Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după consultările cu partidele parlamentare pe tema situaţiei din Justiţie, că toţi cei prezenţi s-au declarat îngrijoraţi de evoluţia din zona justiţiei şi că le-a spus că acest asalt al PSD asupra justiţiei trebuie să primească un răspuns din partea românilor iar acesta este un referendum. Liderul PNL Ludovic Orban a anunţat joi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că asaltul infractorilor asupra independenţei justiţiei trebuie să înceteze şi că PNL este alături de preşedinte şi va susţine cu toată forţa reuşita referendumului pe justiţie iniţiat de acesta. Liderul USR Dan Barna a declarat joi, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că USR a exprimat susţinerea deplină şi neechivocă pentru referendumul pe Justiţie. PMP i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis, joi, la consultările pe tema justiţiei, o a treia întrebare la referendum, pe teme precum reducerea numărului de parlamentari, eliminarea pensiilor speciale sau revenirea la alegerea primarilor în două tururi, anunţat liderul partidului, Eugen Tomac. Preşedintele Klaus Iohannis a iniţiat consultări cu partidele parlamentare pe tema situaţiei din justiţie, joi fiind invitate delegaţiile PNL, USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor. PSD şi ALDE sunt aşteptate vineri, la Cotroceni, dar ALDE a anunţat că nu participă la discuţii. Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat că el nu va merge.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - "Am discutat, evident, despre situaţia justiţiei. Toţi cei prezenţi astăzi s-au artat îngrijoraţi de evoluţia din zona justiţiei. Le-am spus direct că, după părerea mea, acest asalt sl PSD asupra justiţiei, asalt care durează de mai bne de doi ani, trebuie să primească un răspuns din partea româilor, iar acest răspuns este evident un referendum", a declarat preşedintele.

El a precizat că toţi participanţii din această după-amiază -  PNL, USR, PMP, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor naţionale - au îmbrăţişat ideea organizării unui referendum, toţi au fost de acord că oamenii trebuie încurajaţi să participe la acest referenum.
"Acest lucru mă bucură", a spus şeful statului.
Iohannis crede că românii "au dreptul să dea un răspuns acestui asalt pesedist asupra justiţie".

"Am discutat cu reprezentanţii care au venit astăzi la Cotroceni şi despre temele pe care le-am înaintat Parlamentului. Toată lumea a fost de acord că sunt teme de actualitate din justiţia românească. Evident că am purtat discuţii, când a fost cazul, şi despre alte teme pe care au dorit unele delegaţii să le aducă în discuţie, însă aceste teme au fost înaintate Parlamentului, acestea sunt temele pe care le-am ales, şi imediat după ce voi primi răspunsul Parlamentului, voi formula întrebările pentru referendum", a precizat preşedintele.

UPDATE - "Am venit cu trei propunerl tocmai pentru că vrem să reunşescă acest referendum. (...) Am propus ca preşedintele să analizeze dacă doreşte să introducă  o întrebare suplimentară din trei teme - reducerea numărului de parlamentari la 300 - 100 de senatori şi 200 de deputaţi, a doua temă vizează o temă pe care toţi românii ar înţelege-o -  dacă sunt dea cord cu elimiarea pensiilor speciale şi o altă temă - revenirea la alegerea primarilor în două tururi", a spus Tomac, apreciind că aceste teme ar mobiliza o bună parte din societate la referendum. 

Eugen Tomac a calificat întâlnirea drept bună.

"Aşa cum cunoaşteţi, PMP este un partid pro justiţie, deci l-am asigurat că în ceea ce priveşte acest demers vom îndemna şi membrii noştri să susţină un proces care ţine de consolidarea independenţei justiţiei", a afirmat liderul PMP, precizând că pentru PMP şi pentru preşedintele Traian Băsescu justiţia şi independenţa justiţiei au fost obiective prioritare.

Fostul preşedinte Traian Băsescu nu a făcut parte din delegaţia PMP la discuţiile de la Cotroceni.

UPDATE - USR a susţinut necesitatea unei consultări populare în perioada urmatoare şi a exprimat "susţinerea deplină şi neechivocă" pentru referendumul pe Justiţie.

Conform liderului USR, o altă temă de discuţie a fost iniţiativa USR "Fără Penali" - care a primit şi avizul Curţii Constituţionale. Dan Barna a susţinut că şeful statului a felicitat USR pentru această iniţiativă.

