România TV a prezentat, duminică seară, o înregistrare cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în care aceasta i-ar spune procurorului Jean Uncheşelu că îşi doreşte să ajungă mai repede la "domnul premier”. În alte înregistrări difuzate de acelaşi post, Kovesi le reproşează procurorilor că nu îşi fac treaba, iar cine s-a speriat sau nu are chef de muncă să plece. Ea mai spune că şi-ar fi dorit ca după decizia CCR privind ancheta declanşată în cazul OUG 13 DNA să iasă "cu un dosar, cu un ministru" sau măcar cu un dosar important. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că luni dimineaţă va sesiza Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţiile apărute în spaţiul public referitoare la solicitarea şefei DNA de a se "ajunge la premierul Sorin Grindeanu". Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, a declarat, referindu-se la înregistrarea în care este invocat premierul, că aceasta conţine declaraţii publice ale şefei DNA, între care sunt intercalate sintagme care nu îi aparţin lui Kovesi.
Înregistrări cu Kovesi, de la o şedinţă cu procurorii: De cinci săptămâni, nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA. Stăm cu dosarele sub fund şi nu facem nimic
Noi înregistrări cu procurorul şef al DNA, Laura Coduţa Kovesi, au fost difuzate, duminică seară, de România TV, iar potrivit acestora Kovesi le reproşează procurorilor că nu îşi fac treaba, că "de cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA", iar cine s-a speriat sau nu are chef de muncă să plece. Ea face referire şi la dosarul privind Ordonanţa de Urgenţă 13. De asemenea, Kovesi mai spune că şi-ar fi dorit ca după decizia CCR privind ancheta declanşată în cazul OUG 13 DNA să iasă "cu un dosar, cu un ministru" sau măcar cu un dosar important.
"Nu ştiu cum vedeţi voi lucrurile, e a treia oară când spun, am zis şi la Cheile Grădiştei, zic şi acum, dacă noi în dosarele astea nu ne facem treaba, măcar să ştim. De acum o să stau aici, o să transfer toată treaba. Sunt unii (...) care par că nu fac nimic, nu am văzut nimic. Nu mai zic că sunt dosare, nu vreau să dau exemple, sunt câteva, 7-9, mă întreabă presa în fiecare săptămână de m-am săturat eu de ele şi nu se întâmplă nimic. Spuneţi-mi ce se întâmplă, să ştiu, pentru că o să ajungem să vorbim în fiecare săptămână să vă întreb pentru astăzi, pentru că numai unii, şi aceiaşi, lucrează. Pe mine nu mă convinge nimeni că din 8.000 de dosare noi într-o lună nu am putut învinui un inculpat, nu am putut trimite în judecată un inculpat din cele 8.000 de dosare. Dacă voi din sala asta mă convingeţi, plec şi nu mai zic nimic. Unii, şi aceiaşi, sunt înjuraţi de dimineaţa până seara şi alţii stau la umbreluţa noastră. Lasă că şefa se descurcă, Uncheşelu se descurcă, Dumitriu se descurcă, nu ştiu care se descurcă. Şi vă mint şi linişte, e frumos la DNA, nu? Salarii mari, nu ne întreabă nimeni când venim, când plecăm, stăm cu curul pe dosare, nu ne întreabă nimeni de ele. (...) De ce o lună şi jumătate nu s-a întâmplat nimic, ce vă lipseşte? Poate vă gândiţi să vă faceţi şi voi nişte priorităţi şi vreau să văd că de la secţie, acolo, o lună de zile măcar trei persoane sunt învinuite. Orice Parchet din România, eu vă arăt că ăia învinuiesc trei dosare şi noi, DNA-ul, doar am stat. De cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA, nu pot să cred aşa ceva. Dacă nu vreţi, spuneţi-ne, dacă nu puteţi, spuneţi-ne, dar daţi-ne un raport", este un fragment din înregistrare.
Kovesi le mai spune procurorilor că s-a ajuns în situaţia în care "cei care ne susţin se întreabă noi ce facem": "Ne-am speriat sau ce? Cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA, cine nu are chef de muncă să plece. Rămân 10 oameni la DNA, dar ăia ne vedem de treabă şi luptăm până în pânzele albe".
Ea face referire şi la dosarul privind OUG 13: "Domne, eu mi-am asumat acest dosar împreună cu domnul Surugiu şi cu domnul Uncheşelu. Nu au făcut un milimetru la stânga sau la dreapta fără ca eu să nu spun da, doamne, sunt de acord şi susţin treaba asta şi cred în continuare că am făcut ce era legal şi corect. Chiar să zică Curtea Constituţională că am derapat instituţional pentru ea, o să iau cele patru dosare existente în DNA cu acelaşi obiect, făcute exact în acelaşi lucru, şi le duc în braţele lui Morar şi îi zic: ia-le, domnule Morar, spală-te cu ele pe cap. Noi dăm cu subsemnatul şi la Inspecţie şi la Ministerul de Justiţie, ne înjură toată lumea de dimineaţa până seara şi mi-am asumat că am crezut că facem nişte lucruri şi alţii stăm cu dosarele sub fund şi nu facem nimic", le mai spune Kovesi procurorilor.
"Ultima e Udrea condamnată 6 ani pe abuz. Eu ştiu că ne-a dat peste cap decizia Curţii, dar să vedeţi asta, excepţia invocată de Bombonica ce ne va da peste cap, dar până atunci trebuie să ne facem treaba", mai spune procurorul-şef al DNA, referindu-se la excepţia de neconstituţionalitate ridicată de fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, pentru infracţiunea de abuz în serviciu.
