Guvernul condus de Viorica Dăncilă a fost învestit de către Parlament, luni, cu 282 de voturi favorabile, 136 de voturi "împotrivă" şi o abţinere. Rezultatul votului a fost anunţat oficial. Premierul desemnat, Viorica Dăncilă, a afirmat, în plenul reunit al Parlamentului, că reprezintă, alături de Cabinetul său, voinţa politica a coalitiei majoritare din Parlament, spunându-le parlamentarilor că nu vor vota persoane, ci "dorinta cetăţenilor României exprimată la alegerile din decembrie 2016". Viorica Dăncilă a mai spus că, atât timp cât va fi prim-ministru în România nu va fi introdusă nicio taxă nouă. Ea a mai precizat că nicio altă instituţie, centru de putere, nu va mai putea spune Guvernului ce are de făcut. Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit luni după-amiază pentru votul privind Cabinetul Dăncilă. La rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că PSD-ALDE a început în 2016 implementarea celui mai ambiţios program de guvernare din ultimii 27 de ani, însă „adversarii” au încercat să împiedice acest lucru. El a descris-o pe Viorica Dăncilă drept "o femeie plăcută şi rezonabilă, care a respirat aerul occidental şi s-a distanţat de modul românesc de a face politică, de multe ori dominat de mize mici şi interese personale". La şedinţă şi-au înregistrat prezenţa 352 de parlamentari.
UPDATE 17.44- Guvernul Dăncilă a primit votul de încredere din partea parlamentului - rezultat oficial
Numărul total al parlamentarilor prezenţi a fost 429, iar numărul total de voturi exprimate a fost 419.
Pentru învestirea Guvernului Dăncilă au fost 282 de voturi favorabile şi 136 voturi "împotrivă". De asemenea, s-a înregistrat o abţinere.
Anunţul a fost primit cu aplauze.
După primirea votului de încredere din partea Parlamentului, membrii Guvernului Viorica Dăncilă trebuie să meargă la Palatul Cotroceni pentru ceremonia de depunere a jurământului în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.
Acesta este al treilea guvern PSD-ALDE de la câştigarea alegerilor, în 2016. Cabinetul Sorin Grindeanu a fost învestit cu 295 de voturi "pentru", în timp ce Cabinetul Mihai Tudose a primit în parlament 275 de voturi favorabile.
UPDATE 17.35 - Guvernul Dăncilă a primit votul de încredere din partea Parlamentului - surse
Guvernul condus de Viorica Dăncilă a fost învestit de către Parlament, luni, cu 282 de voturi favorabile, 136 de voturi "împotrivă" şi o abţinere.
Rezultatul votului nu a fost anunţat oficial.
UPDATE 17.20 - Votul s-a încheiat
Procesul de votare a listei cu componenţa Guvernului Dăncilă şi a programului de guvernare s-a încheiat, Viorica Dăncilă plecând din plen.
Ea a fost aşteptată de mai multe reprezentante ale Organizaţiei de Femei a PSD, care i-au dat un buchet de flori şi au plaudat-o. Dăncilă le-a spus că va rămâne preşedinte al Organizaţiei de Femei şi că le va sprijini în continuare.
Votul pentru Guvernul Dăncilă şi pentru programul de guvernare a început
Procesul de votare a listei cu componenţa Guvernului Dăncilă şi a programului de guvernare a început. La şedinţă sunt prezenţi 352 de parlamentari, iar pentru a putea trece Cabinetul are neoie de 233 de voturi.
Cabinetul condus de Viorica Dăncilă, prima femeie prim-ministru în România, este al treilea guvern PSD-ALDE de la alegerile parlamentare din 2016.
Toţi miniştrii propuşi de către Viorica Dăncilă au primit avizul comisiilor de specialitate care i-au audiat în cursul acestei dimineţi.
Primii care votează sunt senatorii.
