Deputatul neafiliat, ales pe listele AUR, Ciprian Ciubuc a depus la Senat un proiect care modifică legea 334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Astfel, nivelul de finanţare din bugetul anual acordat partidelor politice scade de la 75% la 65%, proportional cu numărul de voturi exprimate la alegerile parlamentare, respective media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor şi Senat, dacă au realizat pragul electoral, permiţând astfel ca şi partidele nonparlamentare să aibă un mai mare acces la subvenţii de la bugetul de stat pentru susţinerea activităţii. Proiectul mai diminuează nivelul de finanţare din bugetul anual acordat partidelor politice de la 25% la 20% proportional cu numărul de voturi valabil exprimate, primate la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeţeni şi consilierilor din cadrul municipiului Bucureşti, dacă au obţinut cel puţin 65 de mandate de consilier judeţean şi consilier în cadrul Bucureştiului, cu 15 mandate mai puţin decât în forma actuală a legii.
De aemenea, este abrogate o prevedere şi nu vor mai fi utilizate subvenţii de la bugetul de stat cu următoarele destinaţii: cheltuieli pentru presă şi propaganda, cheltuieli cu comisioane bancare şi cheltuieli cu penalităţile, mai arată deputatul neafiliat, în expunerea de motive a proiectului de lege.
Totodată, din subvenţiile de la bugetul de stat mai sunt susţinute doar cheltuielile cu chiriile, fiind eliminate cele pentru utilităţile sediilor.
„65% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor şi Senat, dacă au realizat pragul electoral”, conform proiectului.
Iniţiativa de lege mai prevede că „20% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeţeni şi consilierilor din cadrul municipiului Bucureşti, dacă au obţinut cel puţin 65 de mandate de consilier judeţean şi de consilier din cadrul municipiului Bucureşti”.
De asemenea, veniturile care provin din subvenţii de la bugetul de stat pot fi folosite şi la cheltuieli cu chiriile.
„Curtea de Conturi controlează legalitatea validării sumelor în vederea rambursării către competitorii electorali în termen de 30 de zile de la data finalizării controlului finanţării campaniei electorale de către Autoritatea Electorală Permanentă”, conform proiectului.
Propunerea legislativă mai stipulează că „situaţiile financiare anuale, întocmite de partidele politice, sunt supuse integral auditului statutar, care se efectuează de către auditoria statutari, persoane fizice sau juridice autorizate, în condiţiile legii”.
„În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi se vor modifica şi complete dispoziţiile H.G. 10/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale la propunerea Autorităţii Electorale Permanente. Prevederile prezentei legi vor intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României”, mai indică sursa citată.
Proiectul a fost depus la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.