Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că misiunea Forţelor Armate ale Româneiei în Afganistan va rămâne în istorie drept cea mai lungă complexă şi operaţie militară din afara teritoriului naţional după Al Doilea Război Mondial. "Participarea la această amplă operaţie militară a reprezentat o poziţionare strategică a României, aşezându-se alături de NATO în războiul împotriva terorismului", a punctat şeful statului. El a menţionat că 27 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi 227 au fost răniţi, unii dintre ei cu urmări grave. "Aţi scris istorie, sunteţi eroii generaţiilor noastre şi suntem mândri de voi. Ne-aţi arătat că dragostea de ţară, spiritul de sacrificiu, curajul şi patriotismul rămân repere fundamentale ale naţiunii noastre. Nu ne vom uita niciodată eroii", le-a transmis Iohannis militarilor. Preşedintele a decorat 18 drapele de luptă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Marcăm astăzi o zi cu totul specială, încărcată de emoţie şi de recunoştinţă. De câte ori vorbim de eroii României, cei mereu gata de sacrificiul suprem, avem tendinţa să ne gândim mai degrabă la trecut. Însă eroismul şi iubirea de ţară sunt şi astăzi printre valorile fundamentale, constitutive ale naţiunii noastre şi de ce dovezi mai temeinice avem nevoie decât de sacrificiile uriaşe ale celor care au luat parte la una dintre cele mai dificile operaţii ale Armatei noastre?", a afirmat Iohannis, în discursul ţinut la ceremonia militară organizată cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan.
 
El a adăugat că misiunea Forţelor Armate ale Româneiei în Afganistan va rămâne în istorie drept cea mai lungă complexă şi operaţie militară din afara teritoriului naţional după Al Doilea Război Mondial. 
 
Preşedintele a arătat că, pe parcursul a 19 ani, peste 32.000 de militari au participat la acţiunile desfăşurate în Afganistan.
 
"Sunt mii de femei şi bărbaţi care au lăsat în ţară părinţi, au lăsat copii, pe care nu i-au mai putut vedea crescând, au lăsat oameni dragi pentru a lua parte la o misiune care le-a pus viaţa în pericol. Este un efort susţinut, pe care doar oamenii devotaţi şi curajoşi sunt capabili să îl facă, şi pentru toate acestea vă suntem profund recunoscători tuturor celor care aţi fost implicaţi", a subliniat Iohannis.
 
Potrivit şefului statului, participarea la această amplă operaţie militară a reprezentat o poziţionarea strategică a României, ţara noastră aşezându-se alături de NATO în războiul împotriva terorismului.
 
"Participarea la această amplă operaţie militară a reprezentat şi o poziţionare strategică importantă a României, ţara noastră aşezându-se astfel alături de statele membre NATO în războiul global împotriva terorismului şi demonstrând aderarea autentică la un set de valori euro-atlantice. Totodată, România a arătat că e un partener de încredere al SUA, greu încercate de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001", a declarat Iohannis.
 
El a subliniat că prezenţa României în Afganistan ne-a adus respectul aliaţilor şi al comunităţii internaţionale şi că România şi-a respectat angajamentele asumate, rămânând în Afganistan până la îndeplinierea misiunii şi retragerea forţelor NATO. 
 
"Toate acestea au fost posibile, în primul rând, datorită contribuţiei militarilor români, care nu doar că şi-au dovedit abilităţile tehnice, rigoarea şi caracterul, dar au avut de câştigat şi lupta cu o climă şi o zonă geografică aspre, aceste condiţii făcând şi mai dificile misiunile. Însă, cu tenacitate şi hotărâre, militarii noştri s-au adaptat războiului asimetric şi unor proceduri în permanentă schimbare. Este o performanţă care merită din plin respectul nostru. Totodată, a fost un efort uriaş şi în ţară, pentru a forma şi pregăti contingentele, pentru a proiecta forţa la mii de kilometri, pentru a susţine logistic şi financiar mai mult de 19 ani de participare în Teatrul din Afganistan", a arătat Iohannis.
 
Potrivit preşedintelui, succesul acestei misiuni se datorează în mare parte şi susţinerii din partea familiilor militarilor rămase acasă.
 