Votul pentru Guvern şi programul de guvernare va fi secret, exprimat cu bile, iar pentru învestirea Cabinetului sunt necesare 233 de voturi favorabile. PSD şi ALDE au 243 de senatori, iar la astfel de voturi, deşi sunt considerate secrete, de fiecare dată social-democraţii au parlamentari care stau lângă urne. Colegii le arată bilele când le introduc în urne, pentru a fi siguri că decizia partidului este respectată şi că nimeni nu trădează.
Dacă vor primi votul de încredere din partea Parlamentului, membrii Cabinetului vor merge la Cotroceni pentru a depune jurământul în faţa preşedintelui.
Victor Ponta: Participăm împreună la învestirea trimestrială a Guvernului Dăncilă. Vreau să vă urez succes, la fel cum vă urează şi domnul Liviu Dragnea
Victor Ponta a ironizat de la tribuna Parlamentului viteza cu care PSD şi Liviu Dragnea schimbă guvernele, spunând că "asistăm la preluarea preşedinţiei semestriale a Guvernului de către doamna Dăncilă".
Ponta, care a vorbit în numele grupului parlamentarilor neafiliaţi politic, a spus că aceasta este ceremonia de învestitură trimestrială a unui Guvern PSD şi i-a urat Vioricăi Dăncilă să aibă succesul pe care Liviu Dragnea l-a urat fiecărui premier.
”După momentul de stand-up la care aţi participat mai devreme, aş vrea să vă mulţumesc şi eu că participăm împreună la învestirea trimestrială a Guvernului Dăncilă. Domnul Dragnea le-a urat succes şi domnului Cioloş, şi domnului Grindeanu, şi domnului Tudose, până şi mie mi-a urat succes, la fel cum astăzi îi urează succes doamnei Viorica Dăncilă. La fel ca Paul pe drumul Damascului vrem să sprijinim Guvernul pentru a reveni la Codul Fiscal din 2015, pe care domnul Teodorovici l-a creat, domnul Vâlcov l-a violat şi domnul Teodorovici l-a făcut la loc”, a declarat Victor Ponta.
Fostul premier a încheiat: ”Vreau să vă urez succes, la fel cum vă urează şi domnul Liviu Dragnea”.
Băsescu, în plen: Sunt doi-trei oameni valoroşi în Guvern, alţi câţiva oameni bolnavi şi mai este o categorie a oamenilor care vorbesc cu dificultate limba română; mă rog ca acest Guvern să aibă o viaţă cât mai scurtă
Liderul PMP Traian Băsescu a spus luni în plenul reunit al celor două amere că în Guvernul Dăncilă sunt doar doi-trei oameni valoroşi, alţi câţiva oameni bolnavi, „cu coloana flexibilă” şi alţii care vorbesc cu dificultate limba română, la această ultimă categorie făcând aluzie la greşelile gramaticale ale ministrului propus pentru Educaţie, Valentin Popa. „Cam acesta este nivelul guvernului Vasilica Viorica Dragnea”, a adăugat Traian Băsescu, spunând că se roagă ca acest guvern să aibă un mandat scurt.
„Nimeni nu poate contesta că 2017 s-a terminat cu o creştere economică, în 2017 s-au mărit salarii, pensii. Dar care au fost costurile? De regulă, alianţa uită să spună. Inflaţie galopantă, creştere Robor”, a declarat Traian Băsescu.
El a spus că investiţiile au fost catastrofale din punct de vedere al evoluţiei ţării, apreciind că evoluţia României nu se face prin creşteri de salarii, ci prin investiţii. Băsescu a catalogat programul de guvernare drept „o gogoaşă” şi a spus că nu este realizabil.
Referitor la structura guvernului propus, liderul PMP a spus că este cel mai mare guvern din Uniunea Europeană şi că „poate ar trebui să facem un afiş cu asta”.
Din punct de vedere calitativ, Traian Băsescu a spus că sunt puţini oameni valoroşi, câţiva bolnavi, „cu coloana flexibilă” şi alţii care vorbesc cu dificultăţi în limba română.
