Premierul Mihai Tudose a comentat, miercuri, la Antena 3, afirmaţiile oficialilor maghiari pe tema situaţiei de la Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş, afirmând că nu crede că statul vecin va dori să "strice în asemenea hal" relaţiile diplomatice, urmând ca ministrul Educaţiei şi cel de Externe să explice cazul, arătând că totul a fost o problemă de comunicare.
"Haideţi să ne uităm şi la calitatea emiţătorului din Ungaria, un secretar de stat. Diplomatic, asta înseamnă că poate oricând să vină cineva să spună 'ia uite ce a spus ăla'. Eu nu cred că Ungaria va strica în asemenea hal relaţiile diplomatice cu noi şi interesele economice comune, pentru că nu numai noi avem interese economice în Ungaria, ci şi domniile lor au aici”, spus premierul.
El a subliniat că este nevoie de dialog, arătând că România este un exemplu în ceea ce priveşte relaţia cu minorităţile.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Această inflamare s-a produs acum, că începe anul şcolar şi copii nu ştiu, este o situaţie incertă, se înscriu sau nu la acel liceu”, precizat el.
Premierul a afirmat că a cerut ministrului de Externe şi cel al Educaţiei să dea explicaţii pe tema situaţiei din Liceu Romano-Catolic.
"Am vorbit cu Ministerul de Externe, cu ministrul Învăţământului să explice exact ce se întâmplă, că nu este un demers al statului şi că nu avem nimic împotrivă la aşa ceva. Apoi a ieşit Ministerul de Externe cu un comunicat, Ministerul nostru de Externe cu un comunicat şi uite aşa conflictul escaladează. Eu nu cred că, sper, că statul ungar va juca la asemenea nivel şi cred că, de fapt, este o interpretare un pic eronată, în sensul în care voi aveţi nevoie de noi că au fost relaţii diplomatice şi negocieri, voi, România, aveţi nevoie de noi să vă susţinem în anumite demersuri şi în timp ce aveţi nevoie de noi ne creaţi nişte probleme cu cetăţenii de etnie maghiară care se află pe teritoriu României. Nu cred că lucrurile s-au dus în direcţie bună şi, pe bază de explicaţii, mâine dimineaţă vom încerca să ne explicăm exact ceea ce se întâmplă , că e o problemă şi în Justiţie, şi o greşeală de comunicare şi o greşeală de abordare a consiliului local”, a spus premierul.
Guvernul ungar a decis să îşi retragă sprijinul faţă de admiterea României în diverse organizaţii internaţionale, inclusiv OECD, invocând faptul că autorităţile române ar fi decis suspendarea cursurilor Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş
“Guvernul a decis să-şi suspende pentru o perioadă nedeterminată sprijinul acordat României în vederea aderării la diverse organizaţii internaţionale, cum ar fi OECD, deşi promisese că o va sprijini", a anunţat a secretarul de stat Levente Magyar după ce ambasadorul României la Budapesta a fost notificat în acest sens.
Magyar a adăugat că votul în privinţa României va avea lor în 8 septembrie şi pentru a fi admisă în OECD este necesar votul fiecărui stat membru.
El a spus că ambasadorului i s-a transmis că Ministerul de Externe ungar este surprins de faptul că la numai o zi după vizita ministrului Afacerilor Externe şi Comerţului Péter Szijjártó’s la Bucureşti, autorităţile române au anunţat că vor suspenda activitatea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.
Secretarul a subliniat că în timpul vizitei şefului diplomaţiei ungare în România, autorităţile nu au menţionat nimic legat de acest subiect.
În opinia lui Magyar, decizia va pune sute de familii maghiare într-o situaţie imposibilă, cu puţin timp înaintea începerii anului şcolar.
El a precizat că "Ungaria priveşte aceasta drept un atac la adresa Bisericii Catolice, a minorităţii maghiare" şi că aceasta este o măsură "extrem de neprietenoasă" din partea României.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.