"Copii cu un părinte plecat în misiuni, rude care primeau cu inima strânsă fiecare ştire despre evoluţiile din zonele de conflict sau care îşi trăiau în ţară bucuriile şi dramele, fără ca militarii noştri să poată lua parte la ele, cu toţii au fost parte a efortului din Afganistan. Nu este uşor să stai cu urechea la radio, cu ochii la televizor, să tresari la fiecare semnal al telefonului sau de fiecare dată când o maşină militară opreşte în apropierea casei tale", a adăugat el.
 
Klaus Iohannis le-a mulţumit acestor familii pentru înţelegere şi pentru sprijin.
 
"Cu siguranţă cel mai greu preţ plătit de Armata României este preţul de sânge şi lacrimi pentru această misiune. 27 de militari şi-au pierdut viaţa în Afganistan, iar alţi 227 au fost răniţi, unii dintre ei cu urmări grave, care îi marchează pentru totdeauna. Cuvintele nu pot evoca profunzimea durerii familiilor îndoliate şi chinul celor care încă resimt, zi de zi, urmele lăsate de răni. Sunt cu toţii în inima noastră şi le rămânem pentru totdeauna recunoscători pentru sacrificiul lor, pus în slujba efortului comunităţii internaţionale de a face lumea mai sigură. În cei peste 19 ani de operaţii, s-au adunat şi multe lecţii învăţate şi, dintre toate, una cred că este cea mai importantă: lecţia solidarităţii - a solidarităţii şi a camaraderiei militare, a solidarităţii naţiunii noastre, precum şi a solidarităţii internaţionale", a afirmat Iohannis.

El a declarat că a decorat 18 drapele de luptă.

Astfel, în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor deosebite obţinute de personalul unităţii în îndeplinirea misiunilor specifice în Teatrul de Operaţii din Afganistan, pentru contribuţia adusă la promovarea imaginii Armatei României, preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari, Drapelului de Luptă al Comandamentului Forţelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu” şi Drapelului de luptă al Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale

De asemenea, în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor meritorii obţinute de personalul unităţii în îndeplinirea misiunilor specifice în Teatrul de Operaţii din Afganistan, pentru contribuţia adusă la promovarea imaginii Armatei României, preşedintele României a conferit:

- Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Mare Ofiţer, cu însemn de război, pentru militari, Drapelului de Luptă al Batalionului 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu”, Drapelului de Luptă al Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” şi Drapelului de Luptă al Batalionului 495 Paraşutişti „Căpitan Ştefan Soverth”;

- Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Comandor,cu însemn de război, pentru militari, Drapelului de Luptă al Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada”, Drapelului de Luptă al Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, Drapelului de Luptă al Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” şi Drapelului de Luptă al Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”;

- Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofiţer, cu însemn de război, pentru militari, Drapelului de Luptă al Batalionului 341 Infanterie „Constanţa”;

- Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari, Drapelului de Luptă al Batalionului 151 Infanterie „Războieni”, Drapelului de Luptă al Batalionului 812 Infanterie „Bistriţa”, Drapelului de Luptă al Batalionului 811Infanterie „Dej”, Drapelului de Luptă al Batalionului 634 Infanterie „Mareşal JózefPiłsudski” şi Drapelului de Luptă al Regimentului 307 Infanterie Marină „Heracleea”;

- Ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari, Drapelului de Luptă al Bazei 90 Transport Aerian „Comandor Aviator Gheorghe Bănciulescu” şi Drapelului de Luptă al Componentei Operaţionale Aeriene „General Comandant-Aviator Ermil Gheorghiu”.

Totodată, în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor importante obţinute de personalul unităţii în îndeplinirea misiunilor specifice în Teatrul de Operaţii din Afganistan, preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, Drapelului de Luptă al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

"Dragi militari, bine aţi revenit acasă! Aţi scris istorie, sunteţi eroii generaţiilor noastre şi suntem mândri de voi! Ne-aţi arătat că dragostea de ţară, spiritul de sacrificiu, curajul, abnegaţia şi patriotismul rămân repere fundamentale ale naţiunii noastre. Sunt sentimente înalte, care i-au călăuzit pe înaintaşii noştri, sunt moştenirea pe care am primit-o şi pe care, prin exemplul dumneavoastră, o transmitem mai departe generaţiilor viitoare. Nu ne vom uita niciodată eroii!", a afirmat Klaus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.