„Calitativ, sunt doi-trei oameni valoroşi, sunt şi câţiva bolnavi, au coloana flexibilă, şi mai este o categorie de oameni care vorbesc cu dificultate în limba română”. De astăzi nu îi mai cert pe unguri că vorbesc stricat limba română, că avem şi noi unul care taie <<pamblica>> şi care se plimbă prin comisiile parlamentare spunând că <<pamblica>> este regionalism. Dar <<celălant>> ministru care era cu genunchele umflate, el a folosit într-adevăr un regionalism”, a declarat Traian Băsescu.
Liderul PMP a spus că îşi doreşte ca guvernul „Vasilica Viorica Dragnea” să aibă un mandat scurt.
„Cam acesta este nivelul guvernului Vasilica Viorica Dragnea şi nu pot decât să mă rog ca acest guvern să aibă o viaţă cât mai scurtă”, a subliniat Băsescu.
Kelemen Hunor: Ne îndreptăm spre o situaţie tragică şi este irelevant dacă până în 2020 mai votăm cinci guverne
Liderul UDMR Kelemen Hunor a spus luni în plenul reunit că România se îndreaptă spre o situaţie tragică şi nu mai contează dacă până la finalul mandatului mai sunt votate alte guverne.
„Concluzia este una simplă: o lipsă totală de viziune, o lipsă acută a unui proiect de ţară. Ne îndreptăm spre o situaţie atât de tragică, încât orice altă discuţie între cei care au câştigat alegerile parlamentare şi cei care sunt în opoziţie este o pierdere de timp şi este irelevant dacă până în 2020 mai votăm trei, patru, cinci guverne sau dacă opoziţia va fi sau nu va fi în stare să lanseze un proiect credibil pentru o altă majoritate sau se va limita doar la utopia unor alegeri anticipate şi la solicitarea unui premier non-PSD fără să fie în stare să facă o propunere viabilă agreată de toate partidele. Sunt chestiuni irelevante”, a declarat Kelemen Hunor.
El s-a declarat relaxat, spunând că nu îl îngrijoreaza o eventuală pierdere a acutalei puteri. Kelemen Hunor a adăugat că dă încă o şansă coaliţiei de guvernare, spunând că PSD-ALDE a putut păstra cu UDMR un dialog sincer.
„Am discutat cu toţi cei care au fost deschişi la dialog. Mi-aş fi dorit sa avem un dialog cu toţi cei din Parlament. (...) Mai dăm o şansă coaliţiei. Nu doar că au câştigat alegerile, dar au avut determinarea de a păstra un dialog sincer cu noi. Din partea celorlalţi, tăcerea a fost profundă”, a mai spus liderul UDMR.
Dan Barna: Mandatul doameni Dăncilă este să finalizeze subordonarea Justiţiei faţă de interesele lui Liviu Dragea şi a camarilei sale
Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat luni, în plenul reunit al Parlamentului, că premierul desemnat, Viorica Dăncilă, nu va face altceva decât să "finalizeze subordonarea Justiţiei faţă de interesele lui Liviu Dragea", iar România, la 100 de ani de la Marea Unire, se confruntă cu perspectiva unui regim autoritar şi totalitar, ajungând la perioada de dinainte de Revoluţia din 1989.
“USR va vota împotriva Guvernului Dăncilă. Este singurul lucru normal pe care îl putem face în această situaţie ridicolă. Mâ întreb câte Guverne trebuie să mai cadă până vom putea opri acest circ în reluare, şi până când loialitatea faţă de un şef de partid va mai încălca responsabilitatea pe care o aveţi faţă de cetăţenii care v-au trimis în Parlament. Poate vă mai amintiţi de ei – oamenii aceia din stradă pe care se presupune să îi reprezentaţi. În timp ce Liviu Dragea schimbă Guvernele odată cu anotimpurile, oamenii aceştia cheltuiesc mai mulţi bani pe mâncare, benzină sau curent electric”, a declarant Dan Barna în plenul Parlamentului.
