Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, vineri, în deschiderea şedinţei de Guvern, că va fi reglementat prin OUG radarul mărfurilor, care va intra în funcţiune, iar în felul acesta, mediul de afaceri va beneficia în sensul în care se reduce partea birocratică a activităţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE: ”Guvernul României a aprobat astãzi, 8 aprilie a.c., proiectul de Ordonanţã de Urgenţã a Ministerului Finanţelor prin care se stabileşte implementarea sistemului electronic integrat RO e-Transport de monitorizare a mijloacelor de transport marfã. Sistemul va monitoriza în timp real deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul României, astfel: transportul bunurilor achiziţionate şi livrate intracomunitar, transportul bunurilor care fac obiectul operaţiunilor vamale, transportul bunurilor între douã locaţii situate pe teritoriul naţional”, a transmis, vineri, Ministerul Finanţelor. 

"Reducerea evaziunii fiscale este unul din obiectivele pe care mi le-am asumat în acest an. Românii trebuie sã beneficieze de investiţii publice şi de un nivel de trai mai bun susţinute din colectarea cât mai eficientã a taxelor şi impozitelor. Implementarea atât a radarului mãrfurilor, RO e-Transport, cât şi a RO e-Factura sunt mãsuri de prevenire şi reducere a evaziunii care îşi vor dovedi eficacitatea în scurt timp", a subliniat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit Ministerului, sistemului RO e-Transport include module informatice de gestiune a transporturilor de bunuri, care vor genera coduri unice de înregistrare pentru fiecare transport, elemente de interconectare cu camere de luat vederi şi alte dispozitive specifice de monitorizare a traficului rutier şi componente software pentru analiza integratã a datelor. Sistemul va utiliza date şi informaţii deţinute la nivelul instituţiilor sau autoritãţilor publice cu atribuţii în domeniul transportului rutier şi va fi interconectat cu celelalte sisteme informatice existente la nivelul Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã sau Autoritãţii Vamale Române.

Astfel, va deveni obligatorie declararea anticipatã a datelor aferente transporturilor intracomunitare, în funcţie de tipul operaţiunii, beneficiarului sau, dupã caz, furnizorului din România. Ele vor fi valabile o perioadã prestabilitã de la data începerii transportului, iar sistemul va permite modificarea datelor declarate pânã la intrarea pe teritoriul naţional sau pânã la punerea în mişcare a vehiculului transportor. Prin excepţie, în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat descãrcate temporar pe teritoriul României, obligaţia declarãrii revine depozitarului.

Categoriile de autovehicule de transport şi categoriile de bunuri cu risc fiscal ridicat transportate rutier care vor fi monitorizate şi procedura de aplicare a Sistemului RO e-Transport vor fi stabilite ulterior prin Ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, respectiv prin ordin comun al preşedinţilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã şi Autoritãţii Vamale Române.

Sistemul RO e-Transport va monitoriza modul în care TVA aferentã achiziţiilor intracomunitare de bunuri este viratã la bugetul de stat şi reprezintã o evoluţie fireascã a activitãţii de prevenire a evaziunii  fiscale cu TVA în domeniul comerţului intracomunitar, deoarece s-a constatat cã verificarea mijloacelor de transport în timpul deplasãrii determinã fiscalizarea veniturilor obţinute din comercializarea bunurilor transportate.
 

ŞTIRE INIŢIALĂ: Premierul a anunţat că în şedinţa Executivului va fi reglementat, prin OUG, modul în care implementăm acea măsură care face parte din pachetul asumat la nivelul Guvernului pentru modernizarea şi digitalizarea relaţiei dintre statul român şi mediul de afaceri.

”Astfel, radarul mărfurilor va intra în funcţiune reglementat şi, în felul acesta considerăm că mediul de afaceri va beneficia în sensul în care reducem partea birocratică a activităţilor şi totodată a nivielul statului vom avea un mijloc de monitorizare şi reducere a tot ceea ce poate să însemne transportul de mărfuri cu risc ridicat fiscal”, a spus şeful Executivului.

Premierul a mai spus că  ”prin acest mod vor reuşi să aducă bani în plus la bugetul de stat, bani care sunt foarte necesari pentru tot ceea ce poate să însemne măsurile pe care doresc să le implementeze, în domeniul economico-social”.

Şeful Executivului a mai anunţat că luni, aşa cum s-au angajat în coaliţie, vor putea să vină cu pachetul de măsuri economico-sociale sprijin pentru România, astfel încât statul ”să poată sprijini mediul de afaceri, locurile de muncă, cetăţenii vulnerabili şi să diminueze impactul efectelor crizei generate de creşterea preţurilor la energie, la gaze naturale precum şi impactul războiului din Ucraina”, 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.