Preşedintele PNL, Raluca Turcan, a afirmat, marţi, pe Facebook, că statul român nu mai poate susţine financiar, prin ajutoare sociale, pe cei care preferă să nu muncească, deşi pot să o facă, şi să primească bani de la stat. Turcan spune că situaţia aceasta tinde să devină ”un mod de gândire care afectează fundamentul societăţii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”România nu îşi mai permite să tolereze nemunca, dacă vrea să păşească spre prosperitate. Statul nu mai poate asigura în mod automat venituri celor care preferă să primească ajutoare sociale, să stea acasă, în loc să accepte un loc de muncă. Din păcate, a devenit convenabil pentru unii să se complacă într-o astfel de situaţie”, consideră Raluca Turcan.

Ea precizează că PNL susţine ideea că individul trebuie încurajat să-şi facă un rost prin propria muncă, fapt ce-l face mai puţin vulerabil în societate, îi aduce mulţumire, inclusiv prin faptul că aduce plusvaloare pentru întreaga comunitate. Din acest motiv, Turcan îşi exprimă susţinerea pentru proiectul de lege care prevede anularea ajutorului social pentru cei care refuză un loc de muncă, venitul minim garantat trebuind să fie provizoriu, nu o formă continuă de sprijin.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Avem în ţară prea multe exemple de întreprinzători care nu găsesc cetăţeni dornici să muncească, chiar dacă acestora li se oferă posibilitatea de a beneficia de reconversie profesională. Iar unul dintre argumentele invocate tot mai des este acela că «nu rentează să munceşti». Această situaţie nu mai poate continua şi trebuie să-i punem punct, în primul rând pentru că riscă să devină un mod de gândire care afectează fundamentul societăţii”, afirmă liderul liberalilor.

Deputatul PNL Florin Roman a anunţat, duminică, depunerea la Parlament un proiect de modificare a Legii 416/2001, astfel ca refuzul unui loc de muncă să ducă la anularea venitului minim garantat.

”În România ne confruntăm cu o situaţie paradoxală: avem nevoie de forţă de muncă, dar mulţi dintre cei apţi de muncă stau cu mâna întinsă, aşteptând lună de lună ajutorul social oferit de stat sub forma venitului minim garantat”, afirmă deputatul PNL, citat într-un comunicat.

El menţionează că, potrivit legii în vigoare,  ”persoanele apte de muncă, care nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidenţa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, pentru încadrare în muncă şi nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de aceste agenţii”.

Tot actuala legislaţie dă dreptul acestor persoane să refuze de trei ori ocuparea unui loc de muncă.

”Practica ne demonstrează că majoritatea celor care primesc venit minim garantat sub formă de ajutor social refuză să meargă la muncă, preferând să stea acasă pe banii statului”, spune Florin Roman.

Deputatul declară că PNL vine în sprijinul autorităţilor locale şi al agenţilor economici care au nevoie de forţă de muncă şi, în acest sens, el a depus în Camera Deputaţilor, alături de mai mulţi colegi liberali, un proiect de lege prin care se modifică alineatul (7) al articolului 15 din Legea  nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, în sensul ca persoanele apte de muncă să accepte locul de muncă oferit sub condiţia că refuzul acestuia va duce la încetarea ajutorului social sub formă de venit minim garantat.

Propunerea PNL se bazează pe datele statistice oferite de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. Conform acestora, la nivelul lunii decembrie 2016 aveam ca număr de beneficiari de drepturi curente - 55.457, beneficiari suspendaţi la sfârşit de lună – 2.643. Pentru luna aprilie 2017, statistica ne arată că avem ca număr de beneficiari de drepturi curente -  243.006, beneficiari suspendaţi la sfârşit de lună – 17.712. Tot datele statistice ne arată că în România sunt circa 25.000 de persoane care beneficiază de ajutor social de peste 10 ani, se arată în comunicat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.