În contextul publicării de către Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, pe pagina sa oficială de internet, a articolului cu titlul ”Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei şi sursa principală de dezinformare a lumii”, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea ambasadorului Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, arată un comunicat de presă al instituţiei. Astfel, miercuri, ambasadorul rus a avut o întrevedere cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota. Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice a atras atenţia că este inacceptabilă folosirea repetată de către misiunea rusă a unui limbaj nepotrivit, ofensator şi provocator la adresa României şi a NATO, Alianţă din care ţara noastră face parte ca urmare a deciziei sale democratic asumate.
UPDATE: ”Ambasada a citit cu atenţia cuvenită comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al României din 12 mai 2022, care face referire la declaraţiile inoportune ale Ambasadei împotriva României şi NATO, care ar fi fost incluse în comentariul Ambasadei din 6 mai 2022 intitulat ”Despre „lătratul NATO la frontierele Rusiei” şi sursa principală de dezinformare a lumii”. Ne-am asigurat din nou ca România nu a fost menţionată în niciun fel în acesta”, arată Ambasada Rusiei în România, într-un comunicat de presă.
”În ceea ce priveşte comentariul „Despre război şi pace în Ucraina” din 21 aprilie 2022, menţionat în comunicatul Ministerului de Externe al României, poziţia Ambasadei a fost precizată oficial în nota corespunzătoare adresată acesteia la 26 aprilie 2022, în care a fost exprimat ataşamentul nostru strict faţă de valorile democratice general recunoscute ale Uniunii Europene, la care România este stat-membru cu drepturi depline, şi, mai ales, faţă de libertatea de exprimare şi pluralismul de opinii. Aici, ţinând cont de prevederile corect înţelese ale Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961, precum şi de dezacordurile cardinale dintre statele noastre cu privire la cauzele şi sensul a ceea ce se întâmplă în Ucraina, cel mai potrivit ar fi ca ambele părţi să urmărească principiul „to agree not to agree" („de a cădea de acord de a nu fi de acord”)”, a adăugat Ambasada.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
ŞTIRE INIŢIALĂ: De asemenea, ”a fost reamintit şi faptul că la data de 22 aprilie 2022 MAE a transmis o Notă Verbală prin care şi-a exprimat dezacordul, în scris, în termenii cei mai fermi, cu referire la declaraţiile postate pe pagina de internet a misiunii diplomatice ruse privind războiul din Ucraina (text intitulat „Despre război şi pace în Ucraina”)”, mai arată sursa citată.
Totodată, MAE a atras atenţia asupra modului dezumanizant şi neconform cu realitatea al descrierii războiului din Ucraina, pentru care partea rusă deţine întreaga responsabilitate, şi a reiterat îndemnul la maximă reţinere în abordarea publică pe acest subiect, cu evitarea atitudinilor şi mesajelor cu caracter provocator din partea Ambasadei.
Secretarul de stat a atenţionat din nou partea rusă asupra faptului că această conduită de comunicare publică reflectă o abordare consecvent neconstructivă a relaţiei bilaterale din partea Ambasadei şi a solicitat ca mesajele publice să se menţină în limitele prevăzute de Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961, conform sursei menţionate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.