Barna mai spune că Guvernul Grindeanu şi Guvernul Tudose au fost date jos pentru că nu au susţinut modificarea legilor Justiţiei, iar Viorica Dăncilă vine ca să termine “subordnarea Justiţiei faţă de interesele lu Liviu Dragnea”.
“(…) Liviu Dragnea i-a dat jos pe Tudose şi pe Grindeanu pentru că şi unul, şi celălalt au ezitat să îşi assume legile Justiţiei. Grindeanu s-a speriat teribil de rezistenţa oamenilor şi a anulat OUG 13, iar Tudose a refuzat să îşi asume răspunderea pe pachetul de modificare a legilor Justiţiei. Acum vine doamna Viorica Dăncilă (…) Mandatul doameni Dăncilă este să finalizeze subordonarea Justiţiei faţă de interesele lui Liviu Dragea şi a camarilei sale. Dacă veţi reuşi doamnă, poate veţi petrece Crăciunul la Palatul Victoria. Dacă nu, foarte probabil, îi veţi urma pe Tudose şi Grindeanu într-o funcţie călduţă (…), a continuat Dan Barna.
De asemenea, Barna compară modul de guvernare actual cu Turcia lui Erdogan sau Ungaria lui Viktor Orban şi spune că ne-am întors în vremurile de dinainte de Revoluţie.
“Este o ironie amară ca, la 100 de ani de la Marea Unire, să ne confruntăm, din nou, cu perspectiva unui regim autoritar, totalitar. România lui Dragnea începe, din păcate pentru toţi, să aibă umblătura şi căutătura Turciei lui Erdogan, a Ungariei lui Orban sau a Rusiei lui Putin. Un stat aservit, o justiţiei în genunchi, o societate destrămată. Ne întoarcem acolo de unde am plecat acum 29 de ani, ne întoarcem acolo unde am băltit 45 de ani, iar dumneavoastră vă pregătiţi să faceţi primul pas. Vreau doar să le mulţumesc sutelor de mii de români care au ieşit în stradă în ultimele 12 luni. Dacă România a câştigat ceva în ultimul an, atunci v-a câştigat pe voi, cei care aţi ales să nu staţi deoparte. Vă îndemn să nu renunţaţi, vă îndemn să rezistaţi”, a conchis acesta.
Raluca Turcan, în plen: Nu lăsaţi ca paranoia lui Liviu Dragnea să distrugă complet România
Raluca Turcan, prim-vicepreşedintele PNL, a făcut apel, luni, în plenul Parlamentului, la opoziţie şi minorităţi să nu voteze guvernul Dăncilă, să nu lase „paranoia lui Liviu Dragnea să distrugă complet România”.
Raluca Turcan a criticat cea de-a patra propunere pentru funcţia de prim-ministru din ultimul an, dar şi toţi cei 27 de miniştri propuşi.
„Întrebarea care apare pe buzele tot mai multor români este dacă o femeie va reuşi acolo unde bărbaţii PSD au eşuat. Ar fi interesant să reuşiţi, pentru România şi femeile din România. Sunteţi a patra propunere de prim-ministru făcută personal de domnul Dragnea, care însuşi a recunoscut că are mână proastă la prim-miniştri. Spune mult despre tine faptul că dai greş de atâtea ori într-un singur an. La Loto să fi tras şi tot ar fi fost greu să greşiţi de atâtea ori”.
Principalul criteriu care a stat la baza desemnării lui Dăncilă ca premier a fost interesul personal al lui Dragnea, a spus Turcan. „Îşi doreşte o persoană comodă, fără opinii politice şi care să execute cu rapiditate ceea ce primeşte în plic de la partid”.
Turcan a mai spus că acest guvern porneşte de la o cotă de încredere foarte joasă. „Cu excepţia câtorva nume, pare unul de strânsură. Cadrele didactice din toată ţara sunt nevoite să plece privirea acum când vorbeşte ministrul Educaţiei, de teamă să nu pocească limba română. Domnul Liviu Pop din Maramure a fost înlocuit cu vărul său de la Suceava”.
