Premierul Ludovic Orban a anunţat, vineri, la Iaşi, că în şedinţa de guvern de marţi va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă prin care se va încheia parteneriatul public-privat în ceea ce priveşte Autostrada Unirii, iar obligaţia de a gestiona acest proiect va fi mutată de la Comisia de Strategie şi Prognoză "acolo unde îi este locul, la Ministerul Transporturilor". "Obiectivul nostru este ca pe exerciţiul financiar multianual 2021-2027 Autostrada Unirii să fie finanţată din fonduri europene", a spus el. Orban a susţinut că Moldova a fost nedreptăţiţă în ultimii 20-25 de ani, iar resursele alocate din bugetul de stat nu au fost niciodată suficiente pentru a asigura dezvoltarea Moldovei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - Ludovic Orban a spus că nu va citi discursul pregătit, unele dintre afirmaţiile sale fiind primite cu huiduieli.

"Moldova a fost nedreptăţiţă în ultimii 20-25 de ani. Dacă analizăm investiţiile realizate în Moldova, vom vedea că resursele alocate Moldovei din bugetul central nu au fost niciodată suficiente pentru a asigura dezvoltarea Moldovei. Obiectivul nostru principal este acela de a pune bazele unor investiţii serioase în Moldova. Vreau să vă readuc aminte că primul contract de finanţare din fonduri europene a unui spital Regional din România a fost semnat pentru construcţia Spitalului Regional din Iaşi, care va fi finanţat din fonduri europene. Nu s-a semnat nici contractul de finanţare din Cluj, nici contractul de finanţare din Craiova, ci primul contract a fost contractul de finanţare a Spitalului Regional, care va fi la standarde europene şi va oferi servicii de calitate către toţi cei care vor avea nevoie", a afirmat el. 

El a mai spus că există un proiect de autostradă, care să asigure legătura Nord-Sud în estul Uniunii Europen, proiect care corespunde în cea mai mare parte cu Coridorul 9 paneuropean şi care "va face obiectul străduinţelor şi eforturilor noastre pentru a obţine finanţare şi pentru a-l realiza". Orban a menţionat că va fi asigurată şi modernizarea reţelei principale a căii ferate care traversează Moldova, lucru care nu a fost făcut niciodată, prin achiziţionarea celei mai moderne tehnologii care asigură reparaţia capitală sau modernizarea acolo unde este necesar. 
 
"Vă spun un alt lucru, nu se poate dezvoltare fără investiţii. Orice investitor care va vrea să investească în România va fi invitat de noi să analizeze şi investiţia posibilă într-unul dintre judeţele Moldovei. Mai mult decât atât, avem un instrument în care putem să determinăm această locare a unor investiţii, care se numeşte instrumentul ajutorului de stat în care vom asigura un ajutor de stat mai mare pentru investitorii care vor investi Moldova astfel încât să ne asigurăm că vor alege acea locaţie", a declarat Orban.
 
Premierul a adăugat că dezvoltarea Moldovei este importantă pentru fiecare dintre locuitorii zonei, "dar este la fel de importantă şi pentru fraţii noştri de pe Prut pentru că dezvoltarea trebuie să traverseze Carpaţii, dar trebuie să traverseze şi Prutul".
 
"Nu trebuie să-i uităm niciodată pe fraţii noştri, să nu uităm niciodată că avem o responsabilitate faţă de ei şi să suntem la fel de responsabili ca şi liderii politici responsabili de acolo şi cetăţenii pentru drumul Basarabiei spre Europa, care în mod obligatoriu trece prin România", a spus Orban.
 
El s-a referit şi la votul la alegerile care urmează.
 
"Închei prin a-i ruga pe toţi aceia care cred cu adevărat că România merită un drum spre recunoaştere internaţională, un drum spre a dobândi respectul celorlalte naţiuni europene sau celorlalte naţiuni, să fie foarte atenţi la tot ce vor vota de acum înainte, să nu se mai lase păcăliţi de minciuni, de fake-news-uri, de promisiuni deşarte, să judece cum au fost trataţi până acum şi să îşi îndrepte preferinţa numai pe acei oameni pe care au garanţia că sunt serioşi şi că pot să ducă la îndeplinire marile proiecte ale României", a conchis el.

ŞTIREA INIŢIALĂ - "În ceea ce priveşte autostrada, nu vreau să spun foarte multe lucruri, dar nu noi suntem cei care am inventat un PPP (parteneriat public-privat - n.r.) ca să mai tragem de timp câţiva ani de zile şi au pus pe unii care nu au nicio legătură cu construcţia autostrăzii, respectiv Comisia de strategie şi prognoză, e ca şi cum ai pune un profesor de drept să construiască autostrăzi. Marţi, în şedinţa de Guvern vom adopta ordonanţa de urgenţă prin care vom încheia parteneriatul public-privat şi vom muta de la Comisia de Strategie şi Prognoză acolo unde îi este locul, la Ministerul Transporturilor, obligaţia de a gestiona acest proiect", a afirmat Orban, la manifestările de la Iaşi.

El a adăugat că pe piaţă circulă "o mulţime de minciuni, de fake-news-uri".

"Obiectivul nostru este ca pe exerciţiul financiar multianual 2021-2027 Autostrada Unirii să fie finanţată din fonduri europene, atât studiile de fezabilitate, cât şi construcţia. Există două mari priorităţi: Autostrada Unirii şi Autostrada Sibiu-Piteşti", a spus premierul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.