Congresul de fuziune dintre UNPR şi PMP va avea loc miercuri, la Palatul Parlamentului, după ce cele două formaţiuni politice vor aproba, tot miercuri, în congrese separate, fuziunea prin absorbţie a celor două formaţiuni. Noul partid se va numi Partidul Mişcarea Populară, va fi condus de Traian Băsescu şi va păstra semnele electorale şi imnul PMP.
În cadrul Congresului extraordinar se va alege noua conducere a PMP. La nivel naţional toate funcţiile, mai puţin cea de preşedinte, se vor dubla. Valeriu Steriu va ocupa funcţia de preşedinte executiv, alături de Eugen Tomac, urmând ca progresişti să primească şi două funcţii de prim-vicepreşedinţi, alături de Cristian Diaconescu şi Siegfried Mureşan.
”Va fi o distribuţie echilibrată a puterii în teritoriu. Pentru că analiza pe care o facem de două săptămâni ne arată că acolo unde Partidul Mişcarea Populară este puternic, sunt slăbiciuni mai mari la UNPR, şi unde Partidul Mişcarea Populară este slab, a avut rezultate slabe la alegeri, este mai puternic UNPR. Avem o soluţie echilibrată de 50% – 50%. Vă mai pot spune că PMP-ul actual are doi prim-vicepreşedinţi, noul partid va avea patru prim-vicepreşedinţi pe care îi va desemna UNPR până miercuri. Drept pentru care, în conformitate cu statutul nostru, am semnat cu domnul preşedinte Steriu acordul de fuziune”, spunea Băsescu, în urmă cu o săptămână, în cadrul unei confierinţe de presă în cadrul căreia a anunţat fuziunea dintre cele două partide.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Tot atunci, peşedintele UNPR, Valeriu Steriu, a spus că fuziunea cu PMP este un proiect în care şi-a pus speranţa pentru ca există ”oameni care vor să aleagă altceva decât PSD sau PNL”.
”Partidul a crescut după ianuarie, alegerile locale ne-au prins pe o dinamică crescătoare, tocmai de aceea vrem să o continuăm, tocmai de aceea vrem această politică de fuziuni. Nu cred că ne vom opri aici, vom merge mai departe. Şi cred că vom contrui al treilea pol care va fi într-adevăr o speranţă a românilor (...) Este un proiect în care ne-am pus speranţa că oferim un viitor celor care ne-au votat la alegerile locale. Sunt peste 300.000 de voturi care aşteaptă ca şefii de organizaţie, colegii noştri care sunt astăzi preşedinţi în judeţe, care sunt în parlament să poată continua în toamnă, la nivel parlamentar, toate proiectele pornite. Încă de la preluarea partidului am spus că vom avea o politică de alianţă care să ne permită o dezvoltare, o creştere şi o menţinere a echilibrului în România între cele două mari puteri. Cred că sunt oameni care vor să aleagă altceva decât PSD sau PNL. Împreună putem oferi alternativa (...) Drumul pe care îl pornim astăzi va fi un drum care va da foarte multă încredere românilor. În unanimitate colegii mei au spus că asta e varianta cea mai bună”, a spus Steriu.
În sesiunea parlamentară care va începe în septembrie PMP va avea şi grup parlamentar la Camera Deputaţilor. Potrivit unor surse News.ro, actele pentru crearea unui grup parlamentar au fost deja depuse la Camera Deputaţilor, iar ca urmare a fuziunii vor fi 35 de parlamentari PMP şi aproximativ alţi 10 deputaţi care, deşi nu se vor înscrie în partid, vor face parte din grupul parlamentar al Mişcării Populare.
Timp de o săptămână, de la anunţul privind fuziunea dintre cele două partide până la Congres, au fost mai mulţi membri de partid, şi din UNPR şi din PMP, nemulţumiţi de această decizie.
Actorii Mihai Mălaimare, Cezara Dafinescu şi Alexandru Arşinel au anunţat că pleacă din UNPR.
