Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă că neîncrederea în politică ”este o constantă a fiecărei societăţi democratice” şi este datoria politicienilor să identifice cele mai potrivite căi de comunicare cu cei pe care îi reprezintă, pentru a coopta cât mai mulţi oameni în procesele democratice. ”Dacă această luptă nu este câştigată, mişcările radicale vor continua să răspândească ideologiile lor toxice în societate, ameninţând chiar existenţa democraţiei, statul de drept şi respectarea drepturilor omului”, arată el. ”Contextul războiului la graniţă, rolul parlamentelor naţionale în reconstrucţia Ucrainei şi provocările la adresa democraţiei reprezentative în vremuri instabile sunt subiecte de mare interes pentru România, ca ţară membră UE şi NATO, motiv pentru care trebuie să ne poziţionăm responsabil”, adaugă Ciucă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - ”Am vorbit astăzi, la Dublin, în cadrul primului panel al Conferinţei Europene a preşedinţilor de parlamente din statele membre ale Consiliului Europei, despre rolul României în sprijinirea Ucrainei. Ţara noastră i-a ajutat direct pe cei 5,3 milioane de refugiaţi şi a demarat proiecte de adaptare a infrastructurii de transport la necesităţile exportului de cereale ucrainene. Am subliniat faptul că vom continua să fim alături de Ucraina în procesul de reconstrucţie a ţării, proces care trebuie să meargă în acelaşi pas cu reformele de consolidare a drepturilor şi libertăţilor civile”, a arătat Nicolae Ciucă, joi seară, într-o postare pe Facebook.

El a făcut referire şi la al doilea panel al Conferinţei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Totodată, în cadrul celui de-al doilea panel al Conferinţei, am punctat faptul că populismul afectează democraţia şi pune în pericol drepturile civile ale tuturor, subliniind amploarea discursului extremist pe agenda publică şi riscurile unor democraţii iliberale. Mai mult, consider că avem obligaţia de a promova continuu avantajele procesului democratic, care garantează libertăţile şi drepturile tuturor cetăţenilor. Contextul războiului la graniţă, rolul parlamentelor naţionale în reconstrucţia Ucrainei şi provocările la adresa democraţiei reprezentative în vremuri instabile sunt subiecte de mare interes pentru România, ca ţară membră UE şi  NATO, motiv pentru care trebuie să ne poziţionăm responsabil, în raport cu principiile şi valorile comune”, a subliniat el.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Cred că în prezent ne aflăm într-o luptă între autoritarism şi democraţie. Nu va fi o luptă scurtă şi este nevoie de angajamentul nostru pe termen lung, hotărârea noastră şi sprijinul vehement pentru cauza democraţiei”, a declarat Nicolae Ciucă, în cadrul panelului “Provocările la adresa democraţiei reprezentative în vremuri instabile” din cadrul Conferinţei Europene a preşedinţilor de parlamente din statele membre ale Consiliului Europei, care se desfăşoară la Dublin.

Ciucă a afirmat că sunt vremuri în care lipsa de predictibilitate creşte, iar crizele se suprapun.

”Suntem martorii unui trend îngrijorător al regresului în ceea ce priveşte democraţia într-un număr tot mai mare de ţări europene, în timp ce valorile şi principiile de bază ale ordinii de drept internaţionale şi sistemul multilateral sunt puse sub semnul întrebării”, a continuat el.

El a vorbit şi despre abordarea în ceea ce priveşte inteligenţa artificială.

”În contextul noilor tehnologii transformatoare, trebuie să ne reformăm sistemul de guvernare, ceea ce vine cu mari promisiuni şi progrese semnificative în diverse domenii, dar în acelaşi timp şi cu pericole imense, dacă nu este abordat corect (…) trebuie găsite cele mai potrivite moduri de a face aceste tehnologii mai sigure pentru democraţie”, a punctat preşedintele Senatului.

El a susţinut că lipsa de acces şi nefamiliarizarea cu tehnologia vor reprezenta o formă de sărăcie în viitor.

”Neîncrederea în politică este o constantă a fiecărei societăţi democratice şi este datoria noastră, ca politicieni, să identificăm cele mai potrivite căi de comunicare cu cei pe care îi reprezentăm (…)”, a menţionat el.

Ciucă a subliniat că este important ca în procesele democratice să fie cooptaţi mai mulţi oameni, în special tineri.

”Dacă nu suntem interesaţi de ei, de cei neauziţi sau lăsaţi în urmă, extremiştii vor fi şi ei vor pretinde că îi reprezintă”, a arătat preşedintele Senatului.

El a adăugat că parlamentarii trebuie să îşi adapteze priorităţile şi acţiunile pentru a recâştiga încrederea oamenilor.

”Dacă această luptă nu este câştigată, mişcările radicale vor continua să răspândească ideologiile lor toxice în societate, ameninţând chiar existenţa democraţiei, statul de drept şi respectarea drepturilor omului. Partidele democratice trebuie să rămână, la rândul lor, cât de aproape posibil de cetăţeni şi nevoile lor şi trebuie să îşi recalibreze agenda politică la realităţile curente”, a mai arătat Ciucă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.