Ea a continuat: „La Economie aţi pus un mare specialist în contracte cu statul. Omul care a avut un rol cheie în intrarea în insolvenţă a Regiei Naţionale de Activităţi Nucleare. Acesta este acum ministrul Economiei. Probabil că doriţi să o distrugeţi cu totul”.
Adresându-se Vioricăi Dăncilea, Trucan a spus: „Dacă sunteţi o femeie demnă, ar trebui să vă rugaţi să nu primiţi votul de investitură astzăi. Pentru că Liviu Dragnea v-a comunicat indirect, prin Călin Popescu-Tăriceanu, că nu o să fiţi un premier adevărat, o să fiţi un fel de administrator, nici măcar un administrator plin. Un om care va executa ceea ce i se spune”.
Turcan a vorbit despre declaraţia lui Tăriceanu, potrivit căreia Dăncilă nu va avea atribuţii de premier, ca fiind „cel mai grav atac constituţional la atribuţiile de prim-ministru”.
Astfel, ea a făcut apel la colegii parlamentari să nu voteze guvernul care „încalcă principalele atribuţii ale funcţiei de prim-ministru”.
Ea a pus sub semnul întrebării şi programul de guvernare şi a declarat că este unul care „peticit, improvizat, care nu se referă la problemele de zi de zi ale românilor”.
„Aţi minţit într-un mod teribil populaţia acestei ţări şi îi hărţuiţi exact pe cei care muncesc. De ce? Doar pentru că nu vă voteaz?”.
Turcan a sperat că UDMR nu va îndrăzni să gireze şi al treilea guvern PSD-ALDE. „Mă uit la partenerii de la opoziţie, de la minorităţi, nu lăsaţi ca paranoia lui Liviu Dragnea să distrugă azi complet România!”.
Dragnea: Doamna Viorica Dăncilă a respirat aerul occidental, s-a distanţat de modul românesc de a face politică
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a descris-o pe Viorica Dăncilă, luni, în plenul reunit pentru votul privind al treilea guvern PSD-ALDE de la alegerile din 2016, drept "o femeie plăcută şi rezonabilă, care a respirat aerul occidental şi s-a distanţat de modul românesc de a face politică, de multe ori dominat de mize mici şi interese personale".
"Câteva cuvinte despre Viorică Dăncilă: Este un om civilizat, o femeie plăcută şi rezonabilă. Are o practică îndelunagată în Parlamentul European. I-am apreciat întotdeauna bună-creştere. Iubeşte dialogul şi este neconflictuală. Are avantajul de a fi stat nouă ani departe de politică românească. A respirat aerul occidental. S-a distanţat de modul românesc de a face politică, de multe ori dominat de mize mici şi interese personale", a afirmat Dragnea.
Liderul PSD a mai spus că noul Guvern are un program "în care populaţia a ştiut să vadă soluţii". "Cetăţenii acestei ţări trăiesc acum mai bine", a susţinut liderul PSD.
Adresându-i-se Vioricăi Dăncilă, Dragnea a spus că este important ce va face de mâine încolo. "Dacă în mandatul dumneavoastră românii o vor duce mai bine, înseamnă că v-aţi îndeplinit misiunea", a adăugat el.
Dragnea: Suveranitatea nu este doar o stare politică, ci şi o stare de spirit; acest guvern are misiunea de a face performanţă economică păstrându-şi idependenţa în gândire
Suveranitatea este şi o stare de spirit, nu doar o stare politică, a declarat luni, în plen, preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea. El a spus că guvernul Dăncilă are misiunea de a face performanţe economice, dar în acelaşi timp să-şi păstreze şi independenţa în gândire.
„Coaliţia PSD-ALDE vine azi în faţa Parlamentului cu o echipă guvernamentală care are în faţă o misiune. România este stat suveran şi e datoria noastră să apărăm această suveranitate cât trăim. Suveranitatea nu este doar o stare politică, ci o stare de spirit. Acest guvern are misiunea de a face performanţă economică, de a mări veniturile românilor, de a creşte nivelul investiţiilor, păstrându-şi suveranitatea, adică independenţa în gândire”, a declarat Liviu Dragnea în plenul camerelor reunite.