"În urmă cu ceva timp, din motive pe care nu are rost să le mai explic am intrat în UNPR. Aveam eu nişte explicaţii, nu mai are rost să mi le amintesc. Când am intrat nici nu ajunsesem bine acasă că au şi chemat jurnaliştii şi au dat un comunicat straşnic, iată ce achiziţie au făcut, bla,bla,bla... Aud că au bătut mâna cu alde Băsescu şi nu oricum ci prin absorbţie, adică au recunoscut că de fapt sunt un partid oarecare. Le-am trimis demisia mea prin poştă electronică dar niciun comunicat nu am auzit să fi dat, adică iată cine ne-a părăsit, asta este, mergem înainte", a scris actorul pe Facebook.
În final, Mălaimare dă de înţeles că regretă intrarea în UNPR şi îl parafrazează pe fostul ministru de Interne comunist Tudor Postelnicu, care şi-a justificat după Revoluţie acţiunile afirmând că "a fost un dobitoc".
Actriţa Cezara Dafinescu s-a înscris în formaţiunea politică la invitaţia fondatorului Gabriel Oprea şi spune că această ipostază reprezenta pentru ea un rol pe care nu îl încercase. ”Când m-am înscris, am făcut-o din dorinţa de a face bine, la invitaţia preşedintelui de atunci. M-a amuzat ca idee. Era un rol pe care nu îl încercasem”, a declarat Cezara Dafinescu pentru News.ro.
Ea a adăugat că nu a fost chemată niciodată la vreo întrunire şi că, având în vedere că nu mai există partidul, nu mai este înscrisă. ”Dacă era, mă înscriam la Băsescu în partid. Mie mi-au ajuns aceşti zece ani. Nu sunt pe aceeaşi lungime de undă cu el”, a mai spus ea.
De asemenea, organizaţia de tineret al UNPR se va înscrie în TSD, fiind nemulţumiţi de decizia conducerii partidului de a face fuziune cu Partidul Mişcarea Populară, a anunţat marţi preşedintele organizaţiei de tineret UNPR, Cezar Stancu, care a precizat că şi consilierii locali care fac parte din organizaţie vor semna adeziunea la TSD cu riscul de a-şi pierde mandatul.
”Tineretul progresist alege să se alăture PSD şi TSD. E un moment delicat şi de viitor în planul politic pe care un tânăr îl alege să-l urmeze (...) Nu am fost de acord poate cu fuziunea pe care UNPR a ales să o facă cu PMP şi tocmai de aceea am decis să de continuăm drumul în PSD. Am avut încă de la început o uşă deschisă la liderii partidului, la domnul preşedinte Dragnea, la domnul secretar general Marian Neacşu, la Gabriel Petrea (...) La listele de la locale, foarte puţini din tineri s-au regăsit pe aceste liste. Reprezentativitatea tinerilor pe listele de la locale ne-a dezamăgit (...) Noi am observat că modul de lucru al UNPR în momentul de faţă este anunţul la televizor. Din păcate, şi asta e o mare supărare a noastră, la cât am muncit şi am activat în UNRP, despre fuziunea cu PMP am aflat de la televizor. Am avut o mare supărare când am văzut fuziune cu PMP la televizor”, a declarat Stancu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Pe de altă parte, senatorul UNPR Ilie Năstase a declarat, luni, pentru News.ro, că nu s-a decis dacă va părăsi partidul după fuziunea cu PMP, dar a precizat că i-au ajuns 10 ani cu un preşedinte "chior în Ţara Orbilor" şi că nu se duce la Traian Băsescu.
"A făcut alianţă cu Băsescu? Eu cu Băsescu nu fac nimic. Nu am treabă cu Băsescu. Nu pot să spun dacă ies din partid acum, dar eu nu mă duc cu Băsescu. Pe mine nu mă controlează nimeni, nu-mi spune nimeni ce să fac. Eu fac doar ce vreau eu. Îi felicit pe actorii care au decis să se retragă, foarte bine. Pentru mine discuţia e clară, eu la Băsescu nu mă duc. Mie îmi ajunge, am avut 10 ani un preşedinte chior în Ţara Orbilor. Şi acum să mă duc la el? Ce să fac, să mă uit şi eu într-o parte, sau ce să fac?", a afirmat fostul tenismen Ilie Năstase.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.