Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, semnată de 222 parlamentari PSD şi ALDE şi intitulată ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”, a fost citită, duminică după-amiază, în plenul reunit al Parlamentului, care a durat aproximativ un sfert de oră. La şedinţă au participat doar 216 parlamentari, de la PSD şi ALDE. Puterea are nevoie de 233 de voturi pentru a-şi da jos propriul guvern, dezbaterea şi votul moţiunii în plen fiind programate pentru miercuri, de la ora 11.00. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, după şedinţa de plen, că parlamentarii social-democraţi care nu au semnat moţiunea de cenzură au fost absenţi şi o vor semna în zilele următoare, iar votul de miercuri pentru căderea Cabinetului va fi unul "masiv”.
UPDATE 17:35 Dragnea, despre apelul lui Grindeanu de a demisiona: Liderul PSD nu reacţionează în felul ăsta când un membru îi cere
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, la Parlament, referitor la solicitarea lui Sorin Grindeanu de a demisiona din funcţia de lider al partidului, că nu are cum să dea curs unei asemenea cereri, în condiţiile în care „un preşedinte al PSD nu poate să reacţioneze în felul ăsta când un membru îi cere”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
UPDATE 17:23 Dragnea - Parlamentarii PSD care nu au semnat moţiunea de cenzură au fost absenţi; votul de miercuri va fi unul masiv
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, la Parlament, că parlamentarii social-democraţi care nu au semnat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu au fost absenţi şi o vor semna în zilele următoare, iar votul de miercuri pentru căderea Cabinetului va fi unul "masiv”.
"Majoritarea celor care nu au semnat nu au fost prezenţi, fiecare au vorbit cu mine, unii sunt plecaţi din ţară şi ajung în noaptea asta sau mâine, unii ajung marţi. Noi am fost interesaţi să avem numărul de semnături peste limita stabilită de Constituţie, iar cei cu care am vorbit am considerat necesar să nu le stric treburile astăzi. Noi stabilisem joi că depunem luni moţiunea de cenzură, aşa şi-au şi făcut programul majoritatea, am luat decizia ulterior de a o depune astăzi pentru a scurta timpul în care ne aflăm de incertitudine şi de lipsa practic a unui guvern care are efecte pe care nu ni le dorim”, a spus Liviu Dragnea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut că „a mai gestionat o moţiune de cenzură, este important votul de miercuri care va fi masiv”.
"Am vorbit cu parlamentarii de la Iaşi, în bloc au semnat moţiunea”, a completat liderul PSD.
UPDATE 17:02 - Moţiunea de cenzură va fi dezbătută şi votată în plenul reunit miercuri, de la ora 11.00
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu va fi dezbătută şi votată în plenul reunit al Parlamentului, miercuri, de la ora 11.00, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în plenul reunit de duminică.
Dragnea a făcut acest anunţ înainte de a declara închisă şedinţa plenului reunit în care a fost citită moţiunea de cenzură.
Plenul reunit de duminică a durat aproximativ un sfert de oră şi la şedinţă au participat doar 216 parlamentari, de la PSD şi ALDE. Moţiunea de cenzură a fost citită de Mihai Fifor.
Premierul Grindeanu nu a fost prezent la şedinţa plenului.
UPDATE 16:55 - Moţiunea de cenzură este semnată de 222 parlamentari PSD şi ALDE
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu este semnată de 222 parlamentari de la PSD şi ALDE.
De la PSD, deputaţii Victor Ponta şi Alin Văcaru au refuzat să semneze. De asemenea, 11 deputaţi PSD nu au fost prezenţi duminică şi ar urma să semneze luni.
De la ALDE, lipsesc trei semnături.
Pentru ca moţiunea să treacă, este nevoie ca, miercuri, când va fi votul, 233 de parlamentari să voteze în favoarea acesteia.
Plenul reunit al Parlamentului a început
Şedinţa este condusă de către preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. La prezidiu se află şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
La şedinţă şi-au înregistrat prezenţa 216 parlamentari.
PSD şi ALDE au finalizat, duminică la prânz, textul moţiunii de cenzură, document care are puţin peste trei pagini şi care se intitulează ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”.
În moţiune se menţionează că, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coaliţia de guvernare a făcut o evaluare a activităţii Executivului, în urma căreia a decis să retragă sprijinul politic acordat Cabintelui. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au înţeles ”corect reponsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale”, menţionează textul.
Documentul vorbeşte în continuare de ”Guvernul” Ponta-Jianu-Grindeanu, pe care îi acuză de dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor.
Iniţiatorii susţin că nu este vorba despre o moţiune PSD-ALDE, ci despre ”un act de responsabilitate politică pe care trebuie să îl facă Parlamentul României pentru a prezerva constituţionalitatea funcţionării democratice a statului, respectarea legii şi a votului cetăţenilor României”.
Deşi termenul pentru prezentarea, dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu este extrem de strâns, lucru nemaîntâlnit până acum, el se înscrie în prevederile Constituţiei şi ale Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Parlamentarii PSD au fost convocaţi prin SMS la şedinţa de duminică a Parlamentului, ei fiind anunţaţi încă de vineri noaptea de liderii de grup că prezenţa este "obligatorie".