El s-a declarat convins că guvernul Dăncilă se va ocupa de investiţii din prima zi de guvernare până la ultima.
„Guvernul este mandatat să adopte integral obiectivele programului de guvernare: creştere economică, creşterea investiţiilor, crearea de noi locuri de muncă, debirocratizare, relansarea relaţiilor externe, dezvoltarea parteneriatelor strategice”, a enumerat Dragnea câteva din obiectivele programului de guvernare.
Dragnea: Guvernarea PSD-ALDE a început în 2016 implementarea celui mai ambiţios program de guvernare, dar adversarii noştri au depus eforturi mari pentru a ne împiedica să-l implementăm
Preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea a declarat luni, în plenul camerelor reunite, că PSD-ALDE a început în 2016 implementarea celui mai ambiţios program de guvernare din ultimii 27 de ani, însă „adversarii” au încercat să împiedice acest lucru.
„În 2016, guvernarea PSD-ALDE a început implementarea celui mai ambiţios program de guvernare din ultimii 27 de ani. Adversarii noştri au depus eforturi mari pentru a ne împidica să implementăm programul de guvernare”, a declarat Liviu Dragnea în plenul camerelor reunite.
El a subliniat că guvernul trebuie să performeze în spirit european, dar în folosul românilor.
De asemenea, Dragnea a adăugat că economia României este încă fragilă după perioada comunistă şi că este timpul ca această economie „să-şi primească porţia de oxigen”.
„Economia României este încă fragilă, vulnerabilă, se dezmeticeşte greu să iasă din chinurile pe care trecutul comunist a silit-o să treacă. E timpul ca această economie să-şi primească porţia de oxigen”, a mai spus Dragnea.
Dăncilă: Calea pe care trebuie să mergem este să creştem salariile. În 2020, salariul minim net pe economie va depăşi 300 de euro
Premierul desemnat, Viorica Dăncilă, a spus în plenul reunit, unde urmează votul de învestire a caninetului său, că majorarea salariilor este calea pe care trebuie să meargă, susţinând că în 2020 salariul minim net pe economie va depăşi 300 de euro.
"Vreau că românii să aibă salarii cât mai apropiate de cele din Uniunea Europeană. Majorările salariale de anul trecut au redus cu 70% numărul medicilor care îşi depun dosare pentru plecarea din ţară. Această e calea pe care trebuie să mergem, să creştem salariile. În 2020, salariul minim net pe economie va depăşi 300 de euro", a susţinut Dăncilă.
Ea a spus că trebuie continută, de asemenea, majorarea punctului de pensie, iar inechităţile trebuie eliminate printr-o nouă lege a pensiilor.
În discursul său, Dăncilă s-a referit şi la reformarea administraţiei: "Suntem o ţară cu una dintre cele mai bune infrastructuri de IT din lume. Vreau că cele mai multe tranzacţii şi depuneri de documente să se facă prin mijloace online. Am în vedere reducerea birocraţiei prin simplificarea sistemului fiscal, reducerea sau comasarea numărului de taxe plătite. Am în vedere maxim 50 de taxe cu aplicare generală şi cât mai curând posibil".
Dăncilă: Obiectivul mandatului meu este ca, până în 2020, România să fie în prima jumătate a celor mai puternice economii din UE
Premierul desemnat, Viorica Dăncilă, a declarat luni, în plenul reunit al Parlamentului, că obiectivul ei este ca România să fie în prima jumătate a clasamentului celor mai puternice economii din Uniunea Europeană până în 2020. Ea a afirmat că va face acest lucru prin creşterea investiţiilor pentru modernizarea infrastructurii, continuarea creşterii veniturilor populaţiei, reformarea administraţiei şi reducarea birocraţiei.
