Parlamentul a adoptat miercuri, cu 174 de voturi "pentru", 98 de voturi "împotrivă" şi trei abţineri, proiectul de lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) care se va ocupa atât de dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, cât şi de administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit. Potrivit proiectului, din FSDI vor face parte mai multe companii, iar capitalul social va fi de 9 miliarde de lei.
USR anunţă că va contesta la Curtea Constituţională proiectul de lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI). Liderul USR, Dan Barna, a declarat că în fiecare săptămână democraţia “dispare în mod accelerat”, iar avuţia ţării va fi o resursă pentru Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"USR va contesta la CCR, alături de PMP şi deputaţii neafiliaţi, legea privind Fondul Suveran. În sens mai larg, dacă ne uităm, vedem ce se întâmplă când un stat este condus de condamnaţi penali. Practic fiecare zi de vot final a devenit pentru România o zi neagră a democraţiei. Aproape în fiecare săptămână democraţia dispare în mod accelerat din statul nostru şi statul este confiscat cu fiecare nouă decizie. Astăzi practic, s-a decis ca avuţia României, cât mai există şi e profitabilă, să treacă într-o administrare privată şi vor deveni resurse personale pentru domnii Tăriceanu şi Dragnea", a declarat Dan Barna.
Barna spune că se fură banii de pensii, iar acum, odată cu înfiinţarea Fondulu Suveran de Investiţii, este confiscată şi “avuţia naţională”.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus că este de acord cu forma în care a fost adoptat astăzi proiectul de lege privind Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) şi susţine că există interes cu privire la proiect, deoarece a fost întrebat de mai multe ori când va deveni operaţional. Ministrul a explicat că Fondul nu a fost creat pentru a fura banii, aşa cum a acuzat opoziţia, şi susţine că vor participa doar companiile profitabile.
“Aşa cum astăzi a fost votat Fondul Suveran, eu sunt de acord cu el. (...) Am fost de foarte multe ori întrebaţi vizavi de acest instrument, de momentul la care va putea deveni operaţional, deci interes există. Am auzit şi azi în Parlament fel de fel de acuze nefondate – că cineva fură banii. Nu! Sunt companii profitabile, asta a fost o condiţie, chiar ieri am avut un amendament pentru a ne asigura în plus că ceea ce va intra în Fond să ve face pe baza unei analize foarte clare, pentru ca Fondul să nu fie clasificat în buget ca instrument financiar. S-a aprobat un capital de lucru de două miliarde de lei şi produsul social de nouă miliarde. Se fac plăţile în tranşe, prima tranţă este de 200 de milioane (de lei – n.r.), iar restul de tranşe se fac atunci când există şi investiţii”, a declarat Teodorovici.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, susţine că înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) va ajuta la dezvoltarea infrastructurii mari şi la reindustrializarea României, va investi în agricultură, va genera foarte multe locuri de muncă şi va contribui la creşterea Produsului Intern Brut (PIB).
“Unii colegi care astăzi spun aceste enormităţi, inspiraţi probabil şi de cineva care vorbea de înţelegeri (...) cu evreii, pentru că sunt în aceeaşi gaşcă, susţineau în campania electorală ideea acestui Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Nu-l susţineau pentru că trebuia să fie susţinut, ci pentru că au înţeles cât este de important şi este unul dintre pilonii importanţi ai programului de guvernare. Acest Fond, că am văzut că e criticat şi de opoziţie, funcţionează în multe ţări din Europa, din lume şi a ajutat economia. Un fond care va participa la dezvoltarea infrastructurii mari din România, va participa la reindustrializarea României, un fond care va investi în agricultură, care va genera foarte multe locuri de muncă şi care va contribui serios la creşterea PIB”, a afirmat Liviu Dragnea.
Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii are ca scop atât dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participare directă ori prin intermediul altor fonduri de investiţii sau al unor societăţi de investiţii, singur sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea în parteneriate public-private, cât şi administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit.
Potrivit unui amendament al PSD adoptat de Comisia de politică economică, strategia investiţională a FSDI se aprobă de către Guvern şi este corelată cu un set de indicatori de performanţă pe termen scurt, mediu şi lung care vizează, fară a se limita, la următoarele: a) dezvoltarea infrastructurii în România; b) crearea de locuri de muncă; c) stimularea inovaţiei şi a noilor tehnologii; d) creşterea capitalului uman pe termen lung; e) creşterea competitivităţii economiei româneşti.
De asemenea, sunt propuse 33 de companii de stat care vor face parte din Fondul Suveran de Investiţii, printre care: Engie România S.A., Societatea de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice – Elecrtica S.A., E.ON Energie România S.A., OMV Petrom S.A, Telekom România Communication S.A., Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti S.A., Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz S.A. Chimcomplex S.A., Antibiotice S.A., Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridiciat şi Recipientelor sub Presiune S.A., Compania Naţională Loteria Română S.A., IAR S.A. şi Compania Naţională Unifarm S.A.
Potrivit Eurostat, companiile care ar trebui să facă parte din FSDI trebuie să nu fie în insolvenţă. Faţă de forma adoptată de Senat, Comisia de politică economică a Camerei Deputaţilor a introdus în listă încă zece companii care nu produc profit: S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A., Compania Naţională de Căi Ferate C.F. R S.A., Societatea de Radiocomunicaţii S.A., Poşta Română, Aeroportul Timişoara Traian Vuia, Uzina Termoelectrică Midia S.A., Compania Naţională Adinistraţia Canalelor Navigabile S.A. şi Administraţia Porturilor Dunării Fluviale S.A.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.