Barna a precizat că a avut loc şi o discuţie legată de perioada umărtoare, pentru că preşedintele va fi implicat în campania pentru referendum.

UPDATE  - Liderul PNL Ludovic Orban, afirmat, după întâlnirea care a durat mai puţin de o oră, cât fusese programat, că românii trebuie să decidă că "infractorii care săvârşesc fapte de corupţie vor fi condamnaţi şi nu vor fi iertaţi sub nicio formă".

"Asaltul infractorilor asupra independenţei justiţiei trebuie să înceteze, trebuie corectate toate stricăciunile provocate de guvernarea PSD-ALDE asupra funcţionării normale a unei justiţii într-o societate democratică. Partidul Naţional Liberal este alături de preşedintele României şi va susţine cu toată forţa reuşita acestui referendum. Alături de preşedintele României, îi chemăm pe toţi românii să decidă clar că în România infractorii care săvârşesc fapte de corupţie vor fi condamnaţi şi nu vor fi iertaţi sub nicio formă, orice majoritate parlamentară sau guvernamentală ar încerca să facă acest lucru", a declarat Orban.

"De asemenea, îi chemăm pe români să fie alături de preşedintele României şi de PArtidul Naţional Liberal pentru a spune limpede că nu mai este permisă emiterea de ordonanţe de urgenţă cum au fost Ordonanţa 13, Ordonanţa 7, Ordonanţa 90, Ordonanţa 92, toate nişte acte normative ticăloase, care nu au urmărit nimic altceva decât să-i scape de puşcărie pe cei care au săvârşit infracţiuni de corupţie şi care, odată ajunşi la putere, în loc să servească interesul public au folosit puterea publică pentru a încerca să scape de consecinţele faptelor de corupţie pe care le-au săvârşit. Garantăm românilor că voinţa exprimată la acest referendum reprezintă pentru noi o obligaţie de transpunere a acestei voinţe în modificarea Constituţiei şi modificarea legislaţiei astfel încât să garantăm că voinţa românilor va fi respectată şi ea va fi transpusă în Constituţie şi în legislaţia românească", a continuat el.

Delegaţia PNL a fost formată din Ludovic Orban, Raluca Turcan, Florin Cîţu, Ioan Cupşa şi Dan Vâlceanu.

- Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, săptămâna trecută, o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema situaţiei din justiţie.

Consultările au loc joi şi vineri, iar fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.

Joi, consultările încep la ora 15.00, cu delegaţia PNL, întâlnirea fiind programată să dureze o oră.

De la 16.00 este programat USR, iar la 16.45 urmează PMP, la 17.30 - UDMR şi la 18.15 -  Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Vineri, consultările ar urma să înceapă la ora 11.00, cu PSD, şi să continue la 12.00 cu delegaţia ALDE. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că nu va merge la discuţii, dar că PSD va fi reprezentat de o delegaţie formată din trei membri. "Eu sigur nu merg, dar de la noi de la partid o să meargă. Nu-mi place personajul", a spus Liviu Dragnea.

În schimb, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că partidul pe care îl conduce nu va onora invitaţia la consultări, afirmând că Iohannis nu e interesat de consultări reale, ci doar de simularea lor. 

Şeful statului a declarat, miercuri, că are foarte multă deschidere pentru consultările cu partidele şi că i se pare ciudat să refuzi o ofertă la dialog cu preşedintele României.

"Este o consultare cu foarte multă deschidere din partea mea. Consider că dacă am convocat un referendum care are ca temă principală justiţia, integritatea, lupta anticorupţie şi situaţia din justiţie acum se tot discută şi se tot discută şi din păcate multe chestiuni sunt foarte negativ prezentate chiar de sistemul de justiţie, atunci o discuţie se impune. Dar, sigur, sunt dispus, în marja acestor consultări, să discut şi alte teme cu care vin reprezentanţii partidelor", a declarat preşedintele Iohannis.

"Faptul că unii nu vor să vină la discuţii cu preşedintele României mi se pare ciudat, nu oblig pe nimeni, e o ofertă. Să refuzi o ofertă la dialog parcă este cel puţin ciudat. Deci, în continuare, chiar dacă unii au spus că nu vin, dacă se răzgândesc, sunt bine-veniţi. Eu îmi doresc un dialog real cu partidele parlamentare”, a precizat preşedintele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.