Într-o altă înregistrare, Laura Codruţa Kovesi afirmă: "Avem 50 de dosare pe procuror şi nu putem să scoatem un dosar. Trebuie să ne facem treaba. (..) După decizia CCR mi-aş fi dorit să ieşim cu un dosar cu un ministru, să presăm, sau măcar pe un dosar important. Ne e teama că CCR a zis că am derapat. Îşi bat alţii joc de munca noastră, noi să stăm doar să încasăm. Nu degeaba tot zic că e important să ieşim. (..) Dacă simt că nu mai avem curaj o să se urce cu picioarele pe noi. (..) 3,4 dosare importante. Noi, de la începutul anului ne-am luat-o în freză şi cu OUG 13 şi oamenii ne-au apărat".
Săplăcan: Înregistrarea conţine declaraţii publice ale lui Kovesi, în care sunt intercalate sintagme care nu îi aparţin
Înregistrarea cu Laura Codruţa Kovesi difuzată de România TV conţine "fragmente" rostite de procurorul şef al DNA în mod public sau la diverse şedinţe, iar între acele declaraţii sunt intercalate sintagme care nu îi aparţin lui Kovesi, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.
"Înregistrarea conţine fragmente care au fost rostite de procurorul şef în mod public ori la sedinţele de lucru cu procurorii unei secţii operative. Între fragmentele respective au fost intercalate o serie de sintagme care nu îi aparţin şi care sunt menite să distorsioneze grav conţinutul celor spuse", a declarat, duminică seară, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a declarat, duminică seară, după înregistrările difuzate de România TV cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în care aceasta i-ar spune procurorului Jean Uncheşelu că îşi doreşte să "ajungă cât mai repede la domnul premier", că în perioada în care a fost viceprimar al Timişoarei Sorin Grindeanu s-a ocupat de Direcţia Tehnică, având atribuţii în domeniul infrastructură, energie sau transport în comun, Direcţia Patrimoniu - în legătură cu care există un dosar la DNA - nefiind în subordinea sa.
Tudorel Toader: Voi sesiza Inspecţia Judiciară
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, pe Facebook, că luni dimineaţă va sesiza Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţiile apărute în spaţiul public referitoare la solicitarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se "ajunge la premierul Sorin Grindeanu".
"Mâine dimineaţă voi sesiza inspecţia judiciară în legătură cu afirmaţiile apărute în spaţiul public referitoare la solicitarea dnei L.C. Kovesi de a se ajunge la premierul S. Grindeanu", a scris Tudorel Toader pe Facebook, duminică seară.
Înregistrare cu Kovesi: Uncheşelu, ştiţi ce îmi doresc? Să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier
România TV a prezentat, duminică seară, o înregistrare cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în care aceasta i-ar spune procurorului Jean Uncheşelu că îşi doreşte să "ajungă mai repede" la "domnul premier” care a semnat "contractele cu casele".
"Uncheşelu (procurorul Jean-Nicolae Uncheşelu, care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta în dosarul Turceni-Rovinarii- n.r.), ştiţi ce îmi doresc? Să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. (...) Şi-am avut o discuţie la Cheile Grădiştei şi tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate aşa, că suntem toţi, ne lămurim ce s-a întâmplat. Doamne, m-am uitat şi eu pe datele statistice, unde parcă toată lumea ne bănuia de dimineaţa până seara şi am făcut aşa un pic o... (...) DNA-ul aşa, adică anul trecut pe vremea asta erau 673 de persoane învinuite la 270. Adică e o discrepanţă foarte mare. Posturi în plus avem, poliţişti în plus avem, specialişti în plus avem, dosare avem. Înseamnă că sunt alte cauze şi am vrut să stăm un pic de vorbă să vedem. M-am uitat puţin pe situaţiile astea. Sunt unele chestiuni îngrijorătoare. Sunt dosare de 6-7 ani cu urmărire penală începută şi care nu e soluţionată. Au venit şi la acelaşi procuror şi a mai venit cineva sau alt dosar. Urmărirea penală începută. La fiecare ştiţi ce aveţi în lucru. Dar altceva mă îngrijorează, că la asta cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm! De două luni, unii din ei liberi, nu iese niciun rechizitoriu. Numa unii şi aceiaşi fac dosare. Unii s-au încurcat cu legea şi-au făcut trei rechizitorii anu trecut, mamă ce mult am lucrat, suntem tari. Cu trei rechizitorii nu facem treabă”, spune procurorul şef al DNA în înregistrarea audio difuzată de România TV.
Întâlnirea de la Cheile Grădiştei pe care o invocă Laura Codruţa Kovesi a avut loc în luna martie, când Sorin Grindeanu era premier, iar dosarul la care face referire Kovesi este cel în care sunt urmăriţi penal de DNA actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, şi fostul edil Gheorghe Ciuhandu, pentru abuz în serviciu în cazul vânzării a 967 de imobile, prejudiciul adus statului fiind de 40 de milioane de euro. În acea perioadă, Sorin Grindeanu era viceprimar al Timişoarei. El a ocupat acest post între iunie 2008 şi decembrie 2012.
Premierul Sorin Grindeanu declara, în luna februarie, comentând dosarul DNA privind imobilele din Timişoara, în care sunt acuzaţi primarul Nicolae Robu şi fostul edil Gheorghe Ciuhandu, că el nu are nicio implicare în acest caz, pentru că nu a avut, ca viceprimar, atribuţii în domeniul patrimoniului oraşului. "Am văzut că se tot spune în spaţiul public cum că am vreo legătură cu un dosar. (...) Este o manipulare deja suspectă. Nu am răspuns niciodată când am fost viceprimar al oraşului de domeniul patrimoniului oraşului. Lucrurile sunt cât se poate de clare", a afirmat premierul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.