Mai mult, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, le-a trimis SMS şi deputaţilor opoziţiei, în care îi informează despre programul de duminică al Parlamentului şi îi roagă să fie prezenţi.
Opziţia a anunţat că nu va participa la plenul reunit de duminică, fapt ce nu ar afecta demersul moţiunii, în contextul în care nu este nevoie de cvorum la şedinţa în care doar se citeşte textul.
Liderul PMP, Traian Băsescu, a scris, pe Facebook, că sub cupola Parlamentului a fost transferată lupta pentru putere şi influenţă a clanurilor din PSD, iar la o astfel de dispută internă niciun alt partid nu ar trebui să fie în sală la moţiunea de cenzură.
Şi preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, că senatorii şi deputaţii liberali nu vor participa la şedinţa Parlamentului care va fi convocată duminică şi a spus că, în opinia sa, PNL nu ar trebui să voteze la moţiunea de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu.
La rândul său, preşedintele interimar al USR, Elek Levente, a anunţat, sâmbătă, că parlamentarii partidului nu vor vota la moţiunea de cenzură iniţiată de către PSD împotriva guvernului Grindeanu, USR susţinând că singura ieşire onorabilă din criză ar fi convocarea alegerilor anticipate întrucât PSD şi-a pierdut credibilitatea.
O astfel de decizie privind absenţa de la plenul reunit în care se va citi moţiunea de cenzură a fost luată şi de UDMR, preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, anunţând sâmbătă, după Consiliul Permanent, că a primit din partea colegilor săi mandat pentru a negocia, începând de luni, cu reprezentanţi ai Guvernului, dar şi ai coaliţiei PSD-ALDE, el explicând că partidul său nu este interesat în acest moment de portofolii în Guvern.
Toate organizaţiile PSD din ţară, cu excepţia celor din Timiş şi Caraş-Severin, au votat, sâmbătă, o Declaraţie comună prin care „se desolidarizează de lovitura de stat” de la Palatul Victoria”, în condiţiile în care social-democraţii condamnă categoric tentativa „ilegală şi neconstituţională” a lui Sorin Grindeanu şi Victor Ponta de a prelua puterea executivă a statului român.
Preşedintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, a susţinut duminică la Parlament că social-democraţii vor racola parlamentari de la toate partidele, inclusiv de la USR, pe care îi vor face membri de partid, în schimbul susţinerii moţiunii de cenzură împotriva premierului Sorin Grindeanu.
”Dânşii (parlamentari de la alte partide – n. r.) îşi exprimă opţiunea să voteze moţiunea şi chiar unii parlamentari să devină membri PSD. De la absolut toate partidele. Sã ştiţi cã chiar şi la USR câţiva sunt oameni rezonabili şi oameni maturi (...) Strategia PSD este ca atunci când sunt oameni valoroşi să aibă porţile deschise (...) Tot timpul au fost porţile deschise. Nu pot să dau un numpr exact. Noi cu siguranţă şi fără dânşii avem cvorumul de 233 (numărul minim de voturi pentru a adopta moţiunea de cenzură – n. red.), dar în acelaşi timp ne preocupă o majoritate solidă după moţiune pentru a avea o guvernare cât mai solidă”, a declarat Nicolae Bădălău.
Întrebat ce se va întâmpla cu parlamentarii PSD care nu vor vota moţiunea de cenzură, Bădălău a evitat să spună dacă aceştia vor fi sau nu excluşi din partid.
Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a declarat, duminică, după ce a participat la şedinţa grupului deputaţilor social-democraţi, că, dacă moţiunea de cenzură nu va întruni numărul necesar de voturi, premierul Sorin Grindeanu va veni joi în Parlament pentru a discuta cu liderii PSD şi ALDE pentru constituirea unui nou Cabinet.
Pentru ca o moţiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în plenul reunit al Parlamentului, iar PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari, însă este posibil ca o parte dintre aceştia să i se alăture lui Sorin Grindeanu.
Mai exact, pentru adoptarea moţiunii de cenzură, va fi nevoie de 233 de voturi. Este, însă, posibil ca numărul exact să scadă la 232, având în vedere că liberalul Eugen Nicolăescu a demisionat din Parlament pentru a deveni viceguvernator BNR. Cvorumul va depinde astfel de depunerea jurământului de către următorul candidat PNL de pe listele parlamentare.
În acest moment, PSD are 221 de parlamentari, PNL are 98, USR are 43, UDMR are 30, ALDE are 26, la fel ca PMP, minorităţile au 17, iar alţi 3 parlamentari sunt neafiliaţi. PSD şi ALDE au astfel împreună 247 de parlamentari, peste numărul necesar pentru a dărâma Guvernul.
Potrivit Constituţiei, retragerea încrederii acordate Guvernului se face prin adoptarea unei moţiuni de cenzură în plenul reunit al Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. În acest caz, este nevoie de 116 semnători, din totalul celor 464 de parlamentari.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.