Preşedintele Klaus Iohannis a felicitat marţi, la consultările cu partidele şi formaţiunile parlamentare, în vederea desemnării unui prim-ministru, liderii PNL-USR PLUS-UDMR, pentru formalizarea coaliţiei şi pentru viteza demersurilor din parlament. Preşedintele s-a întâlnit simultan cu liderii celor trei formaţiuni şi cu premierul propus Florin Cîţu. Ultima rundă de discuţii este programată la ora 17.30, cu delegaţia minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament, iar la final este aşteptat anunţul referitor la premier. Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a anunţat că PSD nu va participa la consultările de marţi de la Cotroceni în vederea numirii premierului. El a adăugat că „gaşca pierzătorilor” a creat o majoritate de conjunctură, iar aceste nou CDR nu va rezolva criza sanitară şi economică şi a precizat că PSD va fi în totală opoziţie. Florin Cîţu a anunţat, după consultările de la Cotroceni, că i-a transmis preşedintelui României că este gata să îşi asume guvernarea şi că după votul în Parlament, miercuri seara va avea loc prima şedinţă de Guvern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
CITEȘTE ȘI George Simion (AUR): Suntem dezamăgiţi de felul în care se mimează consultările, dar participăm / Nu vom vota Cabinetul Cîţu şi cerem redeschiderea şcolilor
CITEȘTE ȘI Ciolacu: PSD nu va participa la circul ieftin condus de preşedintele Iohannis / Gaşca pierzătorilor a creat o majoritate de conjunctură, acest nou CDR care nu are legitimitate în ceea ce priveşte voturile românilor

UPDATE Ludovic Orban a precizat, după consultări, că liderii coaliţiei au luat decizia să participe împreună pentru că a fost hotărâtă, după alegerile parlamentare, formarea unei coaliţii de centru-dreapta.

„Am avut consultările cu preşedintele Iohannis pentru desemnarea premierului. Am luat această decizie de a participa împreună pentru că din momentul alegerilor am decis să formăm o coaliţie de centru-dreapta care să aibă capacitatea de a face marile reforme pentru România. I-am prezentat preşedintelui acordul coaliţiei. Aşteptăm decizia preşedintelui şi suntem pregătiţi să derulăm toate procedurile pentru învestirea Guvernului în cel mai scurt timp posibil”, a afirmat liderul PNL.

Dacian Cioloş a explicat că deşi unora li se pare că a trenat formarea coaliţiei, aceasta a fost constituită destul de repede, comparativ cu alte cazuri în unele state membre ale UE.

„S-au pus de acord pentru nominalizarea domnului Florin Cîţu premier, că avem un program de guvernare şi vrem să avem un Guvern cât mai repede învestit săptămâna aceasta. Pe foarte multe lucruri ne-am pus de acord şi le veţi regăsi în programul de guvernare. E o echipă care s-a sudat în aceste zile în care am avut negocieri intense. Chiar dacă unora li se pare că am trenat, din punctul meu de vedere e o performanţă dată de experienţa pe care am avut-o în alte state mebre ale UE. Construim azi un parteneriat între Guvern-Parlament-Preşedinţie pentru a pune în aplicare reforme pentru România”, a declarat liderul PLUS.

Dan Barna a transmis şefului statului că aceasta nu e o coaliţie formată pe entuziasmul nou că a fost constituită şi că i-a prezentat lui Klaus Iohannis reformele pe care cele trei partide le va transforma în realitate.

„I-am transmis preşedintelui că nu suntem o coaliţie pe entuziasmul nou că s-a format. I-am prezentat şi câteva reforme pentru România şi aşteptăm ca ele să devină realitate, chiar dacă nu sunt explicit menţionate în program de guvernare”, a spus liderul USR.

La rândul său, Kelemen Hunor i-a spus preşedintelui Iohannis că această coaliţie vrea să lucreze pentru o perioadă de 4 ani.

„Am transmis intenţia noastră de a colabora şi conlucra pentru o perioadă de 4 ani de zile. Avem o responsabilitate uriaşă şi avem o oarecare experienţă de a lucra în echipă şi sunt convins că prin eforturile necesare va însemna un lucru bun pentru România. Sunt convins că mâine seară, după votul Parlamentului, România va avea un guvern nou şi vom începe munca imediat după învestirea Guvernului”, a relatatat preşedintele UDMR.

Florin Cîţu, propunerea de premier a coaliţiei PNL-USR PLUS-UDMR, a anunţat că i-a transmis şefului statului că este pregătit să îşi asume guvernarea şi să ducă mai departe proiectele bune începute pentru România.

„I-am transmis domnului preşedinte că sunt gata să îmi asum guvernarea în acest moment dificil pentru România. Am prezentat şi cum văd lucrurile imediat după votul de mâine seară, la prima  şedinţă de Guvern şi care vor fi măsurile din acea şedinţă. Am discutat un pic şi despre calendarul referitor la bugetul pentru anul viitor. Din nou le mulţumesc preşedinţiilor acestei coaliţii de centru-dreapta pentru încredere şi de mâine seară pornim la lucru”, a explicat Cîţu.

UPDATE  „Felicitări pentru formalizarea coaliţiei, felicitări pentru viteza cu care aţi reuşit să promovaţi demersurile în Parlament. Recunosc că este prima dată când văd un Parlament constuit şi cu conducerile alese într-o zi şi un pic”, a declarat Klaus Iohannis. 

FOTO: presidency.ro
FOTO: presidency.ro

Liderul PNL Ludovic Orban a replicat „şi un pic de noapte la Cameră”.

Preşedintele României a adăugat „o zi şi un pic dintr-o noapte”. 

Orban i-a înmânat şefului statului documentul cu acordul coaliţiei de guvernare PNL - USR PLUS şi UDMR.

ŞTIREA INIŢIALĂ ”În temeiul prevederilor art. 80 alin. (2) şi ale art. 103 din Constituţia României, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a invitat la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de Prim-ministru”, a transmis Administraţia Prezidenţială. 

Programul consultărilor este următorul: 

15:00 - Partidul Social Democrat (PSD)

15:30 - Partidul Naţional Liberal (PNL)

16:00 - Alianţa USR-PLUS

16:30 - Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)

17:00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

17:30 - Minorităţi naţionale reprezentate în Parlament

Şeful statului a avut prima rundă de consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare în 14 decembrie, dar la finalul zilei a anunţat că nu erau întrunite condiţiile pentru desemnarea unui premier. 

Liderii PNL, USR PLUS, UDMR - Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor - au semnat, luni, în prezenţa premierului pe care îl susţin, Florin Cîţu, Acordul de guvernare 2020 - 2024, după mai bine de o săptămână de negocieri pe programul de guvernare şi pe modul de împărţire a portofoliilor de ministru, a funcţiilor de prefect şi a celor de secretar de stat.

Documentul consemnează că partidele semnatare înţeleg că prezenţa scăzută la vot este un semnal de alarmă pentru democraţia noastră şi se angajează să respecte voinţa cetăţenilor exprimată în 6 decembrie şi să nu schimbe, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetăţeni şi majoritatea ce decurge din acest pact politic.

Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. 

 Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.