PNL propune într-o iniţiativă legislativă semnată de deputaţii Mara Calista, Alin Ignat şi Florin Alexandru Alexe, creşterea cuantumului maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului de la 8.500 de lei la 12.000 de lei. Iniţiatorii afirmă că nivelul prezent al cuantumului maxim al indemnizaţiei pentru creşterea natalităţii, raportat la cel al taxelor şi impozitelor plătite de către cei care au salarii peste medie, reprezintă un factor descurajator. ”Credem cu tărie că cine plăteşte taxe şi impozite mari pe venituri din muncă trebuie încurajat şi/sau încurajată şi în ceea ce priveşte întemeierea unei familii”, spun liberalii.
UPDATE: Deputatul PNL Alin Ignat a declarat la Parlament, despre proiectul care face referire la indemnizaţia de creştere a copilului, că este vorba despre ”o schimbare de abordare din punctul de vedere al calculului indemnizaţiei minime de creştere a copilului şi a plafonului maxim şi, de asemenea, aduce predictibilitate familiilor din România, în această zonă”.
”Dacă vorbim despre indemnizaţia minimă de creştere a copilului, calculul acestei indemnizaţii se face prin înmulţirea unui coeficient de 2,5 cu indicatorul social de referinţă. Acest indicator a apărut în anul 2008, nu a avut niciun fel de evoluţie de la cuantumul de 500 de lei, pe care îl avea atunci, până în anul 2021, când s-a decis corelarea cu inflaţia. Având în vedere faptul că este un indicator care nu a evoluat deloc timp de 13 ani şi prea puţin în ultimi doi ani, noi propunem prin acest proiect, să raportăm indemnizaţia minimă de creştere a copilului la un indicator care are o evoluţie constantă, la un indicator care ţine cont de realităţile economice, de creşterile de preţuri, de crizele multiple prin care poate s[ treacă o societate şi iată, societatea românească trece prin crize multiple, chiar astăzi când vorbim”, a spus parlamentarul PNL.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Alin Ignat a menţionat că proiectul propune o modalitate de calcul care presupune aplicarea unui procent de 60% la salariul minim pe economie. ”Aşadar, dacă este să aplicăm la salariul minim de astăzi, de 3000 de lei, indemnizaţia minimă ar ajunge la un cuantum de 1800 de lei, în loc de aproximativ 1500 de lei, cât este în prezent. Vorbim în această zonă, trebuie să spunem acest lucru, de aproximativ 55 de mii de beneficiari care, lună de lună încasează această indemnizaţie minimă. Dacă vorbim de cuantumul maxim, de 8500 de lei, tot un cuantum stabilit în anul 2017, deci în urmă cu 6 ani, timp în care România a trecut prin pandemie şi trece printr-un context complicat la graniţă, criză energetică, etc. Tot un cuantum stabilit fără a avea la bază o formulă clară, fără a avea la bază o raportare la un indicator care are o evoluţie”, a spus el.
”Şi în această zonă, propunem raportarea la salariul minim pe economie, şi anume, o formulă de calcul de înmulţire a coeficientului de 4 cu salariul minim pe economie. Asta ne duce în situaţia salariului minim de astăzi, de 3000 de lei, la un plafon maxim pentru indemnizaţia de creştere a copilului de 12 000 de lei”, a mai spus Ignat.
Deputatul şi-a exprimat convingerea că ”familiile din România au nevoie de predictibilitate şi au nevoie să ştie că sprinjinul statului este adaptat la realităţile economice, la schimbările prin care societatea trece de la un an la altul”. ”Această iniţiativă, ca orice iniţiativă liberală, serioasă, temeinic fundamentată şi construită pe argumente, nu este despre a da ceva în plus la o indemnizaţie, de a majora un beneficiu de asistenţă socială, este despre a da o perspectivă limpede familiilor care aleg să aducă pe lume copii, în România, o perspectivă limpede familiilor care aleg să croiască un viitor bun şi sigur aici, în ţara lor”, a completat deputatul PNL.
ŞTIREA INIŢIALĂ: Proiectul de lege are ca obiect modificarea articolului 2 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 110/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, în sensul creşterii cuantumului maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului de la 8.500 de lei la 12.000 de lei.
”Guvernul a decis plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului în luna August 2017, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 82. De atunci, cuantumul maxim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului a rămas neschimbat, la valoarea de 8.500 de lei. În momentul respectiv, salariul minim brut pe economie era de 1450 de lei, iar rata inflaţiei înregistrată în 2017 a fost de 1,3%. În prezent, salariul minim brut pe economie este în valoare de 3.000 de lei, iar rata inflaţiei de la începutul anului 2022 (octombrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 14,5%, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Mai mult, între timp s-a modificat şi modalitatea de impozitare a salariilor, prin trecerea în sarcina angajatului a majorităţii sumelor”, spun liberalii.
În expunerea sde motive se arată că ”în plus, pandemia de coronavirus şi războiul din Ucraina au dus la creşterea galopantă a preţurilor facturilor şi a produselor din coşul zilnic, făcând traiul zilnic destul de greu de suportat de către membrii familiei cu unul sau mai mulţi nou-născuţi şi incredibil de greu atunci când vorbim despre familiile monoparentale aflate în această situaţie”.
”În acelaşi timp, totuşi, rata natalităţii din România a înregistrat o scădere îngrijorătoare. Potrivit statisticilor făcute publice de Guvern, în anul 2021, în România, s-au născut cei mai puţini copii din ultimul secol, sub 180.000. Acest fenomen deja reprezintă o constantă, întrucât din 1990 şi până în prezent, populaţia României a scăzut cu 4 milioane de locuitori, fapt care are deja grave consecinţe pe piaţa muncii, precum şi asupra sistemului de pensii publice. Factorii economici reprezintă una dintre principalele cauze ale scăderii natalităţii pentru că părinţii aleg să se concentreze pe o carieră care le-ar putea aduce un venit sigur pentru întemeierea unei familii. Strâns legat de această decizie a întârzierii întemeierii unei familii, decizia de a avea, totuşi, un copil sau mai mulţi, vine deseori la vârste la care românii se confruntă cu un alt fenomen îngrijorător – infertilitatea. Conform ultimelor studii medicale, 1 din 5 cupluri din România suferă de infertilitate”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Parlamentarii PNL afirmă că ”nivelul prezent al cuantumului maxim al indemnizaţiei pentru creşterea natalităţii, raportat la cel al taxelor şi impozitelor plătite de către cei care au salarii peste medie, reprezintă un factor descurajator”.
”Credem cu tărie că cine plăteşte taxe şi impozite mari pe venituri din muncă trebuie încurajat şi/sau încurajată şi în ceea ce priveşte întemeierea unei familii, prin alocarea unei indemnizaţii corecte în raport cu contribuţiile personale plătite de-a lungul timpului către statul român. Având în vedere aspectele prezentate, am elaborat prezentul proiect de lege pe care îl supunem Parlamentului spre dezbatere şi aprobare”, spun iniţiatorii.
Proiectul este semnat de deputaţii Mara Calista, Alin Ignat şi Florin Alexandru Alexe.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.