Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că nu participă la întâlnirea de vineri, de la Palatulul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, iar şeful statului va susţine o declaraţie de presă la ora 11:00, când fusese anunţată întâlnirea.
Preşedintele Klaus Iohannis ar fi urmat să se întâlnească vineri, la Palatul Cotroceni, cu premierul Viorica Dăncilă, după ce miercuri a avut discuţii cu guvernatorul şi cu prim-viceguvernatorul BNR, în încercarea de a media conflictul dintre Guvern şi Banca Naţională. Întâlnirea a fost anunţată vineri de Administraţia Prezidenţială, însă nu se regăsea pe agenda Vioricăi Dăncilă.
Ulterior, Administraţia prezienţială a transmis că premierul a comunicat că nu participă la întâlnire, fiind anunţată pentru ora 11:00 o declaraţie de presă a preşedintelui.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Iohannis spunea că speră ca într-un viitor foarte apropiat cele două părţi să se înţeleagă, să se întâlnească şi să clarifice problemele, fiindcă "nu sunt normale aceste abordări contondente între două entităţi din arhitectura statulului”. De asemenea, şeful statului afirma că la întâlnirea de vineri o va întreba pe Viorica Dăncilă în ce calitate a plecat în Israel, "fără să sufle o vorbă" şi să îi dea măcar un telefon, din politeţe. Liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a atacat dur pe preşedintele Klaus Iohannis pentru faptul că "a convocat-o la Cotroceni pe premierul Viorica Dăncilă, declarând, joi seară, la Antena 3, că "a inventat un conflict" între Guvern şi Banca Naţională, iar "aşa ceva nu poate fi acceptat". "Nu putem să continuăm aşa, să vedem că nu se întâmplă nimic şi toţi să fim nişte pioni pe o strategie de campanie electorală a preşedintelui României", a afirmat Dragnea.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi seară, la Bacău, că există o tendinţă accentuată în rândul PSD de a arunca vina pentru inflaţie şi pentru creşterea dobânzilor în curtea BNR şi că trebuie să înţeleagă toată lumea, inclusiv PSD, Guvernul şi preşedintele Camerei Deputaţilor, că cea mai importantă calitate a BNR este independenţa din punct de vedere politic, fiind o condiţie esenţială de membru UE.
"Dacă observăm declaraţiile făcute şi de membri ai Guvernului, şi de nemembri ai Guvernului la televizor, atunci putem să constatăm că există o tendinţă accentuată în rândul PSD de a arunca vina pentru inflaţie şi pentru creşterea dobânzilor în curtea BNR. Există, în acelaşi timp, o încercare la BNR de a explica măsurile pe care le-au luat ei", a declarat preşedintele Iohannis.
El a mai spus că trebuie să înţeleagă toată lumea, inclusiv PSD, Guvernul, preşedintele Camerei Deputaţilor, că cea mai importantă calitate a BNR este independenţa din punct de vedere politic, fiind o condiţie esenţială de membru UE.
"(...) Eu cred că trebuie să înţeleagă toată lumea, inclusiv Guvernul, PSD, preşedintele Camerei şi aşa mai departe, că cea mai mare calitate a BNR este independenţa. Şi asta nu fiindcă eu vreau aşa sau că este scris într-o lege, că mai nou legile se schimbă dupa bunul plac al PSD. Nu, este condiţie esenţială de membru în Uniunea Europeană. BNR trebuie să fie independentă. BNR nu trebuie să facă politică guvernamentală, dar, pe de altă parte, este evident că trebuie să vorbească împreună şi trebuie să încerce, în măsura independenţei fiecăruia, să îşi armonizeze politicile în interesul României", a afirmat Iohannis.
Preşedintele a mai spus că a discutat aceste lucruri cu reprezentanţii BNR şi că vrea să le transmită şi Guvernului.
În acest context, Iohannis l-a atacat pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici: "Că la ministrul Finanţelor nu există dorinţa de mediere îl priveşte, nu despre el este vorba în propoziţie".
Întrebat cu cine va veni premierul la întâlnirea de vineri de la Cotroceni, Iohannis a răspuns: "Este decizia doamnei Dăncilă cu cine vine la Cotroceni".
Şeful statului a mai spus că speră ca într-un viitor foarte apropiat cele două părţi să se întâlnească şi să clarifice problemele, fiindcă "nu este absolut normal să apară aceste abordări contondente între două entităţi din arhitectura stautului”.
De asemenea, preşedintele a spus că la întâlnirea de vineri o va întreba pe Viorica Dăncilă în ce calitate a plecat în Israel, fără să sufle o vorbă şi să îi dea măcar un telefon, din politeţe. "Fiţi asiguraţi că o să o întreb pe doamna Dăncilă cu ce ocazie a plecat în Israel fără să sufle o vorbă, fără ca măcar din politeţe să mă sune sau să treacă pe la mine fiindcă totuşi, şi dacă PSD-ului nu îi convine, eu sunt preşedintele republicii şi eu răspund de politica externă", a declarat Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni seară că a decis să încerce o mediere între reprezentanţii Guvernului şi cei ai Băncii Naţionale, pe care îi va chema la discuţii la Cotroceni, el afirmând că în ultima perioadă "s-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente".
Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu guvernatorul şi cu prim-viceguvernatorul BNR, iar potrivit Administraţiei prezidenţiale întâlnirea a fost ocazionată de necesitatea consultărilor în privinţa medierii disputelor dintre Guvern şi BNR, referitoare la riscurile cu care România se confruntă în prezent în ceea ce priveşte inflaţia şi coordonarea politicilor economice.
În cadrul discuţiilor, a fost analizată situaţia macroeconomică existentă, context în care preşedintele a subliniat că ”este esenţială independenţa Băncii Naţionale a României în legătură cu deciziile de politică monetară, aceasta fiind o condiţie fundamentală pentru un stat membru al Uniunii Europene”.
În acest sens, ”Klaus Iohannis a menţionat că Banca Naţională a României trebuie să urmărească, cu responsabilitate şi determinare, obiectivul fundamental de asigurare a stabilităţii preţurilor, astfel încât veniturile românilor să nu aibă de suferit prin scăderea puterii de cumpărare”.
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că atât Guvernul, cât şi Banca Naţională trebuie să evite abordările concurenţiale, astfel încât cooperarea instituţională să fie una eficientă, în condiţii de echilibru şi responsabilitate faţă de interesele economice ale României, se arată în comunicat.
La finalul întrevederii, preşedintele şi-a exprimat speranţa că vor exista discuţii între Guvern şi BNR în perioada imediat următoare, care să îmbunătăţească dialogul instituţional şi cooperarea în domeniul politicilor economice.
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat, miercuri, că nu există un conflict între Guvern şi Banca Naţională a României şi a criticat demersul preşedintelui Klaus Iohannis care a spus că doreşte să fie mediator între cele două instituţii. ”Dacă părţile nu-şi exprimă această nevoie, dorinţă de a fi mediate, de ce să fie cineva care să vrea cu orice preţ să medieze?”, a spus ministrul de Finanţe.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.