Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, afirmă, vineri, că statul şi-a asumat, prin PNRR, o reformă care vizează revizuirea unor tipuri de impozite. Câciu susţie că nu este adeptul introducerii de noi taxe, ci avansează ideea ”ajustării” regimului fiscal în unele zone ale economiei, în special pe zona ”informală” a acesteia. În plus, titularul portofoliului Finanţelor avansează ideea reducerii taxelor pe muncă, despre care spune că are reclamaţii din mai multe zone că sunt foarte mari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Statul român şi-a asigurat prin PNRR o reformă fiscală care vizează revizuirea unor tipuri de impozite. Probabil că până acum în spaţiul public nu a fost auzit sau prezentat”, a eclarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Adrian Câciu.  

”Eu nu o să comentez declaraţii politice ale unora, cel puţin unii, nu toţi – pentru că la PNFRR nu au lucrat foarte multe persoane, dar măcar unii au lucrat – care au scris în PNRR şi aveţi la dispoziţie negru pe alb ce s-a scris în PNRR ca reformă fiscală. Sunt unele elemente care vin din mediul economic, ca solicitări. Le vom lua în analiză. Nu sunt adeptul taxelor noi, dacă mă întrebaţi. Eu consider în continuare – şi poate pe unii îi deranjez, poate pe alţii îi surprind - că regimul fiscal din România aşezat şi ajustat cu zona de economie informală, care este, din punctul meu de vedere, prea relaxat privită, sau a fost  prea relaxat privită, poate produce venituri la bugetul general consolidat care să producă, la rândul lor, excedent. Dar orice ajustare de genul acesta trebuie făcută la solicitarea şi a mediului de afaceri şi în directă proporţionalitate cu interesul statal şi socio-economic. Nu trebuie să afecteze alte sectoare, nu trebuie să afecteze cetăţeanul, trebuie să încurajeze cetăţeanul să aibă productivitate”, a adăugat Adrian Câciu, răspunzând unor întrebări. 
 
Acesta avansează ideea realizării unei analize privind taxarea muncii în România, în contextul în care există multe reclamaţii privind valoarea ridicată a taxelor pe muncă. 
 
”Apropo de regimul fiscal, cred că suntem toţi de cord că ar trebui să avem o analiză pe impozitarea muncii, pentru că mi se pare, şi nu numai mie, toţi ne spun că impozitarea muncii este foarte ridicată. De ce trebuie să ne menţinem în acest mecanism în care avem o impozitare a muncii ridicată? Rămâne să primim şi răspunsuri, dar vrem să găsim şi soluţii. Pe de altă parte, eu cred că o corelare mai corectă între regimul comercial şi regimul fiscal ar conduce de drept la neluarea unor măsuri suplimentare de taxare”, a adăugat Adrian Câciu.
 
Acesta a anunţat că, de la 1 martie, în cadrul unui Comitet consultativ din care vor face parte reprezentanţi ai mediului economic, sindicatelor, instituţiilor financiare naţional, consultaţi fiscali evaluatori, contabili oficiali ai pieţei de capital vor discuta despre măsuri care trebuie luate în cadrul unui pact fiscal. 
 
”Va fi un spectru larg de acţiune pe această discuţie şi scopul este ca întâi să ne fixăm în cadrul unui pact fiscal ce vrem de la România. România trebuie să devină o ţară dezvoltată cu adevărat. România trebuia să iasă din economia statistică şi să intre în economia reală. Am spus-o de multe ori - şi asta se vede în crize - nu este important numărul de companii, cât este important capitalul şi valoarea acelor companii. Şi trebuie să ajutăm ca acele companii care acuma sunt numeric multe să devină capitalizate, să devină beneficiare de stimuli din partea statului sau a sistemului financiar bancar pentru economia România 2030 care va fi confruntată cu o competiţie istorică din perspectiva dezvoltării, mai ales în zona Uniunii Europene”, a concluzionat Adrian Câciu.
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.