“Obiectivul mandutului meu este ca, până în 2020, România să fie în prima jumătate a clasamnetului celor mai puternice economii din UE, astfel încât tinerii să nu mai plece din România, iar cei care deja au plecat să îşi dorească să se reîntoarcă acasă. Pentru a realiza acest obiectiv, am trei direcţii principale: creşterea investiţiilor pentru modernizarea infrastructurii, continuarea creşterii veniturilor populaţiei, reformarea administraţiei şi reducarea birocraţiei”, a declarat Vioirca Dăncilă în plenul reunit al celor două Camere.
De asemenea, Dăncilă a spus că, în ceea ce priveşte investiţiile, are avantajul că nu va pleca de la zero, cum s-a întâmplat după guvernarea tehnocrată.
“În privinţa investiţiilor am marele avantaj de a nu pleca de la zero, cum s-a plecat la începutul guvernării PSD-ALDE, după guvernarea tehnocrată. De aceea le mulţumesc guvernelor din 2017, care au lucrat la elaborarea proiectelor de investiţii şi la deblocarea fondurilor europene”, a mai afirmat ea.
Premierul desemnat a spus că în mandatul său absorbţia de fonduri europene va fi de aproape 11%, iar până în 2020 acestea vor ajunge la 30 de miliarde de euro.
(...) “Îmi voi începe mandatul de la o absorbţie a fondurilor europene de aproape 11%. Asta ne va permite să ajungem la 30 de miliarde de euro fonduri europene absorbite până în anul 2020, adică o rată de absorbţie de 72,5%”, a afirmat Dăncilă.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Dăncilă: Veţi vota nu persoane, ci dorinţa cetăţenilor României exprimată prin democraţie, la alegerile parlamentare din decembrie 2016
"Mă aflu aici pentru a obtine de la dumneavoastră votul de investitură. Reprezint, alături de colegii mei propuşi, vointa politică a coaliţiei majoritare din Parlament. Veţi vota nu persoane, ci dorinţa cetatăţenilor României exprimata prin democraţie, la alegerile parlamentare din decembrie 2016", a spus premierul desemnat.
"Vom guverna cu mândrie şi respect pentru români", a mai afirmat ea în discursul susţinut în plenul reunit.
Viorica Dăncilă a afirmat că, faţă de premierii care au precedat-o, are un avantaj: este pentru prima oară când programul de guvernare se bucură de un grad de cunoaştere atat de avansat.
Premierul desemnat a susţinut că obiectivul său este ca în anul 2020 România să fie în prima jumătate a clasamentului celei mai puternice economii din Europa, astfel âncât tinerii să nu mai plece din ţară, iar cei care au plecat să îşi dorească să se întoarcă.
Viorica Dăncilă a mai spus că, atât timp cât va fi prim-ministru în România nu va fi introdusă nicio taxă nouă.
"Cât timp voi fi prim-ministru nu voi introduce nicio taxă nouă în România. Chiar de săptămâna această vom renunţă la formularul 600 şi în perioadă următoare la toate celelalte. Un singur formular e propunerea noastră", a declarat Dăncilă în plenul reunit.
În prima parte a şedinţei premierul desemnat Viorica Dăncilă prezintă programul de guvernare, iau cuvântul reprezentanţii partidelor, după care are loc votul.
UDMR a anunţat cu puţin timp înaintea votului că Uniunea a decis să susţină noul guvern, aceasta în condiţiile în care PSD şi ALDE oricum aveau numărul de voturi necesare învestirii Cabinetului.
CITEȘTE ȘI UPDATE - Kelemen: Vom da şi noi o şansă astăzi PSD-ALDE la votul din plenVotul pentru Guvern şi programul de guvernare va fi secret, exprimat cu bile, iar pentru învestirea Cabinetului sunt necesare 233 de voturi favorabile. PSD şi ALDE au 243 de senatori, iar la astfel de voturi, deşi sunt considerate secrete, de fiecare dată social-democraţii au parlamentari care stau lângă urne, iar colegii le arată bilele când le introduc în urne, pentru a fi siguri că decizia partidului este respectată şi că nimeni nu trădează.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.