alteţa Sa Mohamed bin Zayed Al Nahyan, preşedintele Emiratelor Arabe Unite. România şi Emiratele Arabe Unite sunt parteneri angajaţi să aprofundeze şi să diversifice în continuare legăturile bilaterale”, a scris preşedintele Klaus Iohannis într-un mesaj pe Twitter.

Klaus Iohannis arată că priorităţile celor două state sunt comune: ”energie şi tranziţia ecologică, securitate alimentară, schimbări climatice, infrastructură, educaţie şi urgenţe civile”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.