Liderul senatorilor UDMR, fostul ministru al dezvoltării şi al administraţiei publice, Cseke Attila, a declarat luni că pentru prima dată în ultimele două decenii, în 2023, Guvernul nu a adoptat o rectificare bugetară în lunile iulie sau august, ci a virat bani punctual, din Fondul de rezervă bugetară, până la finalul anului iar astfel, investiţiile au fost blocate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Pentru prima dată în ultimele două decenii, în 2023, Guvernul nu a adoptat o rectificare bugetară în lunile iulie sau august, ci a virat bani punctual, din Fondul de rezervă bugetară, până la finalul anului. Fondurile disponibile nu au intrat astfel în economie timp de câteva luni, investiţiile au fost blocate, unele companii au dat faliment, iar forţa de muncă a emigrat. În acest an Guvernul se pregăteşte de aceleaşi măsuri”, a avertizat liderul senatorilor UDMR, fostul ministru al dezvoltării şi al administraţiei publice, Cseke Attila.

Acesta a precizat că rectificarea bugetară se face în fiecare an, în iulie sau august, cu scopul de a evalua unde nu au fost investite fondurile conform bugetului, şi unde este nevoie de suplimentarea acestora.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”Unde execuţia bugetară nu este bună, fondurile sunt realocate către alte domenii. Această măsură creează predictibilitate în administraţia publică, şi este benefic din punct de vedere al dezvoltării localităţilor şi a României” a explicat senatorul UDMR.

Acesta a adăugat că în acest an nu a avut loc rectificarea bugetară din vară, şi este de aşteptat ca Guvernul să repete practica nocivă de anul trecut, cu viramente punctuale pentru unele programe sau proiecte de investiţii din FRB.

”Ministerul Finanţelor a observat în 2023 efectele negative a acestei măsuri, dar se pare că nu doreşte să înveţe din propriile greşeli, şi nu a propus nici în 2024 o rectificare de buget. Sumele nefolosite din programele naţionale şi cele cu finanţare UE sunt redirecţionate către Fondul de rezervă bugetară, arată şi un proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat recent. Această măsură afectează administraţia publică centrală şi locală, UDMR nu susţine această practică, şi cere Guvernului să corecteze aceste măsuri, a conchis Cseke Attila.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.