Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, în discursul ţinut duminică la festivalul ”Săptămâna Haferland” dedicat culturii săseşti din Transilvania, că războiul de la graniţa României care afectează inclusiv monumentele de patrimoniu întăreşte solidaritatea şi creşte aprecierea faţă de moştenirea culturală. ”Nicio dezbatere nu va putea să înlocuiască şi, cu atât mai puţin, să deterioreze relaţiile armonioase cădite între români şi cei cu care au împărţit vicisitudinile istoriei şi cu care îşi construiesc destinul european”, a transmis preşedintele.
UPDATE: ”Ne aflăm astăzi la a zecea ediţie a acestui Festival care are o contribuţie însemnată la promovarea culturii şi a tradiţiei în Haferland - Ţara Ovăzului şi mă bucur că suntem aici, împreună, pentru a aniversa un deceniu de excelenţă. Felicit organizatorii pentru toate eforturile depuse şi pentru contribuţia esenţială adusă prezervării tradiţiilor şi patrimoniului săsesc! Totodată, îi salut pe toţi cei care an de an se reîntorc aici şi pe cei care au curiozitatea să descopere aceste zone încărcate de istorie şi tradiţii, unde încă se simte farmecul de odinioară”, a mai declarat preşedintele.
Potrivit acestuia, prin astfel de proiecte, ”România este cunoscută şi apreciată ca spaţiu al valorificării identităţilor şi al preţuirii relaţiilor interumane, temelii ale dezvoltării durabile”.
Şeful statului a mai afirmat că ”România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale şi să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai incluzivă şi tolerantă”.
Şeful statulu a vorbit, de asemenea, despre faptul că ”educaţia rămâne cheia unui viitor mai verde, a unei societăţi durabile, cu asumare identitară”.
”Mă bucur că Guvernul întreprinde în această perioadă paşi concreţi pentru implementarea proiectului meu de suflet, România Educată. Legile şi normele de aplicare pentru implementarea acestui Proiect trebuie să reflecte nu doar litera, ci şi spiritul său incluziv, în care valorile fundamentale în construcţia şi practicile sistemului de educaţie - sunt respectate”, a mai declarat şeful statului.
ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Prin proiecte ca cel pe care îl derulaţi, România este cunoscută şi apreciată ca spaţiu al valorificării identităţilor şi al preţuirii relaţiilor interumane, temelii ale dezvoltării durabile. Războiul dus de Federaţia Rusă în Ucraina şi consecinţele devastatoare ale acestuia, inclusiv asupra zonei de patrimoniu prin distrugerea instituţiilor culturale şi a monumentelor istorice ucrainene, ne întăresc solidaritatea în jurul valorilor şi principiilor democratice şi ne determină să preţuim mai mult moştenirea istorică şi culturală pe care am primit-o de a înaintaşii noştri”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.
Acesta a subliniat responsabilitatea pe care, deopotrivă autorităţile publice şi cetăţenii, o au privind păstrarea tradiţiilor şi protejarea autenticităţii peisajului cultural.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Turismul şi organizarea de evenimente tematice sunt ”modalităţi excelente” de a asigura accesul la patrimoniul cultural, a precizat Iohannis, arătând că istoria, cultura şi tradiţiile pot fi folosite pentru atragerea de investiţii, dacă sunt ”promovate responsabil”.
”România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale şi să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai inclusivă şi tolerantă. Crezul european – Unitate în diversitate – este întărit de evenimente precum cel la care participăm astăzi. Niciodată, nicio dezbatere nu va putea să înlocuiască - şi cu atât mai puţin să deterioreze - relaţiile armonioase cădite în timp între români şi cei cu care aceştia au împărţit vicisitudinile istoriei şi cu care acum îşi construiesc destinul european”, a adăugat Klaus Iohannis.
La a zecea ediţie a Festivalului Cultural ”Săptămâna Haferland” participă, pentru prima dată, şi premierul Nicolae Ciucă, alături de acesta aflându-se mai mulţi membri ai Cabinetului.
În acest context, şeful statului l-a felicitat pe premier pentru faptul că a adus ”aproape jumătate” dintre membrii Guvernului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...