UDMR a depus, miercuri, la Direcţia Naţională pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI, semnăturile care au fost strânse în România pentru susţinerea Iniţiativei Cetăţeneşti Minority SafePack. Preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, vicepreşedinte al Comitetului pentru iniţiativă cetăţenească, susţine că în următoarele trei luni nu va fi luată nicio decizie politică, pentru că, în această perioadă, autoritatea naţională urmează să efectueze o anchetă administrativă obligatorie.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că o dezbatere esenţială privind Iniţiativa Minority SafePack va avea loc în Parlamentul European şi în Comisia Europeană anul viitor, după alegerile europarlamentare. Rolul iniţiatorilor este acum să convingă şefii de stat şi de guvern ai ţărilor membre că Iniţiativa Cetăţenească Minority Safepack nu este îndreptată împotriva societăţilor majoritare.
”Iniţiativa noastră nu este îndreptată împotriva statelor membre. Nu are scopul de a dezbina Uniunea Europeană, ci, dimpotrivă, este menită consolidării forului comunitar. Dacă cincizeci de milioane de cetăţeni europeni sunt solidari cu majoritatea, atunci statele membre vor avea mai mult de câştigat. Este un interes european ca Uniunea Europeană să nu fie împărţită, astfel încât să nu existe diferenţe de genul un Occident mai prosper şi o parte Estică mai puţin avantajată, unde consecinţele moştenirii comunismului sunt în continuare suportate de minorităţile autohtone", a precizat Kelemen Hunor, citat într-un comunicat al UDMR.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Liderul Uniunii a mai arătat că poziţia şefului statului român nu poate fi anticipată în acest moment, dar cu siguranţă va avea un rol foarte important atunci când iniţiativa va ajunge pe masa Consiliului Europei.
Semnăturile de susţinere au fost înregistrate astăzi, în prezenţa unei delegaţii formate din deputaţi şi senatori UDMR. Kelemen Hunor a mulţumit încă o dată comunităţii maghiare, bisericilor istorice maghiare şi organizaţiilor locale şi judeţene ale UDMR pentru sprijinul şi susţinerea iniţiativei.
Preşedintele FUEN, Vincze Loránt, a declarat că procesul de înregistrare a semnăturilor de susţinere a Iniţiativei a început în Bucureşti, deoarece Iniţiativa Cetăţenească Minority SafePack a început aici, în România. Liderul FUEN a adăugat că autorităţile naţionale au la dispoziţie trei luni pentru verificarea autenticităţii semnăturilor. Preşedintele FUEN a precizat că se încearcă promovarea Iniţiativei Cetăţeneşti Minority SafePack cât mai mult posibil în întreaga Europă.
"Obiectivul este de a prezenta guvernelor şi parlamentelor despre ce este vorba: iniţiativa nu doreşte să ia nimic de la statele membre, dimpotrivă, consolidează valorile europene şi doreşte să contribuie la dezvoltarea Uniunii Europene. Dorim ca diversitatea lingvistică şi culturală să fie recunoscută în Europa pentru a se putea adopta măsuri care să asigure perpetuarea comunităţilor naţionale pe termen lung", a declarat preşedintele FUEN, Vincze Loránt.
Predarea semnăturilor de susţinere va continua joi, în oraşul Banská Bystrica, din Slovacia.
În aprilie anul trecut, preşedintele Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN), Lorant Vincze, a declarat, la Cluj, că organizaţia pe care o conduce declanşează, la nivel european, o campanie de strângere de semnături în vederea susţinerii proiectului Minority Safepack, având ca scop protejarea minorităţilor din statele membre ale Uniunii Europene, UDMR propunându-şi să strângă în România cel puţin 200.000 de semnături.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.