Guvernul Ciucă a primit votul de încredere al Parlamentului, înregistrând 318 voturi favorabile, în condiţiile în care erau necesare cel puţin 234 astfel de voturi. ”Împotrivă” au fost înregistrate 126 de voturi. Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, s-a adresat Parlamentului după anunţarea rezultatului, muţumind atât celor care au votat Executivul şi celor care au votat împotrivă. Înaintea votului de învestitură, el a afirmat că partidele actualei coaliţii au trecut peste lucrurile care le separă şi au găsit lucrurile care le unesc. Liderul PSD Marcel Ciolacu a avut un discurs dur la adresa guvernării PNL, afirmând între altele că el nu va minţi niciodată că a învins pandemia. El a mai declarat că social-democraţii au fost nevoiţi să ia o decizie clară de a intra la guvernare, ”după doi ani pierduţi”. ”România se află într-un punct critic”, a spus Ciolacu, precizând că PSD nu fuge de responsabilitate şi vrea să repare ceea ce au făcut guvernările anterioare. ”Aţi reuşit, domnule Ciolacu, ceea ce nici Ion Iliescu nu a reuşit, aţi scos PNL din istorie şi l-aţi pus la buzunarul de la piept al PSD”, a afirmat vicepreşedintele USR Dan Barna, criticând faptul că s-a înfiinţat un minister special pentru Gabriela Firea. ”De ce nu l-aţi chemat pe Liviu Dragnea să-i daţi Ministerul Justiţiei?”, a întrebat el.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
UPDATE ”În nume personal şi în numele membrilor Guvernului, mulţumesc celor care ne-au acordat votul de încredere. De asemenea, mulţumesc celor care nu ni l-au acordat (...) Am înţeles că ne-am asumat o răspundere foarte mare, am înţeles recomandărle făcute de cei din opoziţie (...) Vă rog sa ne daţi voie să mergem şi să ne apucăm de treabă”, a declarat premierul după anunţarea rezultatului votului.
UPDATE - Senatorii şi deputaţii au început votul asupra listei şi programului Guvernului Ciucă. Pentru ca Guvernul să primească votul de încredere al Parlamentului, sunt necesare 234 de voturi favorabile.
UPDATE - ”Ne aflăm, astăzi, într-un moment mult aşteptat de toţi românii, unul în care putem, în sfârşit, să oferim predictibilitate şi să garantăm stabilitatea şi dezvoltarea României prin toate măsurile şi deciziile pe care le vom lua pentru binele cetăţenilor. Îmi doresc să fie prima zi a unei noi abordări în ceea ce priveşte guvernarea ţării. Eu, alături de toţi miniştrii din acest Guvern, ne angajăm să facem tot ce depinde de noi pentru ca situaţia economică, socială şi sanitară a României să se îmbunătăţească. Am văzut că au fost persoane care s-au arătat surprinse de alăturarea partidelor care compun azi coaliţia de guvernare. Consider că au fost mai preocupate să caute motivele care ne despart, decât motivele care ne apropie. Noi, cei care suntem azi în faţa dumneavoastră pentru a vă cere votul de încredere, am trecut peste acele lucruri care ne separă şi am găsit lucrurile care ne unesc. Am înţeles că mai presus de orice orgoliu şi de orice adversitate politică se află interesul românilor”, a afirmat CIucă.
Acesta a vorbit despre investiţii, ”fără de care România nu se poate redresa şi nu poate atinge obiectivele pe care ni le dorim”, dar şi despre alocarea a 7 la sută din PIB pentru investiţii, pentru infrastructură şi unităţile administrative.
Ciucă s-a referit şi la Programul Anghel Saligny, dar şi la ”conectarea prin infrastructură a regiunilor istorice”.
”A treia direcţie se referă la dezvoltarea echilibrată şi coezivă a Româniai. Nicio regiune nu trebuie să rămână în urmă din punctul de vedere al infrastructurii de transport”, a mai afirmat CIucă.
Premierul desemnat s-a referit şi la importanţa PNRR.
ŞTIREA INIŢIALĂ - Acordul politic pentru formarea Coaliţiei Naţionale pentru România - coaliţie de guvernare pentru perioada 2021-2024 - poate fi accesat AICI.
Conform agendei şedinţei de joi afişată pe site-ul Camerei Deputaţilor, reuniunea începe cu prezentarea programului şi a listei Guvernului de către premierul desemnat Nicolae Ciucă.
Ulterior vor avea loc dezbateri asupra programului şi listei Guvernului şi pe urmă va fi exercitat de către deputaţi şi senatori votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Pentru ca Guvernul Ciucă să fie învestit sunt necesare minimum 234 de voturi „pentru”. Votul este secret cu bile.
În cazul întrunirii numărului necesar de voturi pentru învestire, hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere este înaintată de asemenea de îndată şefului statului spre a proceda la numirea Guvernului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.